Maleisië in het kort

Maleisië in het kort samengevat in enkele feiten en cijfers:

Hoofdstad: Kuala Lumpur

Oppervlakte: 329.758 km²

Taal: Maleis (bahasa melayu). Het Maleis wordt niet alleen in Maleisië gesproken, maar ook in Brunei en Indonesië. En in Singapore is het ook één van de officiële talen. Maleis is dan wel de officiële taal, het is zeker niet de enige taal die in Maleisië wordt gesproken. Ook o.a. Chinees, Tamil, Punjabi en Thais komen vrij frequent voor. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vrij diverse etnische achtergrond van de Maleisiërs.

Schrift: hoewel er ook een Arabische manier is om Maleis te schrijven, zul je het doorgaans onder de officiële, Latijnse, vorm zien.

Bestuursvorm: Maleisië heeft een constitutionele monarchie.

Bevolking: 28,3 miljoen inwoners

Etniciteit: Maleisië is een echte ‘melting pot’ van nationaliteiten en culturen. Naast de autochtone Maleisiërs zijn er invloeden vanuit India, China, Europa en het Midden-Oosten. De grootste bevolkingsgroepen zijn: de autochtone Maleisiërs (57%), de Chinese Maleisiërs (25%) en de Indiase Maleisiërs (10%).

Religie: de islam is de officiële godsdienst in Maleisië. De overheid gaat echter prat op de vrijheid van godsdienst. Met één uitzondering: de Maleisische autoriteiten hebben het niet echt begrepen op het jodendom. Zo mogen Maleisische burgers niet naar Israël afreizen en Israëli’s mogen het land niet binnen. Joden met een ander paspoort wordt aangeraden om hun godsdienst niet openlijk te belijden. Tot zover de vrijheid van godsdienst.

Munteenheid: de Maleisische Ringgit, of kortweg Ringgit (RM). De exacte koers van de dag kun je hier checken, maar om gemakkelijk te rekenen kun je deze regel in het achterhoofd houden: 10RM = ongeveer 2,5 EUR.

Telefooncode: als je naar een Maleisisch telefoonnummer belt, vorm je eerst +60.

Internet TLD: sites uit Maleisië eindigen steevast op .my

Tijdzone: GMT+8

Wil je een auto huren, hou er dan rekening mee dat ze in Maleisië links rijden.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply