Kuta of Kuta, wat moet je kiezen?

Kuta in Bali is de strandbestemming bij uitstek van Bali. Maar wat velen niet weten, is dat er nog een Kuta is: Kuta in Lombok. En dat is óók een schitterende strandbestemming. Beide Kuta’s liggen niet eens zo gek ver van elkaar, maar toch zijn ze beiden erg verschillend. Welke Kuta is voor jou de ideale bestemming? Wij zetten enkele voor- en nadelen van beide bestemmingen op een rijtje zodat jij de Kuta kunt kiezen die het best bij jou past.

Kuta, Bali

Kuta, Bali is zonder discussie de grootste van beide kuststadjes. Het is ook de meest toeristisch ontwikkelde van de beide Kuta’s. Niet verwonderlijk, want dit is één van de belangrijkste vakantiebestemmingen van heel Zuidoost-Azië. De keuze aan accommodatie is bijzonder groot, van low budget tot high end. Van eenvoudige hostel tot superdeluxe privé villa aan het strand. Ook het aanbod aan eetgelegenheden is erg gevarieerd. Zowel backpackers als verwende reizigers vinden hier zeker wel een kraampje of restaurant op hun maat en budget. En aan bars en discotheken is er al zeker geen gebrek. Deze Kuta is een echte partybestemming. Keerzijde van de medaille: luidruchtig lallende dronken Aussies, Duitsers of Britten zijn hier dan ook eerder regel dan uitzondering. Maar dat is natuurlijk eigen aan een plek waar het massatoerisme hoogtij viert.

De stranden in Kuta zijn mooi, de zonsondergangen prachtig en de golven prima voor surfers. Voor de echte Bali-experience moet je hier echter niet zijn. Het contrast tussen deze feestende kuststad en het prachtige en serene binnenland is gigantisch. Verblijf je heel je vakantie in Kuta, maak dan zeker enkele uitstapjes naar het binnenland om kennis te maken met het échte Bali. In Kuta zelf zul je daar immers nauwelijks wat van zien.

Kuta, Lombok

Kuta, Lombok is heel anders dan Kuta, Bali. Lombok is het kleinere broertje van Bali dat op een tweetal uur varen ten oosten van Bali ligt. En hoewel de twee Kuta’s niet zo heel erg ver uit elkaar liggen, zijn ze toch heel erg verschillend. Het toerisme is hier – voorlopig nog – veel minder ontwikkeld. Deze Kuta is zelfs niet echt een kuststad te noemen, het is eerder een vissersdorp met ambitie. De keuze aan accommodaties is veel beperkter dan in die andere Kuta en ook de eet- en drankgelegenheden zijn minder talrijk. Je hebt hier wel een veel authentiekere beleving. Het is dan wel een authentieke Lombok-beleving, wat toch wel anders is dan de authentieke Bali-beleving. De vegetatie op Lombok is anders – iets droger en minder tropisch. Maar ook de sfeer is er anders. De bevolking van Lombok is immers – zoals de inwoners van bijna alle andere Indonesische eilanden – overwegend moslim. In Bali daarentegen is bijna iedereen hindoe. De sfeer die in Bali hangt, wordt voor een groot stuk bepaald door de hindoe gebruiken, rituelen en bouwstijlen van de Balinezen. De sfeer in Lombok is dus anders dan in Bali. Maar anders is zeker niet minder. Het is gewoon…tja, anders.

Dé absolute reden waarom je naar Kuta, Lombok zou moeten gaan in plaats van Kuta, Bali is ongetwijfeld het strand. Dat is immers niet alleen paradijselijk. Je hebt het ook helemaal voor jou alleen. Want de meeste toeristen zitten immers in die andere Kuta. Het kilometerslange witte zandstrand in Kuta is oogverblindend mooi. Doe daar nog eens een prachtig blauwe zee en wat kleine eilandjes vlak voor de kust bovenop en je begrijpt meteen waarom deze Kuta een onvergetelijke indruk op je zal maken.

Haast je wel. Want in het najaar van 2011 verhuisde de enige luchthaven van Lombok, van de hoofdstad Mataram naar de andere kant van het eiland. Jawel, naar de regio van Kuta. Bovendien was de oude luchthaven een luchthaven waar je enkel kon geraken met een binnenlandse vlucht. De nieuwe luchthaven daarentegen is een internationale luchthaven en kan dus rechtstreeks hele vliegtuigen vol buitenlandse toeristen in de buurt van Kuta droppen. De komende jaren zal Kuta, Lombok dan ook sterk veranderen. Er zullen meer en betere accommodaties bij komen om al die toeristen te herbergen. Maar dat betekent ook dat je het prachtige strand niet langer voor jou alleen zult hebben. En dat deze Kuta, net als die andere Kuta, misschien ook wel een vakantiefabriek zal worden. Inclusief de dronken Aussies, Duitsers en Britten… Snel zijn is dus de boodschap.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply