Let’s talk money! Over de reiskost in Cambodja, fooien en bankautomaten.

Reizen in Cambodja is goedkoop, spotgoedkoop. Een prachtig land, vriendelijke bevolking en een lage reiskost. Redenen te over dus om Cambodja als volgende bestemming te kiezen.

Munteenheid en wisselkoersReiskost in Cambodja: 1000 Riel is ongeveer 0,2 EUR

De riel (afgekort als KHR of r) is de Cambodjaanse munt, maar je kunt overal ook met USD terecht. De riel wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere bedragen en als wisselgeld, want je kunt enkel met USD-biljetten betalen, niet met de muntstukken. Ook van de riel zijn er geen muntstukken, enkel bankbiljetten. Maar dat zal je ook niet verbazen als je de wisselkoers ziet: 1 r = 0,00002 EUR, of om makkelijker te rekenen: 10.000 r = 2 EUR. De koers van de dag kun je ook hier nog even checken. Je zult er in Cambodja in ieder geval goed je hoofd moeten bijhouden: je betaalt in USD, krijgt wisselgeld in KHR en tegelijk reken je alles in je hoofd snel om naar EUR om enigszins een idee te hebben wat je uitgeeft en terugkrijgt…

 

Hoe duur is reizen in Cambodja?

Zoals overal: hoe duur je reis wordt, bepaal je voor een groot stuk zelf. Decadent veel geld uitgeven kun je overal ter wereld, ook in Cambodja. Maar een gemiddelde reiziger krijgt in Cambodja erg veel waar voor zijn geld. Enkele indicaties van de reiskost in Cambodja:

Eten aan een eetkraampje: 1 EUR per persoon

Eten in een lokaal restaurant: 5 EUR per persoon

– Bus van Phnom Penh naar Siem Reap: 4 EUR – 10 EUR (afhankelijk van het comfort dat je wil)

– Tweepersoonskamer in een driesterrenhotel in Siem Reap: 15-20 EUR per nacht

Hou er wel rekening mee dat Angkor Wat bezoeken naar Cambodjaanse normen duur is. Eén dag kost je 20 USD, voor 3 dagen moet je 40 USD neertellen en als je een ganse week Angkor Wat wilt bezoeken dan moet je op 60 USD rekenen.

Wil je weten hoeveel het kost om te gaan backpacken in Cambodja? Lees dan zeker eens dit artikel!

 

Bankautomaten, geld wisselen en scheurtjes

In Phnom Penh, Siem Reap, Battambang, Kompong Cham, Sihanoukville en Kampot zijn er bankautomaten die ook internationale bankkaarten aanvaarden. Je kunt er enkel dollars pinnen.
Wil je geld wisselen, dan ben je iets voordeliger af bij de geldwisselaars op de markten dan in de banken. Let er wel op dat je geen dollars krijgt met een scheurtje in, hoe klein ook. Geen enkele Cambodjaan zal die biljetten immers willen aanvaarden.

 

Fooien

Fooien geven is niet verplicht in Cambodja, maar het is zeker geen slecht idee. De meeste Cambodjanen moeten immers rondkomen met een belachelijk laag salaris en een fooi van 1 USD kan voor hen een wereld van verschil betekenen. In de duurdere hotels zul je vaak een ‘service charge’ op je rekening zien staan, maar dat betekent daarom nog niet dat dat extraatje ook effectief het personeel zelf bereikt. In ieder geval: van taxichauffeur tot kamermeisje, bijna alle Cambodjanen zijn zo vriendelijk en gastvrij dat je ze met veel plezier een fooi zult geven.

Als je een tempel bezoekt en een monnik heeft je rondgeleid, dan is het ook beleefd om een kleine donatie te maken.

Nog een laatste gouden fooitip die eigenlijk overal ter wereld geldt: als je net geland bent, probeer dan nog in de luchthaven je grote bankbiljetten te wisselen voor wat kleinere coupures. De kans is immers groot dat je een kruier op de parking van de luchthaven of aan je eerste hotel een fooi wilt geven. En dan sta je daar met je grote biljetten die je van thuis mee hebt. En wisselgeld vragen op een fooi is ook geen optie wegens helemààl lullig en not done….

Het is bovendien geen slecht idee om al op voorhand even na te denken hoeveel je wilt tippen in die eerste situaties na je aankomst. Je bent er immers nog maar net, en je bent de lokale munt nog niet gewoon. Je bent moe van je vlucht en kunt je niet zo meteen de wisselkoers voor de geest halen. En als het je wel al lukt, dan ben je vaak te moe om nog exact om te rekenen hoeveel je nu eigenlijk wilt/moet geven. De kans is groot dat je dan véél te veel tipt.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply