De belangrijkste bezienswaardigheden van Myanmar

Kaart van Myanmar belangrijkste bezienswaardigheden van Myanmar

Klik om te vergroten 

Myanmar is een prachtig land. Er is heel wat te zien en te beleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van Myanmar? Welke highlights van Myanmar mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de hand van de voornaamste regio’s van Myanmar: de Ayeyarwady-delta, centraal Myanmar, het Zuidoosten, het Noorden, het Oosten en het Westen (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten).

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van Myanmar. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

 

Ayeyarwady-delta

De Ayeyarwady-delta (of in de oude benaming: Irriwaddy-delta) zal wellicht het beginpunt van je reis door Myanmar of Birma zijn. Want dit is de regio van Yangon, waar de meeste toeristen aankomen. Maar behalve Yangon zijn er ook nog andere bezienswaardigheden in de Ayeyarwady-delta. Dit zijn de belangrijkste highlights van dit deel van Myanmar:

 • Yangon: sinds 2005 is Yangon niet langer de hoofdstad van Myanmar. Die eer is intussen weggelegd voor Naypyidaw. Maar het mag dan niet langer het politieke centrum van het land zijn, het is wel nog steeds het economische en culturele hart van het land. In de stad staan enkele mooie tempels, zoals de Botataung Paya en de Chaukhtatgyi Paya. Maar dé absolute topper van Yangon is de Shwedagon Paya, die magisch mooi is. Een goed uitzicht over de stad heb je vanop de Sakura Tower. En een wandeling in het historische centrum is een echte must. Hier vind je immers imposante gebouwen uit de Britse koloniale periode, zoals het stadhuis, het Strand Hotel en de High Court Building. Wandel ook eens door de gezellige drukte van de Indiase en Chinese wijk en de Bogyoke Aung San Market.
 • Pathein: dit is de vierde grootste stad van Myanmar. En het is een goede stop onderweg naar de stranden van Chaungtha of Ngwe Saung. De stad is gekend omwille van haar parasol-industrie en je kunt hier de parasolmakers aan het werk zien in hun ateliers. Er zijn ook enkele paya’s (tempels) die een bezoekje waard zijn, waaronder de Shwemokhtaw Paya en de Settayaw Paya.
 • Chaungtha en Ngwe Saung Beach: twee populaire badplaatsen. Het strand van Ngwe Saung is een stuk langer en het water is er helderder dan in Chaungtha. Maar het is er ook duurder.
 • Bago: in Bago vind je heel wat tempels en boeddhabeelden, waaronder een liggende boeddha die nog langer is dan die van Wat Pho in Bangkok. Ook het boeddhistische klooster van Kha Khat Wain lokt heel wat volk.

Centraal Myanmar

Centraal Myanmar mag je zeker niet overslaan. Hier staan immers de belangrijkste bezienswaardigheden van Myanmar: Mandalay en de oude steden in de omgeving, en uiteraard Bagan.

 • Mandalay: voormalige hoofdstad van Myanmar en de tweede grootste stad van het land. Mandalay is – naar Myanmarese normen – een vrij moderne stad. In Mahamuni Paya staat het bekendste boeddhabeeld van Myanmar en een must-see. Daarnaast zijn er ook nog enkele tempels de moeite waard en moet je zeker ook Mandalay Hill beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad en omgeving.
 • De omgeving van Mandalay. In de nabije omgeving van Mandalay liggen enkele oude steden die je zeker moet gezien hebben. In Amarapura is onder meer de U Bein Bridge wereldberoemd. Het is met z’n 1,2 kilometer de langste teak brug ter wereld. In Inwa is Bagaya Kyaung, een teak klooster, de belangrijkste bezienswaardigheid. In Sagaing vind je zo’n 500 stoepa’s en kloosters en kun je Sagaing Hill beklimmen. In Mingun is onder meer de Mingun Bell een attractie. Dat is de grootste klok ter wereld. Ook de Mingun Paya is een bezoek waard.
 • Bagan: het Angkor van Myanmar en één van de top bezienswaardigheden van Myanmar. De archeologische site is 42 km² groot en je kunt ‘m best bezoeken vanuit Nyaung U. In Bagan kun je gerust enkele dagen verblijven. Je kunt er immers meer dan 4000 tempels bezoeken. De belangrijkste tempels van Bagan zijn Ananda Pahto, Dhammayangyi Pahto, Gawdawpalin Pahto, Shwezigon Paya en Thatbyinnyu Pahto. Probeer dat maar eens te onthouden.
 • Mount Popa: in de buurt van Bagan kun je Mount Popa beklimmen, een berg van 1520 meter hoog met een klooster op de top en een fenomenaal zicht over Bagan.

Zuidoosten

Het Zuidoosten van Myanmar lokt weinig toeristen. En de enkele toeristen die de regio aandoen, komen voor de Golden Rock in Kyaiktiyo. Maar er is meer:

 • Kyaiktiyo of Golden Rock: deze ronde rots lijkt de zwaartekracht te tarten. Het lijkt alsof ze elk moment van de klif kan vallen. Een bizar fenomeen en een heilige plaats voor boeddhisten, die hier massaal op af komen.
 • Mawlamyine: de derde grootste stad van Myanmar. Er zijn enkele mooie paya’s, maar je komt hier vooral om van hieruit de boot te nemen naar Hpa-An. Die boottocht is immers adembenemend mooi.
 • Hpa-an: de boottocht van Mawlamyine naar Hpa-an is een absolute aanrader. In Hpa-an zelf is vooral Mt Zwegabin de moeite waard. Want van hieruit heb je een prachtig zicht op de omgeving.
 • Kawthoung en de Myeik Archipel: Kawthoung ligt helemaal in het zuiden van Myanmar, aan de grens met Thailand. Vanuit Kawthoung kun je de boot nemen naar de Myeik Archipel. Dat zijn duizenden prachtige eilandjes die grotendeels nog toeristisch onontgonnen zijn.

Noorden

Het Noorden kun je niet meteen toeristisch noemen. In bepaalde streken wordt nog steeds gevochten, maar de volgende plaatsen kun je in principe wel bezoeken:

 • Myitkyina: als je over land reist, is Myitkyina de meest noordelijke plaats waar je kunt geraken. Mytikyina is een populaire vertrekplaats voor boottochten richting het zuiden. Maar je kunt van hieruit ook Kachin dorpjes uit de omgeving bezoeken.
 • Bhamo: Bhamo is een charmant stadje met een levendige dagelijkse markt. Ook van hieruit kun je Kachin dorpjes bezoeken.
 • Katha: dit is vooral een bestemming voor fans van George Orwell. Hij verbleef hier in 1926 en 1927 en schreef hier zijn boek ‘Burmese Days’. Toen heette Katha nog Kyauktada.

Oosten

In sommige delen van het  Oosten van Myanmar wordt nog geregeld gevochten, maar dat is niet overal het geval. De regio van Inle Lake is zeker en vast veilig voor toeristen. Dit zijn de hoogtepunten van dit deel van Myanmar:

 • Inle Lake: een wondermooie waterwereld waar je volledig zen wordt. De omgeving van Inle Lake is ronduit prachtig. Je kunt hier kanoën, wandelen, fietsen of gewoon genieten van het uitzicht. De bewoners van Inle Lake zijn beroemd omwille van hun aparte manier van roeien: ze doen dat namelijk met hun benen.
 • Pindaya: de grotten van Pindaya zijn een tussenstop waard. Hier staan maar liefst 8000 boeddhabeelden in de verschillende kamers van de grotten.Kalaw: Kalaw is een perfecte uitvalsbasis voor trektochten in de jungle.

Westen

Het Westen van Myanmar is bijna een land op zich. Het is wat geïsoleerd van de rest van Myanmar. Er zijn in de regio wel af en toe opflakkeringen van het conflict met de Rohingya. Het is dus raadzaam om even het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken te raadplegen vooraleer je naar deze regio reist.

 • Ngapali Beach: in het zuiden van deze regio. Ngapali is de top badplaats van Myanmar en heeft een prachtig strand van 3 kilometer lang, compleet met palmbomen en turkoois water.
 • Sittwe: dit stadje is de ideale uitvalsbasis om Mrauk U te bezoeken.
 • Mrauk U: Mrauk U lijkt wel een mini-versie van Bagan en wordt daarom ook wel eens ‘Baby Bagan‘ genoemd. Hier echter geen 4000 tempels, maar ‘slechts’ 150 tempels. Je geraakt in Mrauk U per boot vanuit Sittwe, een mooie tocht van ongeveer 65 kilometer.

 

Laatste Superdeals