Maeklong Railway Market, markt op het spoor

De Maeklong Railway market is op het eerste zicht een doodgewoon dagelijks marktje in het dorpje Samut Songkhram, ook wel gekend als Maeklong. Hier worden groenten en fruit, vis en lokale specialiteiten verkocht. Maar wanneer je er rondloopt, moet je zorgen dat je op het juiste moment wegspringt. Tenminste, als je niet onder een trein wilt belanden.

Maeklong Railway Market

Wat de Maeklong Railway Market zo bijzonder maakt, is de trein die meerdere malen per dag knal door de markt rijdt. Het is een waar spektakel om te zien hoe de marktkramers – alsof het de normaalste zaak van de wereld is – hun goederen van het spoor halen en hun luifels een beetje achteruit trekken net voor de trein passeert. Op die manier maken ze net voldoende plaats zodat de trein door kan. Goederen die net naast de rails liggen, blijven gewoon liggen. En dan rijdt de trein er gewoon over. Maar dat is zo’n uitgekiend millimeterwerk dat de uitgestalde goederen niet beschadigd worden. Net niet. En nadat de trein gepasseerd is, gaan de marktkramers gewoon weer verder met de orde van de dag. Tot de volgende trein passeert… en dit zo’n 8 keer per dag. De markt bestond al voor dat de trein er gekomen is. Maar de marktkramers wilden de markt op dezelfde plaats houden en zijn aan het improviseren geslagen.

In onderstaand filmpje kan je dit vreemde spektakel bekijken.

 

Maeklong Railway Market praktisch

Maeklong bevindt zich op zo’n 70 km ten zuidwesten van Bangkok. Je kan een taxi nemen naar de Maeklong Railway Market, maar je kan natuurlijk ook de trein nemen. Dan kan je het spektakel langs beide kanten meemaken: vanuit de trein en later vanop de markt. Daarvoor kan je eerst de skytrain nemen naar het Wong Wian Station. In het Wong Wian Station neem je de trein naar Mahachai (ook wel gekend onder de naam Samut Sakhon). Deze rit duur ongeveer een uur. Daarna neem je de ferry naar de andere kant van de rivier Ban Laem. En in het Ban Laem station neem je de volgende trein naar Maeklong. De laatste treinrit duurt ook ongeveer een uur. Check nog altijd even de treinroosters net voor je vertrekt, aangezien dit toch op korte tijd kan veranderen. En zorg er ook zeker voor dat je de laatste trein terug hebt naar Bangkok!

Je moet dus wel wat moeite doen om er te geraken met de trein. Maar de treinritten op zich zijn ook al de moeite waard! Op sommige plaatsen rijdt de trein nog door een echte jungle en moet je je hoofd binnenhouden zodat je niet geraakt wordt door verdwaalde takken. Het bezoekje aan de Maeklong Market kan ook gemakkelijk gecombineerd worden met een bezoekje aan de drijvende markt van Amphawa. Vanuit Maeklong geraak je er in enkele minuten met een tuk-tuk.

Laatste Superdeals

Leave a Reply