Ook dit is Myanmar

Myanmar komt de laatste tijd vaak positief in het nieuws. Het regime zou wat opener geworden zijn, Aung San Suu Kyi is vrijgelaten en maakt nu deel uit van het politieke bestel, Obama komt op bezoek, de toeristen (her)ontdekken het land. Veel hoera-geroep over Myanmar, maar we moeten voorzichtig blijven. Mensenrechten worden er nog steeds op grote schaal geschonden. En er zijn nog steeds heel wat conflicten.

Begrijp ons niet verkeerd: er is heel wat te zien in Myanmar. Het land is zeker een bezoek waard. En als je binnen de toeristische gebieden blijft, is het er voor toeristen ook erg veilig. Maar we voelen ons geroepen om de al te optimistische berichtgeving over Myanmar toch wat te nuanceren. Zodat je ook weet wat er zich buiten die toeristische gebieden afspeelt.

Kaart Myanmar: het conflict speelt zich af in Kachin, Karen, Shan en Rakhine

Afbeelding: Hintha

Dilemma: moet je wel naar zo’n land op reis?

En dus duikt het klassieke dilemma op: ja, je wilt gaan omdat het er zo mooi is, maar neen, je wilt zo’n regime niet steunen. Toeristen pompen geld in de Myanmarese economie. En dus gaat het land vooruit. En dat is goed voor de bevolking. Want zij kunnen er tenslotte ook niet aan doen dat ze zo’n regime hebben. Maar: hoeveel van jouw kyats gaan er naar de locals? En hoeveel verdwijnen er in de zak van het corrupte regime? Het zijn vragen waar ook wij mee worstelen. En wij kunnen niet in jouw plaats beslissen of je al dan niet moet gaan. Maar als je gaat, kunnen we je wel een gouden raad geven: probeer zoveel mogelijk rechtstreeks de lokale bevolking te steunen. Zorg ervoor dat jouw geld rechtstreeks naar hen gaat. Dat doe je bijvoorbeeld door zo min mogelijk voor touroperators of andere instanties te kiezen die door de overheid worden gesteund of gefinancierd.

 

De conflicten

En naast die ene goede raad, kunnen we natuurlijk ook proberen een inzicht te geven in wat er nu eigenlijk allemaal in Myanmar speelt. Want het zou zonde zijn dat je alleen maar de mooie toeristische trekpleisters kent, zonder op zijn minst bewust te zijn van het feit dat het er niet allemaal rozengeur en maneschijn is. De conflicten spelen zich of op 4 grote fronten:

 

1. Rakhine (westen van Myanmar)

Rakhine is een staat in het westen van het land. Hier wonen de Rohingya, een moslim minderheid die zwaar onderdrukt wordt. De Rohingya zitten vast: de andere Myanmarezen zien hen niet als Myanmarezen maar als Bengalezen. Vele Rohingya zijn dan ook gevlucht naar buurland Bangladesh. Maar ook daar zijn ze niet welkom. Vluchtelingen die onderschept worden, worden gewoon terug de grens overgezet.

De Rohingya zijn één van de meest vervolgde volkeren ter wereld. Maar vanuit de internationale gemeenschap blijft het opvallend stil.
Deze reportage van Al Jazeera legt uit wat er exact gebeurt in Rakhine:

 

2. Kachin (noorden van Myanmar)

Kachin is een staat in het noorden van Myanmar. Hier woont de gelijknamige etnische groep, de Kachin. Het Kachin Independence Army vecht al sinds 1961 een onafhankelijkheidsstrijd uit met de overheidstroepen. Deze reportage van Al Jazeera geeft wat meer inzicht in het conflict:

 

3. Karen of Kayin (zuidoosten van Myanmar)

De Karen of Kayin vormen één van de grootste etnische minderheden van Myanmar en wonen in het zuidoosten van het land. Zij strijden als sinds 1949 voor onafhankelijkheid. Sinds 1976 is hun eis wat afgezwakt: nu ijveren ze nog voor een federaal systeem waarin de Karen bepaalde bevoegdheden zelf kunnen organiseren.

Deze reportage schetst een beeld van het conflict:

 

4. Shan (westen van Myanmar)

Shan is de grootste staat van Myanmar. Hier wonen verschillende etnische groepen. De grootste etnische groep wordt gevormd door de gelijknamige Shan bevolking. Zij strijden al sinds het begin van de jaren 1960 voor autonomie.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply