Raja Ampat: het laatste paradijs op aarde?

We zijn aangekomen in West-Papua. Het meest oostelijke deel van Indonesië. 

We zijn hier voor Raja Ampat. Volgens velen het laatste paradijs op aarde met de mooiste duik- en snorkelplekken. Nadat we vanaf Lombok, via Makassar, naar Sorong zijn gevlogen, zijn we nog net op tijd voor het laatste vliegtuigje van de trip naar Waisai. Dit brengt ons naar het startpunt van onze reis door Raja Ampat.

Er is hier niet veel keuze wat betreft accommodaties. Er zijn slechts 3 opties:

  • Overnachten bij locals in een homestay
  • Overnachten op een hele dure boot tijdens een live-aboard
  • Overnachten in een luxueus duikresort.

Ons budget liet de laatste twee niet toe en zo verbleven wij bij de locals. Via de website www.stayrajaampat.com kan je in contact komen met de verschillende homestays die te vinden zijn in Raja Ampat.

Ze bieden vrijwel allemaal hetzelfde aan. Een houten bungalow met een matras op de grond en een muskietennet, een WC (een gat in de grond)  en een douche (een emmer met zoet water). In de prijs zijn drie maaltijden per dag inbegrepen. Dit heb je nodig want restaurantjes zijn er niet. Van alle Westerse gemakken waar we zo bekend mee zijn, is er hier niets terug te vinden. We missen het niet, hier heb je de tijd om weer even stil te staan, te genieten van het hier en nu.

De eerste drie nachten verblijven wij bij Wapnansan op het hoofdeiland Waisai. Er zijn vier kamers beschikbaar in twee bungalows boven het water. Het is er adembenemend mooi. Tijdens vloed staat het water tot onder de bungalow en zie je grote scholen vissen voorbij zwemmen. Tijdens de zonsondergang zagen we zelfs eens een haai van anderhalve meter. Met eb is de zee zover teruggetrokken dat je een prachtig groot wit zandstrand voor de deur hebt.

We konden snorkels lenen van onze buren, want zelf hadden we die niet bij ons. Het allerdomste wat je kan doen is zonder snorkels naar Raja Ampat reizen, want ze zijn hier maar schaars verkrijgbaar en zo mis je de prachtige onderwaterwereld. Er is nog veel onaangetast koraal te vinden en een imposante verscheidenheid aan onderwater fauna.

Tijdens onze tweede zonsopkomst hebben we een wandeling gemaakt naar de paradijsvogel die hier nog in het wild te vinden is. Helaas viel het een beetje tegen en voelde het als een tourist trap. Het kostte een hoop geld en je werd naar een plek in het bos gebracht waar de paradijsvogel verblijft. Paradijsvogels zijn territoriale dieren, dus als ze niet al te veel worden gestoord blijven ze op één plek tot hun dood. Ik hoop maar dat deze paradijsvogel niet al te veel gestoord wordt door de groepjes toeristen die hierheen worden geleid. 

Na drie dagen vertrokken we naar onze tweede homestay op het eiland Gam met de boot. Dit kost een hoop geld (ongeveer €80). Ze zeggen dat dit door de hoge brandstofprijzen komt, maar het is vooral hun monopolie positie die ze hier misbruiken. Maakt niet uit, maar hou er rekening mee. Of probeer andere reizigers te vinden waarmee je de kosten kan delen (je betaalt per boot en niet per passagier). Op Gam verbleven we bij Corepen. Hier waren meer bungalows beschikbaar en had je niet het gevoel alleen op de wereld te zijn. Wel hadden we hier de mogelijkheid om te gaan duiken. Dit hebben we dan ook drie keer gedaan bij Blue Magiceen prachtige duikspot! Als je er bent, sla deze plek dan zeker niet over, het is het meest indrukwekkende wat we ooit hebben gezien. Prachtig koraal, heel veel vissen, haaien en manta rays. Kan je niet duiken, niet getreurd, want ook het snorkelen is overal prachtig. Je komt hier niets tekort.

Wederom na drie nachten vertrokken we naar een nieuw eiland: Kri. Kri was naar onze mening het meest indrukwekkend. Er was hier een steiger aangelegd tot diep in de zee. Vanaf deze steiger kon je al het prachtige koraal met zijn bewoners bekijken. Het schouwspel voltrok zich zo voor je neus. Wij waren hier met onze dochters van twee en drie en op deze manier konden zij ook van de onderwaterwereld genieten.

Tijdens een snorkeltripje kwamen we een manta, schildpadden, haaien en duizenden vissen tegen. We konden het gewoon niet geloven hoe ongerept het hier nog was.

De omgeving is ook bijzonder, oerbossen die tot aan de zee reikten. Hagelwitte stranden voor ons alleen met de meest fraaie schelpen. Wat een plek. Nog onaangeroerd door het massatoerisme.

Onze laatste twee nachten sliepen we in een duikresort op Mansaur. We betaalden hier €220 per nacht voor. Het was mooi, maar het was het zeker niet waard. Bij de homestays betaalden we ongeveer €40 per nacht voor twee personen. We hadden in het duikresort wel een bed en ook airco, maar dit hadden we bij de homestays niet gemist. Dankzij de wind van de zee was het prima uit te houden zonder airco. Alles kost ook gelijk meer bij zo’n duur resort. Waar we eerst nog €3 betaalden voor een biertje, kostte het hier twee keer zoveel. En een tripje was al helemaal niet te betalen. Toch hebben we bij het duikresort een trip naar Manta Reef geboekt. Er was geen andere optie meer. We moesten €40 per persoon betalen en we waren met vier volwassenen, voor de kinderen was het gratis. Bij Manta Reef hebben we gelukkig wel manta’s gezien. Wat een bijzondere beesten blijven het toch, groot, maar sierlijk. Soms zie je er wel twintig bij elkaar! Absoluut een hoogtepunt van onze trip in Raja Ampat.

Raja Ampat is absoluut de meest bijzondere plek waar ik tot nu toe ben geweest. Je hebt er niets, geen tv, geen internet, geen winkels, maar wat is het er mooi. Hier heb je de tijd om te onthaasten, te genieten van de kleine dingen in het leven. Ik hoop dat het er voor altijd zo mooi zal zijn, maar ik vrees ervoor want we zagen de graafmachines al oerbos omploegen. Wees op tijd, want dit stukje paradijs wordt steeds bekender…

Dit artikel werd geschreven door Martine Wooning.

Ik ben Martine en op reis met mijn gezin. Vorig jaar hebben mijn man en ik ons restaurant na vijf jaar keihard werken verkocht om voor onbepaalde tijd op reis te gaan met het gezin. Marley (3) en Vesper (2) gaan mee met bijna al onze avonturen. We zijn inmiddels zes maanden onderweg en genieten nog van elk moment! 

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Lees dan eerst even onze richtlijnen en neem contact op via dit formulier. 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply