Luang Prabang: dit zijn de 6 mooiste tempels

Wie Luang Prabang bezoekt, doet dat doorgaans voor 3 dingen: tempels, tempels en… tempels. Het kleine stadje staat er werkelijk vol van. En het is meteen ook één van de redenen waarom Luang Prabang UNESCO werelderfgoed is. Luang Prabang telt in totaal 32 tempels. In de 19de eeuw waren dat er zelfs nog meer dan 60. Maar tijdens een aanval van de Chinezen in de jaren 1880 werden heel wat tempels verwoest. Je kunt natuurlijk alle 32 resterende tempels bezoeken. Maar daar heb je ongetwijfeld geen zin in. Of tijd voor. Om een ‘temple overload’ te vermijden, kun je je best beperken tot deze 6 belangrijkste en mooiste tempels van Luang Prabang:

Phu Si

Je kunt niet naast Phu Si kijken: deze heuvel ligt pal in het midden van Luang Prabang. Op de flanken van Phu Si vind je enkele tempels, maar Phu Si is vooral de moeite waard omwille van het adembenemend mooie uitzicht vanop de top van de heuvel. Vooral bij zonsondergang is het soms drummen om een plaatsje te bemachtigen op de top.

 

Wat Xieng Thong

Wat Xieng Thong is de meest indrukwekkende tempel van Luang Prabang. De tempel werd in de 16de eeuw gebouwd en ligt op de plaats waar de Nam Khan rivier en de Mekong samenkomen. De muren van de tempel zijn bekleed met mozaïeken die het leven van de gewone Laotiaan uitbeelden. En er zijn verschillende vertrekken en stoepa’s met boeddhabeelden. Er is zelfs nog een uiterst zeldzaam boeddhabeeld dat dateert uit de tijd dat de tempel gebouwd werd. Een andere highlight van Wat Xieng Thong is de 12 meter hoge koninklijke lijkwagen.

 

Wat Wisunalat

Wat Wisunalat is ook wel gekend als Wat Visoun. De tempel werd gebouwd in 1513 en is daarmee de oudste tempel van Luang Prabang die nog in gebruik is. Wat Wisunalat werd op het einde van de 19de eeuw wel verwoest door de Chinese aanval maar werd daarna heropgebouwd. De meeste mensen komen hier echter niet zozeer voor de tempel, maar voor de stoepa die voor de tempel staat: That Pathum (de Lotus Stoepa), ook wel gekend als That Makmo of Watermeloen Stoepa omwille van zijn vorm.

 

Wat Mai Suwannaphumaham

Wat Mai Suwannaphumaham of Wat Mai voor de vrienden is de grootste tempel van Luang Prabang. Deze tempel ligt langs de hoofdstraat van Luang Prabang, Sisavangvong Road. Vooral het bijzondere 5-lagige dak van de tempel en de schitterende bas-reliëfs zijn de moeite waard.

 

Wat Manorom

Wat Manorom, of kortweg Wat Mano, staat in dit lijstje om één reden: het boeddhabeeld. Want het boeddhabeeld van Wat Manorom is één van de oudste van heel Laos. Het beeld werd gemaakt in 1372. Dit bronzen boeddhabeeld is 6 meter hoog en weegt 2 ton. Bijzonder detail: de armen van het beeld werden ooit door de Fransen gestolen. Maar toen ze de armen per boot probeerden mee te nemen, zonk die boot. Het geamputeerde beeld werd intussen gerestaureerd en kreeg prothese-armen van cement.

 

Wat Chom Phet

Wat Chom Phet ligt aan de overkant van de Mekong. Je zult dus de boot moeten nemen om er te geraken. De tempel zelf is een ruïne, maar is toch de omweg waard. Wat Chom Phet ligt immers op een heuveltop met een adembenemend mooi uitzicht. Heel veel toeristen komen hier niet en dus kun je ongestoord van het prachtige uitzicht genieten.

 

De tempels van Luang Prabang bezoeken: praktische informatie

Hou er rekening mee dat de tempels niet zomaar monumenten zijn, maar religieuze plaatsen die voor de Laotianen van groot belang zijn. Kleed je daarom ook naar de gelegenheid: bedek je schouders en vermijd al te korte broeken of rokjes. En doe je schoenen uit vooraleer je een tempel betreedt.

In de tempels van Luang Prabang zul je heel wat monniken zien. Velen van hen zijn jonge monniken die speciaal naar Luang Prabang komen voor enkele maanden. Ze krijgen hier immers een goede opleiding én kunnen hun talen oefenen met de vele toeristen die ze er zien. Wees dus niet verbaasd als je aangesproken wordt door een monnik. Hou wel in het achterhoofd dat het absoluut not done is om als vrouw een monnik aan te raken. En het wordt ook erg gewaardeerd als je de toestemming vraagt vooraleer je de monniken fotografeert.

Voor de meeste tempels moet je entreegeld betalen. Doorgaans ligt die prijs op ongeveer 1 à 2 EUR per persoon per tempel. Op zich niet zo duur, maar naar Zuidoost-Aziatische normen best wel prijzig. Zeker als je meerdere tempels bezoekt en een beperkt budget hebt, kan er een flinke hap uit je dagbudget opgaan aan entreegeld.

De tempels van Luang Prabang liggen niet echt ver uiteen en dus kun je ze best te voet of met de fiets bezoeken. Voor enkele euro’s per dag kun je op verschillende plaatsen in Sisavangvong Road een fiets huren. Het is niet nodig om de fietsen op voorhand te reserveren.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply