Eén van de mooiste nationale parken van Maleisië vind je op Borneo, in de provincie Sarawak om precies te zijn. Mulu National Park ligt op de grens van Maleisië met Brunei. Het bijzondere aan dit park is de ligging; er is in velden of wegen geen enkel teken van beschaving te bekennen. De enige manier om het park te bereiken is per vliegtuig. Het park staat sinds 2000 op de Unesco werelderfgoed lijst. Het park zelf is zo’n 52.865 hectare en in dit gebied liggen drie bergen; Gunung Mulu, Gunung Api en Gunung Benarat. Daarnaast vind je er heel veel grotten, waaronder de grootste ondergrondse grot ter wereld, Sarawak Chamber.

De enige manier om het park te bereiken is per vliegtuig.
Het park is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de “Pinnacles”. Een gebied met zo’n 45 meter hoge kalkstenen pieken. Je kunt hier alleen komen als je een driedaagse trekking doet. En deze is pittig. Alleen als het weer geschikt is en je over een ijzeren conditie beschikt kun je deze tocht gaan maken. Gelukkig zijn er genoeg andere redenen om naar dit nationale park af te reizen.
Boek op tijd!
Doordat het park zo afgelegen ligt zijn er een beperkt aantal accommodaties beschikbaar. Zorg dus dat je op tijd reserveert. Wij reizen op de bonnefooi, dus een aantal dagen voordat we naar het park wilden gaan, gingen we kijken voor accommodaties. Alles zat vol en daar ging ons uitje naar Mulu! Gelukkig zijn we flexibel en met wat gepuzzel, geschuif met data en wat e-mails naar het park lukte het uiteindelijk toch op een andere datum.
Zoek ook alvast uit welke tours je eventueel wilt doen. De nachtwandeling of de canopy walk heeft een maximum aantal deelnemers en deze zijn vrij populair en zitten dus snel vol. Zeker als je een meerdaagse trekking wilt doen, is dit een vereiste.
Tour of op eigen gelegenheid
Er zijn heel veel touroperators die een trip naar Mulu National Park verzorgen. De meeste combineren een bezoek aan de grotten met accommodatie, het enige wat je zelf nog moet regelen is de vlucht er naar toe. Op zich is het heel makkelijk dat alles voor je geregeld wordt, maar is het die extra paar centen ook waard?
Mulu National Park heeft een uitgebreide website met informatie over de grotten, de verschillende tours die aangeboden worden, de trails en andere activiteiten. Je kunt deze via een e-mail ook rechtstreeks bij ze boeken. In tegenstelling tot andere Maleisische organisaties, reageren zij erg snel. Natuurlijk kun je ook wachten tot je in het park zelf bent om dingen te boeken. Hou er dan alleen rekening mee dat sommige tours misschien niet meer beschikbaar zijn.
De verschillende accommodatie mogelijkheden staan onder andere op Agoda.nl Je ziet direct wat er nog beschikbaar is tijdens de periode die je wilt gaan. Of je stuurt even een mailtje naar de desbetreffende accommodatie. Soms is er meer mogelijk dan wat er op internet staat. Op de bonnefooi gaan is echt een gevaarlijke gok, want als er niks beschikbaar is, zit je vast.
Wij hebben de prijzen van de verschillende activiteiten die we wilden doen, vergeleken met verschillende tours en kwamen tot de conclusie dat het voordeliger was om alles zelf te regelen. Wij kozen voor de Benarat Lodge even buiten het park. Via een e-mail naar het park reserveerden we de Deer & Lang Cave, de Canopy Walk en de Nachtwandeling.
Registratie
De eerste keer dat je Mulu National Park binnenkomt, meld je je bij het hoofdgebouw. Hier betaal je de toegangsprijs van 30RM (ongeveer €6,30 ten tijde van schrijven). Je krijgt vervolgens een bandje om waarmee je de komende vijf dagen in het park mag rondlopen. Doe dit bandje niet af, want als hij beschadigd is, verliest hij zijn geldigheid. Daarnaast regel je de verschillende activiteiten die je wilt ondernemen en betaal je de bijbehorende bedragen. Je krijg een overzicht mee waarop de planning staat. Als dit allemaal geregeld is, kun je vervolgens gaan en staan waar je maar wilt. Zorg er voor dat je 15 minuten voordat de activiteit begint aanwezig bent bij het hoofdgebouw.
Grotten
Er zijn in Mulu National Park drie zogenaamde “Show Caves” tours; de Deer & Lang Caves, de Clearwater Cave & Cave of the Wind en de Fastlane. Deze tours zijn goed te doen voor het hele gezin. Je loopt over een houten constructie door de grotten met hier en daar een trap, maar je hoeft niet te klimmen en klauteren. Wil je wat actiever aan de slag, kies dan voor de Adventure Caving Tours. Bij elke tour staat vermeld wat het level is en of je ervaring nodig hebt of niet. Lees dit goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Er is een minimum aantal deelnemers, dus als je alleen reist is het misschien handig om van tevoren een oproepje te plaatsen. Ook kun je natuurlijk bij het park zelf kijken of je je kan aansluiten bij een andere groep.
Wij hebben gekozen voor de Deer & Lang Caves, omdat je daar echt de stalactieten en stalagmieten te zien krijgt. Daarnaast is er een kans dat je de vleermuizen uittocht mee maakt. Dit is geheel afhankelijk van het weer. Bij regen blijven de vleermuizen liever binnen. Je kunt de vleermuizen uittocht ook meemaken zonder naar de Deer & Lang Caves te gaan. Het is ongeveer 45 minuten lopen vanaf het hoofdgebouw.

De vleermuizen uittocht: een onvergetelijke belevenis.
Canopy Walk
Een leuke tocht om te doen als je al even in het regenwoud hebt rondgelopen is de Canopy Walk. Je loopt dan op zo’n 35 meter boven de grond tussen de boomtoppen van het regenwoud. Een hele bijzondere ervaring. Je krijgt zo een beter beeld van de opbouw van het regenwoud en met een beetje geluk spot je ook nog wat dieren en/of vogels.
Met een groep van maximaal 8 mensen ga je het parcours over onder begeleiding van een gids. Er wordt goed in de gaten gehouden hoeveel mensen op een brug lopen of op een platform staan. De bruggen zijn wat onstabiel voor het nemen van foto’s, maar op de platformen kun je op je gemak om je heen kijken en foto’s maken.
Nachtwandeling
Voor de echte helden onder ons is er elke avond een nachtwandeling waarin je op zoek gaat naar de insecten en reptielen van het regenwoud. Je ziet dan ook pas goed hoe donker het eigenlijk wordt. Onder begeleiding van een gids ga je in een klein groepje op pad. Vergeet niet om een goede zaklamp mee te nemen, zodat je mee kan helpen zoeken naar alle ‘creepy crawlers’. Wij hebben tijdens de nachtwandeling veel spinnen gezien, wandelende takken, sprinkhanen, slangen, de poten van een supergrote vogelspin, schorpioenen en nog veel meer.

Een van de vele creepy crawlers 🙂
Wandelen in het regenwoud
Naast alle activiteiten en tours is het ook mogelijk om op eigen gelegenheid een aantal wandelingen af te leggen. De kortste route is de Botanic Trail, een leuke kennismaking met het regenwoud. Vergis je er niet in, het is warm en vochtig in het park. Bereid je voor op een hele hoop zweten en breng dus altijd water mee. Daarnaast loop je ook altijd kans op een regenbui, dus een poncho is geen overbodige luxe. Met een paraplu red je het niet. Naast de Botanic Trail kun je nog richting de waterval lopen of de langere Paku Valley Loop (8 km) lopen. Met die laatste twee ga je iets verder het regenwoud in zonder makkelijke houten paden en dat is echt een hele toffe ervaring.
Maak je bezoek aan Mulu een top-ervaring
Boek op tijd en zoek van tevoren uit welke activiteiten je wilt ondernemen. Vergeet niet om een poncho en een zaklamp mee te nemen. Trek goede wandelschoenen aan en houd rekening met het klimaat. Kies liever voor een luchtig shirt wat snel weer droogt. Draag lange, luchtige broeken. Hierdoor voorkom je vervelende beestjes op je blote benen. En neem altijd voldoende water mee als je op pad gaat. Verder is het belangrijkste natuurlijk om te genieten van al het moois wat je te zien krijgt. Het avontuur begint al met de vlucht er naar toe. Maak je op voor een aantal bijzondere dagen!
Dit artikel werd geschreven door Kenji en Rieneke van Backpackjunkies.
Hoi, wij zijn Kenji en Rieneke Elzerman, Backpackjunkies in hart en nieren. Acht maanden geleden begonnen wij aan onze wereldreis door aan boord te stappen van de Transmongolië Express. Sindsdien hebben we heel veel van Azië gezien en allerlei mooie plekken ontdekt. Je leest onze avonturen, tips & tricks en andere praktische zaken op www.backpackjunkies.nl.
Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.