Luang Prabang met kinderen

Heerlijk! We zijn neergestreken op een terrasje, net in de schaduw van een zomerse warme zon. Een goede sterke kop koffie en cappuccino worden geserveerd met een heerlijk verse, nog warme croissant. Onze 2 jongens kozen een muffin. We kijken om ons heen, zien toeristen aan ons voorbijgaan, struinend op de markt die vol ligt met allerlei snuisterijen. Wat is dit genieten.

Het zou toch net klinken als een terrasje in een charmant plaatsje in Frankrijk, toch? Ware het niet dat we in Laos zijn en nog preciezer: in Luang Prabang.

Vier weken trokken we door Laos. Na bijna 7 weken in Vietnam geweest te zijn, was het even omschakelen. We verlieten een druk en chaotisch (maar erg tof) Hanoi en arriveerden in een sluimerend, maar toch zeker ook wel levendig Luang Prabang.

Luang Prabang was ooit de hoofdstad van Laos en sinds 1995 staat de stad, naar mijn idee terecht, op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Luang Prabang is een heerlijk charmant en super relaxt stadje met een echt dorpsgevoel.

Doordat het op de werelderfgoedlijst staat, mag er aan het oude centrum niets veranderd worden en restauraties vinden plaats onder strikte regels. De wijkjes daaromheen lijken meer op het Azië dat we inmiddels hebben leren kennen, maar de relaxte vibe van het oude stadshart voel je ook in deze straten.

Wij vonden Vietnam fantastisch en stiekem vinden we Vietnam leuker dan Laos, maar het was een verademing om in Luang Prabang te arriveren na de hectiek van Hanoi.

We zijn een week in deze stad gebleven en hadden er best nog wel een kleine week aan vast kunnen plakken.

Maar, met een visum van 4 weken in ons paspoort en toch een soort van lijstje met plekken die we wilden bezoeken, vonden we dat voor nu een week genoeg moest zijn.

Backpackend (of eigenlijk flashpackend zo hebben we inmiddels geleerd) door Zuidoost-Azië met 2 opgroeiende kinderen is soms een uitdaging maar wel een uitdaging die ons enorm goed is bevallen.

Luang Prabang bleek een stad waar je je echt ontzettend goed kan vermaken met kinderen. Of ze nu klein zijn of al wat groter, er is genoeg te doen, ook in de directe omgeving. En ondanks dat de wegen in Laos niet altijd even goed zijn, is dat in en rondom Luang Prabang echt prima voor elkaar. Voor Aziatische begrippen dan… 😉

De dagen dat we in en om Luang Prabang verbleven, hebben we een hoop gezien en gedaan en er zijn een aantal dingen die ik graag extra wil uitlichten, omdat het echt de moeite waard is om te doen.

Twijfelen of je hier dus met kinderen naartoe kan, hoeft echt niet. Ik neem je graag even mee naar onze highlights van Luang Prabang.

Aalmoesceremonie

We verbleven uiteindelijk in 3 locaties, waarvan de eerste 2 omringd werden door tempels. Dat is op zich niet zo moeilijk in Luang Prabang, maar voor ons wel handig, omdat we graag getuige wilden zijn van een aalmoesceremonie.

Deze vindt elke ochtend plaats bij zonsopgang. En dus ging na onze eerste nacht in Laos de wekker om 5 uur. En ja, ook ik als totaal geen ochtendmens, deed dat vrijwillig 😉. We gingen in alle vroegte de hoek van de straat om, zagen een aantal locals, maar vooral veel toeristen die de langslopende monniken in oranje gewaden elk een beetje rijst gaven. De symboliek is dat het eten wat ze ontvangen hun eten voor de dag is, wat ze onder elkaar verdelen. Veel toeristen willen graag onderdeel van dit proces zijn door een beetje rijst te kopen voor de monniken. Dat maakt het iets minder authentiek, maar toch blijft het mooi en indrukwekkend om te zien. Ach, het gaat om de symboliek, zeg maar.

Kuang Si waterval

Een schitterende plek, waar je met een tuktuk in een kleine 45 minuten naartoe rijdt. Bij de parkeerplaats zijn er allemaal eettentjes waar je voor een prikkie heerlijk verse smoothies en broodjes kunt kopen, een lunch meenemen is dus echt niet nodig. Op het moment dat wij er zijn (vlak voor de regentijd) is de waterval niet heel erg groot, maar wel schitterend blauw. Het water is fris, maar heerlijk verkoelend. De kinderen spelen in allerlei poeltjes, klimmen en klauteren overal op en aan een touw laat je je lekker het water in slingeren. Als je vervolgens nog een stukje verder loopt kom je bij een indrukwekkender gedeelte van de waterval waar niet gezwommen wordt. Een bamboebrug maakt dat je boven het water kan staan en je een foto kan maken, die je echt wel wilt hebben voor je plakboek thuis.

Buffelboerderij

Onze tuktuk chauffeur vertelde ons al eerder dat we op de route langs een buffelboerderij rijden waar je als toerist een rondleiding kunt krijgen, dieren kunt voederen en waar ze heerlijk buffelijs en buffelmozzarella verkopen.

Op de terugweg bezoeken wij natuurlijk deze ‘Laos buffalo dairy’.

Je betaalt een kleine prijs voor een kaartje en krijgt een uitgebreide rondleiding langs alle dieren die ze hebben (buffels, konijnen, eenden, vogels, kippen, etc.) en we horen hoe het op de boerderij werkt. De kinderen vinden het te gek dat ze elke keer de ren in mogen om verschillende dieren te voederen of te aaien en als blijkt dat ze ook een buffel mogen proberen te melken (met de hand) en buffelkalfjes met de fles mogen voederen, is het feest natuurlijk compleet!

Als afsluiting kopen we een heerlijk ijsje en trakteren we onze chauffeur − die op ons gewacht heeft − ook op een buffelijsje. Met een bol mozzarella in een bakje rijden we terug naar ons hotel.

De buffelboerderij is zo’n plek waar nog niet alles overgeorganiseerd is voor toeristen. Alles is strak geregeld en georganiseerd voor het werk dat ze daar doen. De toeristen zijn meer dan welkom om te komen kijken en door middel van het kaartje dat je koopt, steun je hun werk. Het gaat allemaal ontspannen en gemoedelijk. Aanrader!

Ock Pop Tok

Ooit in een aflevering van ‘3 Op Reis’  waren ze op bezoek in Luang Prabang en bezochten ze de sociale onderneming Ock Pop Tok. Dit betekent ‘het oosten ontmoet het westen’ en op deze plek worden prachtige zijden sjaals geweven.

Ik wilde er graag met onze kinderen naartoe, omdat je met een gratis rondleiding alles uitgelegd krijgt over het hele proces. Van de zijderups tot het verven met handgemaakte verf tot het weven zelf. De kinderen zijn onder de indruk als ze de weefsters aan het werk zien. De weefgetouwen zijn serieus indrukwekkend, de snelheid en precisie waarmee ze werken nog meer!

Ik kies ervoor om een workshop ‘sjaal schilderen’ te doen. De groepsworkshop wordt een privéles als blijkt (door het laagseizoen) dat ik de enige ben! Een ideale manier om samen met de kinderen aan de slag te gaan. Van natuurlijke producten maken we verf voor de 3 kleuren die ik gekozen heb: blauw, rood en het bekende oranje van de gewaden van de monniken. De jongens vinden het ontzettend tof om te zien hoe de verf gemaakt wordt en als echte heksen staan we in grote dampende pannen met donkergroene blauwe prut te roeren.

Door de sjaal te knopen beslis je waar de verf wel en niet in de stof kan trekken en daarnaast verf ik 2 strengen zijden draad, die ik later nog voor wat anders kan gebruiken.

Deze workshop is niet de goedkoopste die we tijdens onze reis doen, maar is het absoluut meer dan waard. Een hele middag zijn we bezig, leren ontzettend veel en daarnaast ligt Ock Pop Tok op een prachtige plek, in het groen, aan de Mekong rivier.

Na een week in Luang Prabang hebben we Vietnam inmiddels goed achter ons gelaten en zijn we gewend aan de heerlijke verse smoothies, crêpes met Nutella, lekkere broodjes en aan de Laotianen die beduidend terughoudender zijn − of in ieder geval afwachtender − dan de Vietnamezen. We zijn er klaar voor om Laos verder te verkennen.

 

Mijn naam is Tessa en vorig jaar heb ik met mijn gezin een aantal maanden backpackend door Zuidoost-Azië gereisd en dat smaakt naar meer! Via mijn site informeer ik ouders over de mogelijkheden van reizen met kinderen. Naast mijn werk als leerkracht, begeleid ik met veel plezier ouders en hun kinderen d.m.v. ‘Les van Tes’ met de voorbereidingen, maar ook met het onderwijs onderweg bij een langer verblijf in het buitenland.
Ik heb gemerkt en ervaren dat hier veel vragen over zijn en ik zie het als een uitdaging deze vragen zo helder mogelijk te beantwoorden. Wil je hier meer over weten of kijk je graag even mee naar onze ervaringen in Zuidoost-Azië? Neem dan gerust een kijkje op mijn site travellingtheyoungones.nl

Laatste Superdeals

Leave a Reply