Prey Lang, een catastrofe in de maak

Prey Lang is één van de verborgen parels van Cambodja. Het is het grootste altijdgroene woud van Cambodja. Maar het zou over 2 à 3 jaar wel eens helemaal verdwenen kunnen zijn. En dat zou rampzalige gevolgen kunnen hebben voor Cambodja en zelfs de hele wereld.

Prey Lang

Prey Lang op de kaartPrey Lang betekent zoveel als ‘ons bos’. Niet in het Khmer, maar in de taal van de lokale etnische groep, de Kuy. Prey Lang is maar liefst 3600 km² groot en is daarmee het grootste altijdgroene woud van Cambodja. Prey Lang is centraal gelegen in Cambodja, en strekt zich uit over de provincies Preah Vihear, Kampong Thom, Kratie en Stung Treng.

Prey Lang is een uniek woud. Het is de habitat van onder meer beren, olifanten, otters, watervogels en tijgers. En er groeien heel wat zeldzame bomen. Er zijn naar schatting zo’n 20 plantensoorten en 27 diersoorten die enkel in Prey Lang voorkomen en nergens anders ter wereld.

 

Catastrofe in de maak

Het grote probleem van Prey Lang is dat het door de overheid niet beschermd wordt. Het wordt niet erkend als natuurgebied en de overheid ziet in Prey Lang een fantastische melkkoe. Ze verkoopt dan ook concessies aan grote bedrijven die het woud systematisch kappen om plaats te maken voor grote plantages of mijnbouw.

Prey LangEn het gaat snel. Heel snel. Als dit tempo wordt aangehouden blijft er over enkele jaren helemaal niets meer over van Prey Lang. En dat zou een ware catastrofe zijn. Uiteraard voor al die bedreigde planten- en diersoorten. Maar ook voor de mens.

Het woud is belangrijk voor de lokale bevolking, de Kuy, maar ook voor de rest van het land. In het regenseizoen fungeert dit woud als een soort spons dat heel wat water opvangt en in het droge seizoen beetje bij beetje weer lost. Heel wat water komt zo stelselmatig in de Tonlé Sap rivier. En die rivier is op zijn beurt weer een belangrijke levensader voor een ander deel van Cambodja. Zonder het bos zouden de rijstvelden geen water krijgen in de drogere tijden van het jaar en zou er minder vis zijn in de rivieren die vanuit Prey Lang water krijgen. En dat zou rampzalig zijn voor de rijstproductie en visvangst in de wijde omgeving. Er zou een voedseltekort ontstaan, dat over het hele land voelbaar zou kunnen zijn.

Maar ook buiten Cambodja zouden de effecten van het verdwijnen van Prey Lang voelbaar zijn. Door het verdwijnen van Prey Lang zou er veel meer CO2 uitstoot zijn en zo zou de opwarming van de aarde alleen maar versnellen.

 

Tijd voor actie

Wil je zelf wat doen? Dat kan. Je kan een e-mail sturen naar de Cambodjaanse eerste minister en hem vragen om actie te ondernemen. Op de site van Earth Action vind je hierover alle info én een voorbeeldmail die je kunt gebruiken. Een druppel op een hete plaat? Niet echt. Want de aanpak begint zijn vruchten af te werpen. Er werden intussen al enkele concessies ingetrokken en zo werd al 40.000 hectaren woud gered. Nog 320.000 hectaren te gaan!

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply