‘Plain of Jars’: de meest explosieve archeologische site ter wereld

De Plain of Jars (of Vlakte der Kruiken) is een bizarre archeologische site waar heel wat mysterie rond hangt. Bovendien is het één van de gevaarlijkste archeologische sites ter wereld.

Plain of Jars

De Vlakte der Kruiken (of Thong Hai Hin in het Laotiaans) is wat de naam zegt: een vlakte met kruiken. Maar niet zomaar enkele kruiken. Het gaat om duizenden kruiken. En ze zijn groot. Heel groot. Sommige tot wel 3 meter hoog en 6 ton zwaar. De stenen kruiken zouden er naar schatting al zo’n 2000 jaar liggen.

 

Grote dorst?

Hoe die kruiken daar terecht zijn gekomen en welk nut ze hadden, is voer voor speculatie onder archeologen. Volgens sommigen waren het begraafplaatsen. Anderen beweren dat de kruiken het regenwater tijdens het moessonseizoen moesten opvangen. Rondtrekkende handelaars zouden op die manier steeds drinkwater voorhanden gehad hebben.

Maar zoals altijd is de mythe interessanter dan de wetenschap. Volgens een lokale Laotiaanse legende zou de reuzenkoning Khun Cheung de kruiken gemaakt hebben. Hij had een oorlog gewonnen en wou daarop een feestje bouwen. Geen feestje zonder rijstwijn. En dus maakte hij de kruiken om daarin de rijstwijn te brouwen en te bewaren.

 

Explosief

In totaal zijn er zo’n 90 sites met kruiken. Maar je kunt slechts enkele sites bezoeken. Dat heeft alles te maken met de geheime oorlog van de jaren 1960-1970. Laos werd toen clandestien gebombardeerd door de VS. En tot op vandaag ligt de Plain of Jars bezaaid met duizenden onontplofte bommen. Er wordt werk gemaakt van de ontmijning van de regio. Maar tot de Plain of Jars volledig ontruimd is, blijft het één van de gevaarlijkste archeologische sites ter wereld. Beperk je dus tot de sites die opengesteld zijn voor het publiek. En blijf op de paden.

 

Praktisch

De Plain of Jars ligt in de provincie Xieng Khouang in het noorden van Laos. Het beste vertrekpunt om het te bezoeken is het stadje Phonsavan. Phonsavan ligt op zo’n 250 km van Luang Prabang. Niet zo heel ver dus. Maar gezien het wegennet van Laos, ben je met de bus toch al snel een halve tot een hele dag onderweg. Vanuit Phonsavan is het slechts enkele kilometers naar de dichtstbijzijnde site die opengesteld is voor bezoekers.

Vlakte der Kruiken

Foto: Vera & Jean-Christophe

Plain of Jars

Foto: Oliver Spalt

Vlakte der Kruiken

Foto: Vera & Jean-Christophe

Plain of Jars

Foto: Joaquin Uy

Vlakte der Kruiken

Foto: Ben Beiske

Plain of Jars

Foto: Anne Murray

Laatste Superdeals

Leave a Reply