Backpackgids Azië in de aanbieding.

Ga jij dit jaar backpacken door Zuidoost-Azië? Dan kan het voor jou interessant zijn om de Backpackgids Azië te kopen. Deze gids werd geschreven door Robbert, een Azië backpacker in hart en nieren. Backpacken is zijn passie en samen met een aantal andere ervaringsdeskundigen schreef hij een gids over de meest voorkomende problemen en twijfels die backpackers hebben. Een greep uit het aanbod: LEES VERDER

De beste bieren van Zuidoost-Azië

de bieren van Zuidoost-Azië

Wat smaakt er beter in de verzengende hitte van Zuidoost-Azië dan een frisse pils? Belgen zijn nogal kieskeurig als het op bier aan komt. Nederlanders iets minder. Getuige Heineken. Maar hoe zit het met de lokale bieren van Zuidoost-Azië? LEES VERDER

Een kleurrijke tocht door het gouden land.

Fietsen dwars door Myanmar. Iets wat tot een paar jaar geleden in grote delen van het land niet mogelijk was, simpelweg omdat je als toerist bepaalde gebieden niet mocht betreden. Tegenwoordig is het mogelijk om – met de nodige (prijzige) toegangsbewijzen – alle delen van het land te bezoeken. Wij, Monique, Carlijn, Sophie en Lidewij hebben dit gedaan op twee knalrode tandemfietsen. LEES VERDER

Interview Backpackgek

Joris werd onlangs door Backpackgek geïnterviewd over zijn passie voor Zuidoost-Azië. Over hoe zijn liefde voor Zuidoost-Azië is ontstaan, zijn favoriete bestemmingen en meer. Lees het volledige interview hier.

 

 

De 5 belangrijkste tempels van Bagan

Bagan Tempels: Shwezigon Paya

Bagan is één van de absolute top bezienswaardigheden van Myanmar. Een reis naar Myanmar zonder tussenstop in Bagan is gewoonweg ondenkbaar. Bagan wordt niet voor niets vaak op één lijn geplaatst met Angkor. Meer nog: veel reizigers die zowel in Bagan als Angkor zijn geweest, verkiezen Bagan boven Angkor. Want Bagan, dat is Angkor zonder de massa toeristen. Voorlopig toch nog. Want nu Myanmar zich steeds meer voor de buitenwereld openstelt en meer toeristen aantrekt, zal daar de komende jaren ongetwijfeld heel snel verandering in komen.

Tempels, tempels en nog eens tempels

Bagan, dat is 42 km² bezaaid met tempels. Er zijn er meer dan 4400 in totaal. Dat is waanzinnig veel. De tempels hier dateren uit ongeveer dezelfde periode als de tempels van Angkor. De individuele tempels van Bagan zijn misschien iets minder spectaculair dan die van Angkor, maar het is vooral de enorme hoeveelheid aan tempels die Bagan zijn grandeur geeft.

 

Bagan top 5

Tenzij je een echte die hard tempelliefhebber bent en belachelijk veel tijd hebt – of gewoon geen leven hebt – zul je ze niet alle 4400 bezoeken. Welke je dan wel moet bezoeken? Tja, dat hangt een beetje af van hoeveel dagen je in Bagan wilt doorbrengen. Maar ben je in tijdsnood, dan kun je je beperken tot deze 5 belangrijkste tempels van Bagan:

 

1. Ananda Pahto

Ananda Pahto is een prachtige tempel die wel eens de ‘Westminster Abbey van Myanmar’ wordt genoemd. Behalve omwille van zijn sublieme architectuur, is de tempel ook gekend omwille van de 4 gigantische gouden staande boeddhabeelden, eentje voor elke windrichting. Hier moet je vooral komen bij volle maan tussen half december en half januari. Want dan wordt er een driedaags religieus festival gehouden waar duizenden boeddhistische pelgrims op afkomen.

Bagan Tempels: Ananda Pahto

Bagan Tempels: Ananda Pahto (Foto: Daniel N. Reid)

 

2. Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi is de grootste tempel van Bagan. Hij dateert uit de 12de eeuw en werd gebouwd in opdracht van koning Narathu. Pittig detail waarom deze tempel werd gebouwd: Narathu had zowel zijn vader als zijn broer vermoord om aan de macht te kunnen komen. En om zijn zonden te compenseren, liet hij dan maar deze tempel neerpoten.

Tempels Bagan: Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto in Bagan (Foto: Matt Werner)

 

3. Gawdawpalin Pahto

Gawdawpalin is één van de meer recente tempels van Bagan. Nu ja, recent is relatief. Hij werd gebouwd in de eerste helft van de 13de eeuw. Gawdawpalin is de tweede hoogste tempel van Bagan, na Thatbyinnyu. In 1975 werd hij gedeeltelijk verwoest door een aardbeving, maar hij werd intussen volledig gerestaureerd.

Bagan Tempels: Gawdawpalin Pahto

Gawdawpalin Pahto in Bagan (Foto: Jialiang Gao)

 

4. Shwezigon Paya

Je kunt niet naast Shwezigon Paya kijken: de gigantische gouden stoepa van deze tempel zie je van ver blinken in de zon. Shwezigon Paya is een schitterende tempel, die model stond voor de Shwedagon pagode in Yangon. Shwezigon Paya wordt eigenlijk algemeen beschouwd als het prototype voor het gros van de Myanmarese pagodes.

Bagan Tempels: Shwezigon Paya

Shwezigon Paya (Foto: Matt Werner)

 

5. Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto is de hoogste tempel van Bagan. Je vindt ‘m vlak naast Ananda Pahto. Hij werd in de 12de eeuw gebouwd in opdracht van koning Alaungsithu. Alaungsithu is de vader van… Narathu. Jawel, die snoodaard die zijn eigen broer en vader vermoordde om de macht te nemen en dan maar Dhammayangyi liet bouwen om zijn zonden af te kopen.

Bagan Tempels: Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto (Foto: Jason Eppink)

Aftellen naar het jaar 4710

Leeuwendans tijdens Chinees Nieuwjaar in Singapore

Dit weekend is het weer partytime in China en heel wat andere Aziatische landen. Dan wordt namelijk Chinees nieuwjaar gevierd. Chinees nieuwjaar is één van de belangrijkste feestdagen in China en ver daarbuiten. De Chinezen gaan dan en masse op vakantie naar hun familie waardoor er een ware volksverhuis ontstaat. Omdat er in Zuidoost-Azië veel Chinezen wonen, wordt ook daar Chinees nieuwjaar uitbundig gevierd. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Wat zijn de betekenissen, tradities en dingen waar je rekening moet mee houden? LEES VERDER

Sneeuw in Zuidoost-Azië

sneeuw in Zuidoost-Azië

Sneeuw in Zuidoost-Azië? Is Zuidoost-Azië niet per definitie tropisch? En betekent ‘tropisch’ per definitie niet dat het er nooit sneeuwt? Niet dus. Op sommige plaatsen in Zuidoost-Azië kan er wel degelijk sneeuw vallen. Maar lees toch nog even verder vooraleer je enthousiast je snowboard in je valies begint te proppen. LEES VERDER