Maleisië: daar moet je geweest zijn.

Eindelijk is het zover! Ik ga naar Maleisië om drie weken met mijn vriend mee te reizen die vijf maanden door Zuidoost-Azië aan het reizen is. Het plan is om onze reis te starten in Kuala Lumpur waarna we National Park Taman Negara en de theeplantages van Cameron Highlands bezoeken. Vervolgens reizen we af naar Borneo waar we naar National Park Kota Kinabalu gaan en de jungle van Sepilok gaan ontdekken.

Eerste stop: Kuala Lumpur.

 

Na een lange vlucht kwam ik veilig aan in Kuala Lumpur. Vanaf het vliegveld is het nog ruim een uur rijden naar de stad zelf. Er is een airport bus die je naar de stad kan brengen maar wij namen een Uber taxi. Dit is gelijk mijn eerste tip. Overal in de stad zijn Ubers beschikbaar. Het enige wat je hoeft te doen is de Uber App te downloaden en jezelf te registreren. Je kan dan heel makkelijk een Uber bestellen en rechtstreeks via de app betalen. Dit is veel goedkoper dan de reguliere taxi’s en erg handig als je even geen zin hebt om te lopen.

Petronas Towers verlicht ZOAM

Uitzicht vanuit het Traders hotel.

Wil je de beroemde Petronas Towers bewonderen, dan is het zeker de moeite om dit ‘s avonds te doen: de Petronas Towers zijn dan bijzonder mooi verlicht. Vanuit de skybar in het Traders hotel kijk je uit over de stad inclusief de verlichte Petronas Towers. Voordeel: de toegang is gratis. Zeker een aanrader! Een andere aanrader zijn de Lake Gardens. Dit is een erg rustgevend park waar je heerlijk even kan relaxen en de drukte van de stad kan vergeten.

Taman Negara: het grootste en oudste regenwoud van Maleisië.

 

Na twee dagen Kuala Lumpur was het tijd om verder te reizen naar Taman Negara National Park. Het boeken van een bus is erg gemakkelijk via één van de vele reisorganisaties in Kuala Lumpur. Tours kunnen in Kuala Lumpur geboekt worden, maar ook gewoon ter plekke.

2 backpackers zoam

Onderweg naar de bus in Taman Negara.

Taman Negara is het grootste en oudste regenwoud van Maleisië, de reden dat we voor een bezoek aan dit national park hebben gekozen. Wij hadden van tevoren een nacht- en dagsafari geboekt. Helaas kon de nachtsafari de eerste nacht niet doorgaan vanwege de regen, niet heel gek in het regenwoud :-). De volgende dag gingen we op stap met een gids en wat andere toeristen. We begonnen met een trail van anderhalf uur naar een prachtig uitzichtpunt.

Taman Negara ZOAM

Genieten van het uitzicht op de top bij Taman Negara.

In de verte hoorde je de apen schreeuwen, zo kreeg je echt het gevoel dat je in de jungle was. Na de trail zijn we de Canopy Walk gaan lopen. Dit is de langste hangende brug tussen bomen ter wereld. Voor mensen met hoogtevrees geen aanrader, maar anders zeker doen! Het is ook mogelijk Taman Negara te ontdekken zonder gids. Er zijn aangelegde routes van verschillende afstanden die je zelfstandig kan lopen. Voor de Canopy Walk is echter wel een gids verplicht. De tweede nacht ging de nachtsafari wel door en hebben we voornamelijk schorpioenen, spinnen en insecten gespot.

Canopy Walkway zoam

Canopy Walkway

Na twee nachten Taman Negara reisden we door naar het bergdorpje Tanah Rata, gelegen in de Cameron Highlands. Ook hier kan je prima de weg vinden zonder gids. Er zijn diverse reisorganisaties die een plattegrond hebben van de omgeving. Hierop staan veel verschillende trails. Wij kozen voor trail nummer 10. Het startpunt van deze trail is vrij lastig te vinden, maar het was de moeite waard. Het uitzicht wat je ziet als je op de top bent, is onbeschrijfelijk mooi. Een leuke activiteit om te doen is het huren van een motor. Dit kan heel goedkoop van een uur tot een hele dag. Let wel op dat ze in Maleisië links rijden…

Cameron highlands

Cameron Highlands

Dag twee in de Cameron Highlands hebben we een countryside tour gedaan die je onder andere mee nam naar een bijenboerderij, vlindertuin, theeplantage en meer. We moesten af en toe over smalle paadjes met uit beide richtingen verkeer. Best spannend doordat er een diep dal naast lag. Op de BOH tea plantage hebben we heerlijk genoten van een vers kopje thee uit de Cameron Highlands. Aan het einde van de dag hebben we de bus terug gepakt naar Kuala Lumpur.

Op naar Kota Kinabalu: een waar paradijs voor dierenliefhebbers.

 

In Kuala Lumpur bleven we nu maar een nachtje en een ochtendje want die dag vlogen we naar Kota Kinabalu, gelegen op Borneo. We hebben een dag de stad verkend en de dag daarna hebben we de nacht doorgebracht in een tent op Sapi Island. Op ongeveer een kwartier varen vanaf de stad liggen diverse eilandjes. Op sommige van deze eilandjes is het mogelijk te kamperen, zoals op Sapi Island. Een tent kan onder andere gehuurd worden bij de Borneo Gaya Lodge voor 30 Ringgit (ongeveer €6). Deze overnachting vonden wij een van tofste dingen die we tijdens onze reis gedaan hebben.

Onze overnachtingsplek op Sapi eiland.

Onze overnachtingsplek op Sapi island.

Overdag is het eiland vol met toeristen, maar als de laatste boot terug naar het vaste land om 17 uur vertrekt komen de wilde dieren tevoorschijn. Er kwamen direct apen uit de jungle op zoek naar de achtergebleven etensresten. Naast apen liepen er ook varanen rond en zelfs een baardzwijn (welke alleen voorkomt op Borneo). De nacht was onrustig, bloedheet en met ontzettend veel zweet :-). ‘s Ochtends genoten we van hoe alle toeristen aankwamen op het eiland waarna we in de loop van de middag teruggingen naar het vaste land.

Na dit onvergetelijke avontuur was het tijd om koers te zetten richting Kota Kinabalu National Park. Ook hier hebben we diverse trails gelopen die goed te doen zijn zonder gids. Bij de ingang van het park kan je een plattegrond vragen met alle trails.

Overnachten in de jungle: een ervaring om nooit meer te vergeten.

 

Na het mooie Kinabalu National Park ging ons laatste weekje van onze reis in. Voor vertrek in Nederland hadden wij al een tour geboekt in de jungle van Sepilok. Deze tour hebben we geboekt bij de organisatie Uncle Tan. Na een nachtje in het hostel van Uncle Tan zijn we naar het orang-oetang centrum gegaan, gelegen in Sepilok. Het park zelf vonden wij wel leuk, maar niet heel bijzonder. Via het park kom je bij een trail die de jungle ingaat. Op de terugweg van deze trail kwamen wij een orang-oetang tegen die mijn vriend zijn arm pakte en hem meenam. Gelukkig had het beest geen kwade bedoelingen en liet hij al snel weer los. Na deze bijzondere ervaring was het tijd om onze tassen te pakken en te vertrekken richting de diepe jungle. We reden eerst anderhalf uur met een busje naar een klein vissersdorpje gelegen aan de Kinabatangan river. Vervolgens was het een uur varen naar ons kamp. Tijdens deze boottocht hebben we al ontzettend veel apen en mooie vogels gespot. De kans op regen tijdens deze boottocht is 100% dus wees voorbereid. Ook wij hadden regen…

Uiteindelijk zaten we ruim anderhalf uur in het bootje omdat we steeds even stopten om alle wilde dieren te bewonderen en fotograferen. Ons kamp lag midden in de jungle en was groter en minder primitief dan verwacht. Er was een pad op palen aangelegd zodat de hutjes niet op de grond stonden. Er waren diverse slaaphutjes, een eethutje, een aantal wc’s, een douche (een ton met koud water en een emmertje) en nog een aantal hutjes van onze gidsen. Wij zijn twee nachten in het kamp gebleven en hebben ongelooflijk veel wilde dieren gespot. Voornamelijk heel veel apen zoals makaken en orang-oetangs maar ook varanen, hornbills, kingfishers, spinnen, ratten en vleermuizen. Er waren safari’s per boot maar ook lopend. Verder was er veel tijd om te relaxen, kan ook niet anders met de hitte. Wat was dit een ongelooflijke ervaring! Een absolute aanrader voor als je van avontuur houdt en niet bang bent voor wilde beesten.

Hornbill zoam

Hornbill in de jungle van Sepilok

 

Na dit avontuur verbleven we nog twee nachten in Brunei. Voor mij was het helaas tijd om terug te vliegen naar Nederland. Mijn vriend had meer geluk: hij vervolgde zijn reis richting Indonesië.

 

Dit artikel werd geschreven door Natasja Van Der Flier. Op haar 17de ging ze voor het eerst in haar eentje op reis naar Nieuw-Zeeland en de Cook Islands. Sindsdien is ze extreem besmet met het reisvirus. Na Nieuw-Zeeland heeft ze een tijdje in Noorwegen gewoond en momenteel probeert ze haar niet te stillen reislust te combineren met haar werkzame leven. Zodra ze de kans heeft, tussen het werk door, is ze weg uit Nederland.

natasja_boomwortelzoam

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply