Myanmar in het kort

Myanmar kort samengevat in enkele feiten en cijfers:

Hoofdstad: Naypyidaw is sinds 2005 de hoofdstad van Myanmar. Vroeger was Yangon de hoofdstad en dat heette toen Rangoon. Om het helemaal ingewikkeld te maken: de nieuwe hoofdstad wordt niet door alle landen erkend. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad wel, maar onder meer België en de Verenigde Staten doen dat niet. Idem voor de naam Myanmar: ook die wordt niet door iedereen erkend. Meer daarover in het artikel ‘Is het nu Birma of Myanmar?’.

Vlag van Myanmar

Vlag van Myanmar

Oppervlakte: Myanmar is zo’n 676.500 km², da’s ruim 22 keer zo groot als België en 16 keer zo groot als Nederland.

Taal en schrift: het Birmees is de officiële taal. En dat ziet er erg sierlijk uit: ကြောင်ထီး

Bestuursvorm: Myanmar is de facto een republiek met een militaire dictatuur. Er zijn recent wel wat democratiseringen geweest, maar in de praktijk wordt het land nog steeds geregeerd door militairen en ex-militairen.

Bevolking: er wonen ongeveer 60 miljoen mensen in Myanmar.

Etniciteit: het grootste deel van de bevolking behoort tot de etnische groep de Bamar (68%). Daarnaast zijn er ook nog de Shan (9%), Karen (7%), Rakhine (4%), Chinezen (3%), Indiërs (2%) en de Mon (2%). De overige 5% zijn verspreid over verscheidene kleinere etnische groepen.

Religie: de overgrote meerderheid (89%) van de Myanmarezen is boeddhist. Veel van de bergvolkeren zijn christelijk en daarnaast vind je ook hier en daar nog moslim- en hindoegemeenschappen.

Munteenheid: in Myanmar betaal je met de kyat of MMK. Om makkelijk te rekenen: 1000 MMK is bijna 1 EUR (0,9 EUR om precies te zijn). De koers van de dag kun je hier nog even nakijken.

Telefooncode: om een nummer in Myanmar te bellen, moet je eerst +95 vormen.

Internet TLD: een site uit Myanmar herken je aan de .mm achteraan.

Tijdzone: GMT+6u30

Verkeer: het verkeer in Myanmar is nogal bijzonder. Omdat het een vroegere Britse kolonie was, werd er aan de linkerkant van de weg gereden. En zoals dat hoort in landen waar links wordt gereden, zit je als chauffeur rechts in de wagen. Maar in 1970 besloot het regime van de ene dag op de andere dat er rechts moest worden gereden. De auto’s bleven echter dezelfde. En dus is Myanmar wellicht het enige land ter wereld waar rechts wordt gereden in een auto waar de chauffeur rechts zit. Bovendien zie je op sommige plaatsen ook nog de verkeerslichten of -borden aan de verkeerde kant van de weg staan, want die werden nog niet verplaatst naar de rechterkant van de weg…

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply