Nederlanders in de Filipijnen: het verhaal van Arie en Desirée.

Naar het warme buitenland verhuizen… dromen we er niet allemaal wel eens van? Voor Arie en Desirée bleef het niet bij dromen. Zij ruilden 10 jaar geleden Nederland in voor de prachtige Filipijnen. Dit is hun verhaal:


Zuidoost-Azië Magazine: Hoe is het idee ontstaan om naar de Filipijnen te verhuizen?

Arie & Desirée: Bij iedere vakantie naar Azië wilden we niet meer naar huis. Langer op vakantie gaan bleek niet de oplossing en dus zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om te gaan werken in Azië. De Filipijnen was niet onmiddellijk de eerste keuze. We hebben in totaal 3 landen “onderzocht”: Thailand, Indonesië en de Filipijnen. In de eerste twee landen kon je niet gemakkelijk met Engels terecht, terwijl in de Filipijnen zelfs de kranten in het Engels zijn. Dat was voor ons de reden om de Filipijnen nader te onderzoeken.

 

Arie en Desirée (midden op de foto) samen met gasten van Magic Island Dive Resort.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat doen jullie er?

Arie & Desirée: We hebben een duikresort op het eiland Cebu en we bouwen momenteel een tweede resort op het eiland Bohol. We hebben de resorts zo ingericht dat gasten alles bij ons kunnen doen: slapen, eten, relaxen, dagtochten en duiken. Dit doen we omdat we zelf ervaren hebben dat het best lastig is als je niet kan duiken op de plaats waar je verblijft.

IMG_9769b

Magic Island Dive Resort in Cebu.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Welke tips heb je voor mensen die zelf een zaak willen starten in de Filipijnen?

Arie & Desirée: Zorg voor een goede betrouwbare advocaat. Dat was het eerste advies dat we zelf kregen en dat advies heeft ons enorm geholpen.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Hoe verliep de integratie?

Arie & Desirée: Welke integratie? 🙂 Dit is een heerlijk land om te leven en de inwoners staan erg open voor buitenlanders die hier komen wonen en werken. Alle officiële papieren (ook de papieren van de immigratiedienst en de belastingdienst) zijn in het Engels. Je weet dus wat je tekent want je kan alles lezen. De immigratie regels zijn ook redelijk gemakkelijk op te volgen.

Frankie klein

Zuidoost-Azië Magazine: Zijn er bepaalde dingen waar jullie maar niet of moeilijk kunnen aan wennen?

Arie & Desirée: De voorliefde van de Filipijn om heel hard én de hele dag lang in een karaoke set te zingen. Het maakt daarbij niet uit of je goed kan zingen. Hun motto luidt: “als je niet kan zingen, dan zing je gewoon harder”.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat zijn de grootste cultuurverschillen tussen Nederland en de Filipijnen?

Arie & Desirée: Een Nederlander kijkt in zijn leven lang vooruit: scholing, sparen, pensioen, enz. Een Filipijn kijkt niet verder dan vandaag. Morgen is een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen en zorgen. Wie heeft er dan gelijk? Wij geloven echt dat de waarheid ergens in het midden ligt.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat missen jullie het meest uit Nederland?

Arie & Desirée: De mogelijkheid om spontaan een dagje uit te plannen en bepaalde tradities zoals een jaarmarkt, Sinterklaas, Koningsdag (voorheen Koninginnedag). In Europa is er altijd wel iets te doen in het weekend: een markt, concert of festival. Hier heb je dat niet. Een concert bezoeken kan alleen in Manilla en dat is dan al direct een uur vliegen voor ons.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat missen jullie niet uit Nederland?

Arie & Desirée: Het klimaat 🙂 Het is zo heerlijk om in de winter in een korte broek & t-shirt rond te lopen. De files missen we ook absoluut niet.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat is jullie favoriete plek in de Filipijnen en waarom?

Arie & Desirée: Sinds een jaar is dat Bohol eiland. Er valt hier (ook voor ons) nog zoveel te ontdekken, zowel boven als onder water. De natuur is echt nog ongerept en overweldigend met diverse soorten apen, watervallen, grotten, enz. Voordat we Bohol ontdekten, gingen we graag naar de Kawasan watervallen in Cebu. Dat is puur natuur en het is er heerlijk rustig.

 

Kawasan

Kawasan watervallen in Cebu.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat vinden jullie de beste eigenschap van de Filipijnen?

Arie & Desirée: Zijn lach: een Filipijn lacht altijd! Ook hun gastvrijheid is enorm groot en dat stralen ze ook uit. We worden vaak uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes (en niet om de cadeaus), want een verjaardag gaat hier om het samen eten, zingen en feesten.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat vinden jullie de vreemdste gewoonte/ eigenschap in de Filipijnen?

Arie & Desirée: Het eten van Balud. Balud is een bevrucht ei dat bijna uitkomt. Het ei wordt een paar dagen voor het uitkomt gekookt en dan gegeten.
De bevolking is ook heel erg gelovig en 95% is katholiek. Daarnaast geloven ze ook in mythen zoals een wakwak: een vampierachtig wezen dat er overdag uitziet als een mens, maar dat ‘s nachts rondvliegt om mensen en kinderen te verslinden.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat is volgens jullie de grootste misvatting over de Filipijnen?

Arie & Desirée: Dat er een regenseizoen is, want dat is er niet in twee derde van het land. Alleen het gebied van Manilla naar het noorden heeft het wel, maar verder is het klimaat tropisch met veel zon en een kans op regen. Ook weten mensen vaak niet dat de bevolking zo goed Engels spreekt en denken ze verkeerdelijk dat communicatie moeilijk zal zijn, terwijl dit juist heel gemakkelijk is.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat is jullie leukste ervaring tot nu toe geweest in de Filipijnen?

Arie & Desirée: Dat was absoluut de 50ste verjaardag van Arie. Een Filipijn kan een feest organiseren en dat hebben we geweten. Maanden is ons personeel bezig geweest om allerlei festiviteiten voor te bereiden en dansjes in te studeren. Op de dag zelf was het één en al feest en ‘s avonds waren er veel familieleden van ons team aanwezig. De jongste feestvierder was een baby van 6 maanden en de oudste iemand van 83.

50jaar

Feest 50ste verjaardag Arie.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Wat was het moeilijkste moment tot nu toe?

Arie & Desirée: Als er naaste familie ernstig ziek is (of je bent het zelf), dan is het heel moeilijk omdat je dan toch ver weg bent. Een arm om iemand heen slaan wordt dan heel lastig.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Hebben jullie nog tips voor wie de Filipijnen bezoekt?

Arie & Desirée: Er zijn nog steeds weinig mogelijkheden tot geld pinnen. Alleen in de grote steden – en dan bedoel ik de hoofdsteden van de eilanden Manilla, Cebu, Dumaquete en Tagbilaran – zijn pin automaten te vinden. Dat ze er zijn wil niet altijd zeggen dat ze het ook doen en/of dat ze jouw Europese pinpas accepteren. Contant geld (euro’s en dollars) is nog altijd het handigste en dat kan je in bijna ieder dorp wisselen, maar natuurlijk ook op de luchthavens.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Welk niet-toeristisch pareltje in de Filipijnen moeten mensen zeker ontdekken?

Arie & Desirée: Anda op Bohol! We zijn net zelf begonnen met ontdekken en er is zoveel te zien : grotten, eilandjes voor de kust, ongerepte stranden, Tarsier aapjes, rijstvelden, watervallen, enz.

Tarsier

Tarsier aapje in Anda op Bohol.

 

Zuidoost-Azië Magazine: Bedankt Arie & Desirée en nog heel veel succes!

Ben jij van plan om binnenkort te gaan duiken in de Filipijnen? Check dan zeker eens de website van Magic Island Dive Resort.

 

 

Laatste Superdeals