Onze emigratie naar de Filipijnen – de zoektocht naar land op Camiguin Island

Dit is het tweede deel van het emigratieverhaal naar de Filipijnen van Michelle van de Ven. Lees het eerste deel hier.

De zoektocht naar een stuk land duurt langer dan gehoopt en loopt gecompliceerder dan gedacht… In de twee weken dat we op Camiguin rondreizen komen we via Facebook bij Shirley terecht, zij werkt als broker op het eiland. Ze heeft de connecties en kent het eiland erg goed.

In het begin krijgen we veel stukken land te zien via Shirley. Maar ook via Facebook krijgen we reacties van mensen die op het eiland wonen en zelf een stuk land verkopen of van familie. We leren al snel waar we op moeten letten bij het kopen van een stuk land. En we leren ook dat niet iedereen te vertrouwen is. Mensen willen tenslotte ook graag een zakcentje bijverdienen. Op de Filipijnen kan iedereen een stuk land aanbieden, waardoor er ook mensen tussen zitten met minder goede bedoelingen en je eigenlijk proberen op te lichten. Gelukkig prikken we daar doorheen. We voelen al snel aan wanneer iemand ons iets te aardig is of wel een hele mooie prijs biedt per m2. Deze mensen wimpelen we dan ook vriendelijk af. Funda kennen ze ook niet hier, alles gaat via Facebook.

Het eiland verkennen, levert mooie plaatjes op.

Moeilijker dan gedacht

Nadat we (voor ons gevoel) alle stukken land van het eiland hadden gezien (of toch in het gebied waar wij specifiek zoeken) en ook meerdere keren dezelfde stukken land aangeboden hadden gekregen, lijkt het dan toch moeilijker dan gedacht.

Ofwel is het stuk land erg mooi en geschikt, maar is het te groot of te klein voor onze plannen. Of de prijs is weer veel te hoog, of we komen een prijs overeen met de verkoper, maar dan blijken de papieren niet in orde!
We leren wat er allemaal bij komt kijken en waar je op moet letten. Want het is totaal anders dan dat je bijvoorbeeld in Nederland via een makelaar iets koopt. Er zitten hier meerdere addertjes onder het gras. Gelukkig krijgen we ook hulp van mijn Filipijnse familie. En we krijgen ook advies van andere expats die op het eiland verblijven.

Na ruim twee maanden op het eiland, na vele stukken land te hebben gezien én met heel veel mensen te hebben gesproken, is het helaas nog niet gelukt. Zelfs bij twee verschillende stukken land, waar we echt geïnteresseerd in waren en een prijs overeengekomen waren, ketst het toch nog op het laatste moment af.
Ineens hoorden we niets meer van de eigenaren!

 

Gooien we de handdoek in de ring?

De moed zakt ons langzaam in de schoenen! De twijfel slaat toe, gooien we de handdoek in de ring? Doen we hier wel goed aan? Moeten we wel verder zoeken, we hebben onderhand heel het eiland al gezien… en regelmatig worden dezelfde stukken land ons aangeboden. Is de vijver misschien leeg waar we in vissen?

Meerdere scenario’s schieten door mijn hoofd, moeten we dan toch terug naar Nederland? Gewoon weer een “normale” baan zoeken? Op zoek naar een woonhuis? Eerlijk gezegd, moet ik er niet aan denken. Dat is iets wat ik nu absoluut niet wil.
Maar na enkele goede gesprekken samen is het duidelijk dat dit is wat we willen. We hebben nog altijd hetzelfde doel voor ogen en dat willen we waarmaken!

 

Het is gelukt: we zijn landeigenaren!

We attenderen Shirley nogmaals op een stuk land dat altijd in ons achterhoofd is blijven hangen, maar waarbij de eigenaresse (een Filipijnse die in Londen woont) in eerste instantie geen centimeter toegaf om te onderhandelen. Uiteindelijk, na heel veel onderling heen en weer e-mailen, onderhandelen et cetera (en wat grijze haren erbij, met name bij Jasper 😉), komen we er toch uit!! Het stuk land is gekocht!

Hebben we dan eindelijk het perfecte stuk land gevonden?


We proosten die avond als kersverse landeigenaren met een ijskoud biertje bij de beste pizzabakker van het eiland namelijk bij Restaurant La Dolce Vita! Cheers!


Wat heeft Camiguin island te bieden?

Camiguin is een klein eilandje, in het noorden van Mindanao. Zo kun je er naartoe:

  • Vanuit Manila of Cebu zijn er dagelijks vluchten naar Camiguin
  • Vanaf Balingoan: met de ferry (trip van ongeveer 2 uur)
  • Vanaf Bohol: met de ferry (trip van ongeveer 4 uur)

Voor een klein eilandje heeft Camiguin wel veel te bieden. Met name voor mensen die op zoek zijn naar een groene omgeving en avontuur.

“Camiguin is a relaxed island with a peaceful charm, so if it’s a party you’re after, head to Boracay!”

Camiguin heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld. Doordat in de
jaren ‘50 een vulkaan is uitgebarsten, zijn de stranden voornamelijk donker. Er zijn enkele zandstranden en ook wel stranden met stenen.
Op het main island heb je een mooi wit strand, dat is gelegen bij de Giant Claim Sanctuary. Hier kun je ook prachtig snorkelen.

White beach bij de Giant Claim Sanctuary

Voor andere white beaches kun je eiland hoppen naar Naked island of naar Mantigue island. 

Foto genomen vanaf Mantigue island, mooi uitzicht op Camiguin.

Je kunt er een aantal flinke wandelingen en beklimmingen maken in het ruige binnenland. Daarnaast kan je nog abseilen of een jungle trekking doen. Ook kun je de Vulkaan Mount Hibok Hibok beklimmen met als beloning het prachtige uitzicht over het eiland.

Katibawasan falls

Je kunt er ook prachtig duiken en snorkelen, mountainbiken en met een scooter in een dag het eiland rondrijden. En er zijn drie mooie watervallen die je kunt bezoeken.

Dus al met al genoeg te doen! 

In mijn volgende blog zal ik vertellen hoe het met de bouw verloopt, wat er allemaal bij komt kijken en of dat ook allemaal soepel verloopt. Maar ik kan je nu wel al verklappen dat we volop bezig zijn met de bouw. Check onze Facebook-pagina voor de meest recente update!

 

 

 

 

Dit artikel werd geschreven door Michelle van de Ven.

Geboren in Nijmegen, Nederland. Tot voor kort altijd in de zorg gewerkt als verpleegkundige en wondverpleegkundige.

De Filipijnen heeft een speciaal plekje in mijn hart, mede omdat mijn moeder er vandaan komt en de familie er woont. Maar ik vind het ook een heerlijk land. De tropische warmte, de mensen, het (veel) relaxtere leven. Komt het vandaag niet af? Dan is er morgen weer een dag. Vandaar dat de keuze om een avontuur te starten op de Filipijnen ook vrij makkelijk was gemaakt.

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.

Laatste Superdeals

Leave a Reply