Let’s talk money! Over de kost van reizen in Thailand, fooien en bankautomaten.

Thailand is niet alleen een fantastisch mooi land, het is er ook goedkoop. Spotgoedkoop naar westerse normen. In dit artikel staan we even stil bij geld: hoe goedkoop is goedkoop? Neem ik alle cash mee van thuis of vind ik er genoeg bankautomaten? Word ik verondersteld een fooi te geven? En andere prangende en praktische vragen.

Munteenheid en wisselkoers

First things first: in Thailand betaal je met de Thaise Baht (THB). Om gemakkelijk te rekenen: 100 THB is ongeveer 2,5 EUR. De wisselkoers van de dag vind je bijvoorbeeld via deze universal currency converter.

 

Hoe duur (of goedkoop) is het er?

Hoe duur je reis is, kies je natuurlijk zelf. Je kunt heerlijk decadent doen en er even veel (of meer) geld uitgeven als op een vakantie in Europa. Maar een gemiddelde reiziger die zichzelf niets ontzegt maar toch wat uitkijkt, kan bijzonder veel waar voor zijn geld krijgen in Thailand. Enkele voorbeelden:

– Een Thais gerecht met frisdrank: 70 THB

– Maaltijd aan een kraampje op straat: 20 THB

– Maaltijd voor 2 in een chic Thais restaurant: 500 THB

– 1,5l water: 10 THB

3* hotel: 1000 THB

– Een gemiddelde rit met taxi of tuk tuk: 70 THB

Let wel: dit zijn Bangkok-prijzen. In de rest van het land, liggen de bedragen nog lager. In plaatsen zoals Phuket zul je ook wat meer betalen dan in de minder toeristische streken. Als je goedkoop wilt reizen, eet en drink je best zoveel mogelijk lokale dingen. Wijn, chocolade en kazen bijvoorbeeld zijn vrij duur in Thailand.

Wil je weten hoeveel het kost om te gaan backpacken in Thailand? Lees dan zeker eens dit artikel!

Bankautomaten

Er zijn – zeker in de steden – veel bankautomaten te vinden. Je moet dus geen schrik hebben om zonder cash te zitten. Hou er wel rekening mee dat je hoge kosten betaalt per keer dat je geld pint. Vertrek dus best met behoorlijk wat cash op zak en beperk het aantal afhalingen aan de automaat.

Fooien

Wij hebben niet echt een fooien-cultuur. Soms geef je er één, en dat is ok. Maar meestal geef je er geen, en dat is ook ok. Dat maakt het een vervelende kwestie als je in het buitenland bent. Geef ik een fooi? Geef ik er geen? Verwachten ze het? Zo ja, hoeveel? Telkens weer diezelfde vragen als je tijdens je vakantie op restaurant de rekening krijgt voorgeschoteld. Dit is wat je doet in Thailand:

Restaurants: sommige restaurants rekenen een bedrag aan voor de service. Staat er een ‘service charge’ op je rekening, dan moet je geen fooi geven. Staat die er niet op, dan is een fooi van 20 THB OK.

Hotels in Thailand: kruiers kun je 20 THB geven, dat is meer dan voldoende. Optioneel: kamermeisjes kun je ook 20 THB per dag geven, maar dat is geen must.

Taxi’s en tuk-tuks: als je een taxi neemt, kies dan voor een taxi met een meter en rond het bedrag naar boven af (geef bijvoorbeeld 100 THB als de rit 90 THB kost) of geef een fooi van 20 THB. Kies je voor een taxi zonder meter of een tuk-tuk, onderhandel dan zeker eerst over de prijs. Stap niet in vooraleer je een duidelijke prijsafspraak hebt. Ook hier kun je het bedrag dan bij betaling naar boven afronden of nog 20 THB fooi geven.

Massages: bij een traditionele Thaise massage (ja, we hebben het hier enkel over een massage) is het gebruikelijk om 50 of 100 THB fooi te geven.

Nog een laatste gouden fooitip die eigenlijk overal ter wereld geldt: als je net geland bent, probeer dan nog in de luchthaven je grote bankbiljetten te wisselen voor wat kleinere coupures. De kans is immers groot dat je een kruier op de parking van de luchthaven of aan je eerste hotel een fooi wilt geven. En dan sta je daar met je grote biljetten die je van thuis mee hebt. En wisselgeld vragen op een fooi is ook geen optie wegens helemààl lullig en not done….

Het is bovendien geen slecht idee om al op voorhand even na te denken hoeveel je wilt tippen in die eerste situaties na je aankomst. Je bent er immers nog maar net, en je bent de lokale munt nog niet gewoon. Je bent moe van je vlucht en kunt je niet zo meteen de wisselkoers voor de geest halen. En als het je wel al lukt, dan ben je vaak te moe om nog exact om te rekenen hoeveel je nu eigenlijk wilt/moet geven. De kans is groot dat je dan véél te veel tipt.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply