Mijn route door Maleisië: van de grote stad tot aan de jungle en van idyllische hooglanden naar een artistiek eiland

In twee weken tijd heb ik onderstaande route door Maleisië afgelegd. Deze route is eenvoudig te bereizen. Van plek naar plek gaan goedkope bussen die je op elke hoek van de straat eenvoudig kunt boeken bij lokale touroperators. De duur van de reis tussen de verschillende plekken is hooguit een paar uur.

Het unieke aan onderstaande route is de diversiteit van Maleisië waarmee je in een korte periode kennismaakt. Van de grote stad tot aan de jungle en van idyllische hooglanden naar een artistiek eiland. Mocht je nog op zoek zijn naar strand en zee, reis dan door naar Koh Lipe. Dit is een van de mooiste eilanden in Azië en is eenvoudig te bereiken vanaf Georgetown, de laatste bestemming van deze route!

Start in de hoofdstad Kuala Lumpur

De reis door Maleisië begin ik in de hoofdstad Kuala Lumpur. De taxirit vanaf het vliegveld naar het hostel is prachtig. Het is overal zo groen! Ik verblijf in het Backhome hostel, de ideale plek om even te ontsnappen aan de warme en drukke stad. Het is schoon, heeft een gratis (en lekker) ontbijt, is mooi ingedeeld en heeft vriendelijk personeel.

Ik heb mij helemaal niet gerealiseerd dat Maleisië een islamitisch land is en baal dat ik geen juiste kleding hiervoor bij mij heb. Het is misschien niet nodig, maar voor je eigen gevoel wel prettig hier rekening mee te houden. Ik voelde mij vrij ‘naakt’ in mijn shirt en shortje.

Vlakbij het hostel is de metro en dit maakt de grote, drukke stad goed bereisbaar. De metro is schoon en goedkoop en is daarmee de ideale manier om door de stad te reizen. Zo bracht deze mij ook bij de beroemde Petronas Towers. Je kunt er voor kiezen de Towers van binnen te bekijken maar ik vond het de 20 euro niet waard. Na een kleine wandeling kwam ik uit bij het KLCC Park. Dit park ligt achter de Towers en heeft een prachtig uitzicht. Dat het park ook nog eens beschikt over een klein zwembadje maakte het helemaal compleet. Al pootjebadend met het fantastische uitzicht had ik hier nog wel úren kunnen doorbrengen.

Een andere must-see in KL zijn de Batu Caves – een hindoetempel in een 400 meter lange grot. Ook deze zijn wederom prima te bereiken met de metro. Enthousiast liep ik met mijn lunch de metro uit met de gedachte deze ergens bij de Caves op te eten. Maar dat was een niet al te slimme zet. Tientallen apen kwamen naar mij toe rennen zodra ze het plastic zakje hoorden kraken en bleven luid om mij heen staan. Deze apen zijn allesbehalve schuw en heel brutaal. Kijk dus uit met eten hier!

Wanneer je nog opzoek bent naar betaalbare souvenirs, neem dan zeker even een kijkje op de Central Market’. Ook voor foodlovers zoals ik is dit een fijne plek. Ze hebben hier verschillende foodtrucks en loop vooral Kopies niet voorbij. In dit kleine autootje zit een jongen die schitterende én lekkere koffie maakt.

Meerdaagse trekking door de jungle.

Taman Negara is het oudste en grootste regenwoud van Maleisië en tevens één van de beste plekken voor een ervaring in de jungle. Ik besloot hier een meerdaagse trekking door de jungle te doen. Ik ben niet een héél sportief type, dus ik was erg benieuwd – en een beetje zenuwachtig – wat mij allemaal te wachten stond. Mijn backpack werd gevuld met een matras, slaapzak, eten, en water. Veel water. Mijn backpack woog hierdoor algauw 20kg en ik wist dat dit de hike nog een stukje zwaarder zou maken. Gelukkig begon de tour relaxed met een prachtige twee uur durende boottocht.

niCKY mALEISIE BOOT ZOAM

Uitzicht op Taman Negara vanuit ons bootje.

Eenmaal aangekomen bij bestemming begint het avontuur pas echt. Het was zeker niet altijd gemakkelijk, maar de jungle is prachtig en het is zeker de moeite waard. Zodra we arriveerden bij de grot, was ik de zware tocht door de jungle alweer vergeten. De grot zat vol met vleermuizen en ’s nachts werden we gewekt door enthousiaste stekelvarkentjes die eten kwamen halen.

Nicky Maleisië ZOAM

Taman Negara

 

De weg terug de volgende dag ging een stuk gemakkelijker – ik denk dat het vooruitzicht naar een douche daar de oorzaak van was :-). In de jungle van de Taman Negara leven wilde tijgers, olifanten en panters. Geen van deze bijzondere dieren ben ik tegengekomen en ik weet nog niet zo goed of ik blij of opgelucht moet zijn….

Teatime in de Cameron Highlands

In Taman Negara heb ik de bus gepakt naar de Cameron Highlands. Deze hoogvlakte staat bekend om de theevelden en trekt veel toerisme. Maar zoveel toerisme… Dat had ik niet verwacht. De Westerse mensen waren er in overvloed en vooral aan Nederlanders was geen gebrek. Ze waren óveral. Het is jammer dat een idyllisch plekje als de Cameron Highlands is veranderd in een toeristisch gebied waar weinig cultuur meer te vinden is.

nICKY MALEISIE CAMERON. zoam

Prachtig uitzicht op de Cameron Highlands.

De theevelden vond ik mooi maar het bezoekje aan de theeplantage BOH wederom te toeristisch. Het kostte moeite om een goede foto te maken zonder toeristen. Jammer, want het is er prachtig.

Ook had ik gelezen over de Rafflesia bloem: de grootste bloem ter wereld. Deze groeit in Zuidoost-Azië en ik had geluk. Hij was ook in de Cameron Highlands gespot. De wandeling ernaartoe was leuk – en was een makkie vergeleken met de Taman Negara Tour. De bloem was prachtig en het was heel bijzonder om zo’n grote bloem van dichtbij te zien. Dat deze bloem niet langer bloeit dan 6 dagen maakt het extra bijzonder.
Al met al vond ik de omgeving erg mooi, maar een bezoekje van 1 dag was meer dan genoeg.

NICKY MALEISIE BLOEM ZOAM

De Rafflesia bloem: de grootste bloem ter wereld.

Ga hierheen wanneer je op zoek bent naar kleine wandelingen en natuur. Wanneer je op zoek bent naar avontuur, dan is dit waarschijnlijk niet helemaal jouw ding.
Nog op zoek naar een verblijfplek? Ik verbleef in Father’s Guesthouse waar ze schone kamers bieden voor een goede prijs en het heeft een ideale ligging middenin het kleine dorpje.

Street art in Georgetown

In Kuala Lumpur raadde iemand mij aan om van Cameron Highlands door te reizen naar Georgetown in Penang. Hij was zó enthousiast dat ik besloot zijn advies op te volgen. Zodra de boot arriveerde en ik door de stad naar het hostel liep, wist ik dat dit de juiste beslissing was. De stad wordt gekenmerkt door de koloniale bouwstijlen en je weet soms niet waar je moet kijken. Overal is bijzondere street art te zien, prachtige gebouwen en het stikt van de leuke cafés en restaurants.

Nicky Maleisië Georgetown zoam

Street art in Georgetown.

 

Overdag vermaakte ik mij prima met het bekijken van de stad, genoot van de koffie en zelfgemaakte yoghurt bij Mugshot en probeerde elke avond weer een ander restaurantje – Mews Café kwam hierbij het beste uit de test.

‘s Avonds een biertje drinken in de stad is vrij prijzig en dus vroeg ik een local of er nog leuke, goedkope plekken zijn om de avond door te brengen. Hij vertelde mij over Amtarabangsa, waar ze de goedkoopste biertjes van de stad verkopen. De plastic stoeltjes staan buiten op straat en binnen kun je een drankje kopen. Locals en andere reizigers komen hier samen en schuiven bij elkaar aan. De avonden zijn hier lang en memorabel.
Deze stad heeft het allemaal: een relaxte sfeer, aardige inwoners, fantastische eettentjes en het stikt hier van de street art. Eén ding is zeker. In Maleisië is dit mijn favoriete plek. En wie weet, misschien ruil ik Amsterdam ooit wel eens in…

 

Dit artikel werd geschreven door Nicky Stalknecht. Na haar middelbare school is Nicky een jaar gaan reizen, en die reiskriebels van toen zijn nooit weg geweest. Na haar studie communicatie en ruim twee jaar werken, besloot ze uiteindelijk haar droom achterna te gaan: al schrijvend de wereld ontdekken.fotonicky

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply