Het klimaat in Thailand: wat is de beste reistijd?

Het aangename klimaat in Thailand zorgt ervoor dat je het land eigenlijk het ganse jaar door kunt bezoeken. In onze wintermaanden is het een populaire bestemming, maar eigenlijk kun je ook net zo goed in de zomermaanden naar Thailand trekken. Het is er dan wel regenseizoen, maar de regen duurt nooit echt lang: een fikse bui en dan komt de zon er weer door. In de zomer naar Thailand reizen heeft dan ook twee voordelen: door die buien koelt het telkens weer wat af, wat de temperaturen draaglijker maakt dan in het droge seizoen. En bovendien ben je er buiten het toeristische topseizoen, wat reizen in Thailand zo mogelijk nòg goedkoper maakt. Er zijn echter wel regionale verschillen.

Thailand is een groot land en dus zijn er wel wat verschillen tussen de regio’s. Thailand kent in principe drie seizoenen: zomer, winter en regenseizoen. Maar in het zuiden van het land zijn dat er maar twee: daar kennen ze geen winter.

Centrale Vlaktes en het Oosten

Half november – half februari: winter. Vergis je niet: echt koud wordt het hier niet. Het kwik haalt zo’n 22 tot zelfs 32°C.

Half februari – april: zomer. Héét! De temperaturen kunnen er soms oplopen tot 40°C.

Mei – oktober: regenseizoen. De buien kunnen hevig zijn maar duren vaak niet erg lang. De temperaturen halen 25 tot 33°C.

Het Noorden en Noordoosten (Isaan)

Half november – half februari: winter. In tegenstelling tot de rest van Thailand kan het hier in de winter wel wat kouder worden. In de bergen daalt de temperatuur soms zelfs tot 0°C. De temperaturen kunnen schommelen tussen de 15 en 28°C in het Noorden en 17 en 30°C in het Noordoosten. Het is een goede periode om deze regio te bezoeken: het is droog en koel en alles staat in bloei.

Half februari – april: zomer. Temperaturen van 22 tot 37°C in het Noorden en 25 tot 37°C in het Noordoosten.

Mei – oktober: regenseizoen. Iets koeler dan in de zomer: 24 tot 31°C in het Noorden en 25 tot 33°C in het Noordoosten.

Het Zuiden

Het Zuiden kent maar twee seizoenen: zomer en regenseizoen. De temperaturen zijn er het ganse jaar door vrij gelijk (tussen de 25 en 35°C), maar in het regenseizoen moet je wel rekening houden met de moessons. Door de moessons is het vaak gevaarlijk of zelfs onmogelijk om naar de vele mooie eilanden te varen. De beste reistijd voor het zuidelijke schiereiland is:

– Aan de westkust (Phuket, Krabi,…): half november tot april.

– Aan de oostkust (de Golf van Thailand: Ko Samui, Hat Yai,…): december tot juni.

Conclusie: wanneer ga ik best naar Thailand?

Thailand kun je het ganse jaar door bezoeken, maar als je het droog en niet té warm wilt houden, dan ga je best in november, december, januari of februari.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply