Laos in het kort

Laos kort samengevat in enkele feiten en cijfers:

Hoofdstad: Vientiane is de hoofdstad van Laos, dat officieel eigenlijk Lao PDR heet, en dat staat dan weer voor Lao People’s Democratic Republic. En om het helemaal moeilijk te maken: de locals noemen hun land ook wel Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao.

Oppervlakte: Laos is 236.800 km² groot. Ter vergelijking: dat is bijna 8 keer zo groot als België en bijna 6 keer zo groot als Nederland.Vlag van Laos

Taal en schrift: Laotiaans is de officiële taal en dat ziet er nogal exotisch uit: ຂອບໃຈຫຼາຍໆເດີ້. In de zakenwereld wordt er ook vaak Engels, Frans en Russisch gesproken. Zeker het Frans is vrij sterk aanwezig in Laos. Frans wordt vaak nog als bestuurlijke taal gebruikt en ook op verschillende borden langs de wegen zul je nog Frans zien staan. Daarnaast worden er veel kleinere etnische talen gesproken.

Bestuursvorm: Laos is een communistische éénpartijstaat. Aan het hoofd staan president Choummaly Sayasone en eerste minister Thongsing Thammavong.

Bevolking: Laos heeft ruim 6 miljoen inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 23 inwoners per km² is Laos erg dunbevolkt.

Etniciteit: er zijn tientallen kleine etnische groepen, maar er zijn 3 hoofdgroepen. Die worden ingedeeld in functie van de hoogte waarop ze wonen. De Lao Lum is de grootste groep (55%) en woont in het dal. De Lao Theung (27%) wonen in de lagere bergen (100 tot 1.000m hoog). En de Lao Soung (15%) zijn de hooglanders: zij wonen boven de 1000m.

Religie: de overgrote meerderheid van de Laotianen is boeddhistisch.

Munteenheid: in Laos betaal je met de munteenheid met de grappige naam: kip. Eén kip (of LAK, Laotiaanse kip) = 0,000095 EUR. Of om makkelijker te rekenen: 10.000 kip = ongeveer 1 EUR. Voor de laatste wisselkoers check je best even deze universal currency converter.

Telefooncode: als je naar Laos belt, vorm je eerst +856

Internet TLD: Laotiaanse sites eindigen op .la

Tijdzone: de tijdzone in Laos is GMT+7

Verkeer: in Laos wordt aan de rechterkant van de weg gereden.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply