Muay Thai of Thais boksen is razend populair in Thailand en ver daarbuiten. Het lijkt wat op kickboksen. Maar met dat verschil dat je in Muay Thai je knieën en ellebogen mag gebruiken, terwijl dat in kickboksen niet mag. Als je naar Thailand op reis gaat, kun je niet om Muay Thai heen. En dan is het handig om de basisprincipes van Muay Thai te kennen.
Regels Muay Thai
Op het eerste zicht lijkt het alsof Muay Thai geen regels heeft. Er mag immers veel meer dan in het reguliere boksen. Zo mag je een tegenstander in het boksen enkel KO slaan met je vuisten. In het Muay Thai mag dat ook met je benen, knieën en ellebogen. Je mag trappen naar het hoofd, het lichaam en de bovenbenen. En je mag ook ‘clinchen’. Dat betekent dat je je tegenstander ‘omarmt’ en die dan verder bewerkt met je knie en je elleboog of die tegen het canvas probeert te gooien.
Ondanks het feit dat er heel veel mag, zijn er toch enkele strikte regels bij het Muay Thai:
- Opzettelijk trappen in het kruis van de tegenstander is niet toegelaten.
- Muay Thai boksers mogen niet opzettelijk het hoofd gebruiken om de tegenstander te raken.
- Het is verboden om de ogen aan te vallen, te spugen of aan de haren van de tegenstander te trekken.
- Boksers mogen de tegenstander niet opzettelijk ten val brengen en hem daarbij trappen.
- Je tegenstander natrappen als die op de grond ligt, is verboden.
- Als je tegenstander in de touwen hangt, dan mag je niet verder doorslaan.
- De boksers mogen niet ongepast praten of zich ongepast gedragen.
- Je mag je niet verstoppen achter de scheidsrechter om de aanvallen van je tegenstander af te weren.
Daarnaast zijn er ook nog enkele vormelijke regels:
- Een Muay Thai wedstrijd duurt maximaal 5 rondes van maximaal 3 minuten. Tussen de rondes is er een pauze van 2 minuten.
- Muay Thai vechters zijn verplicht om bokshandschoenen te dragen. Ze mogen in principe geen T-shirt of schoenen dragen, maar wel een hoofdbescherming.
Hoe een Muay Thai wedstrijd wordt beslist
Er zijn 5 manieren waarop een kamp beslist kan worden:
- Een KO: de ene Muay Thai bokser slaat de andere tegen het canvas en die blijft 10 tellen liggen.
- Een technische KO: in dit geval beslist de scheidsrechter dat één van beide boksers niet meer in staat is om verder te vechten.
- Eén van beide boksers geeft zichzelf over.
- Diskwalificatie: bij een zware overtreding kan een bokser gediskwalificeerd worden.
- Op punten: als na de 5 rondes nog geen winnaar bekend is, zijn de punten van de juryleden doorslaggevend. Zij geven punten zowel op het verdedigings- als op het aanvalswerk van beide Muay Thai boksers. Ze houden daarbij rekening met de effectiviteit, de impact, het doel en de impact van de stoot of trap. Wanneer beide boksers evenveel punten hebben, dan wint de meest aanvallende.
Muay Thai bekijken in Thailand
Een Muay Thai match bijwonen tijdens je reis in Thailand, is een must. In zo goed als elke stad vind je wel een Muay Thai stadium. Maar de bekendste zijn ongetwijfeld het Lumphini Boxing Stadium en het Ratchadamnoen Boxing Stadium in Bangkok. Er is elke dag wel een kamp in één van beide stadiums.
Muay Thai leren in Thailand
Heb je de Muay Thai microbe te pakken, dan kun je ook gaan trainen in Thailand. Er zijn speciale Muay Thai kampen die georganiseerd worden voor buitenlanders. Zo kun je bijvoorbeeld bij Suwit Muay Thai Training Camp terecht in Phuket. Daar kun je je volledig toeleggen op Muay Thai. Je kunt er één of enkele weken tot zelfs meerdere maanden verblijven om alle Muay Thai moves onder de knie te krijgen.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.