Let’s talk money! Over de reiskost in de Filipijnen, bankautomaten en fooien.

De reiskost in de Filipijnen ligt laag. Niet zo laag als in Thailand, maar het scheelt toch niet veel. Ter plaatse betaal je met peso’s, maar je gaat beter naar een bank(automaat) dan naar een wisselagent om je te bevoorraden met peso’s.

Munteenheid en wisselkoers

In de Filipijnen betaal je met de Filipijnse peso, of PHP, of nog korter: P. 100P is ongeveer 1,9 EUR. De koers van de dag kun je hier nog even raadplegen. Peso’s worden onderverdeeld in ‘centavos’. Je raadt het al: 100 centavos = 1 peso.

Geld wisselen doe je ter plaatse best niet bij wisselagenten. Er zijn in de Filipijnen namelijk veel malafide wisselagenten die je zullen proberen op te lichten. Geld wisselen doe je dan ook beter gewoon in de bank, of zelfs in je hotel. Ook al is dat dan soms aan een minder gunstige koers. Een andere optie is geen cash wisselen, maar gewoon pinnen. En dat brengt ons bij: bankautomaten.

 

Bankautomaten

Aan bankautomaten geen gebrek in de Filipijnen. Zeker in de steden zul je geen probleem hebben om een ATM te vinden die internationale kredietkaarten aanvaardt. Met de ATM locators van Visa, MasterCard en American Express kun je trouwens gemakkelijk een automaat vinden die jouw kaart aanvaardt.

 

Hoe duur is reizen in de Filipijnen?

Omdat de Filipijnen een archipel vormen, is de kans groot dat je voor verre verplaatsingen de boot of het vliegtuig zult nemen. En dat kan je budget aardig de lucht injagen. Maar voor de rest is reizen in de Filipijnen zeer goedkoop in vergelijking met westerse bestemmingen.

Veel hangt wel af van waar je bent. In Manilla bijvoorbeeld zul je pakken meer betalen dan op één of ander minder bekend eiland. Budgetteer ook ruim voor het paradijselijke eiland Boracay in de Visaya’s. Maar ga je meer off the beaten track, dan kun je geweldig veel waar voor je geld krijgen. En ga je buiten het seizoen, dan kun je ook nog wat extra van je reiskost afknibbelen.

Enkele indicaties van de kosten in de Filipijnen:

Tweepersoonskamer in een driesterrenhotel in Manilla: 45-60 EUR per kamer per nacht.

Tweepersoonskamer in een guesthouse in Manilla: 20-30 EUR per kamer per nacht.

Tweepersoonskamer in een driesterrenhotel op het strand in Siquijor: 25-45 EUR per kamer per nacht.

Eten aan een eetkraampje: 1,5 – 3 EUR per persoon

Eten in een eenvoudig restaurant: 5 – 10 EUR per persoon

Nachtbus van Manilla naar Banaue: ongeveer 10 EUR per persoon

 

Fooien

Op zich verwachten Filipino’s geen fooi. Of beter: vroeger verwachtten ze er geen. Maar doordat doorheen de jaren veel toeristen wél een fooi hebben gegeven, verwachten ze het nu toch wel min of meer van je. Maar je moet je niet verplicht voelen en het is zeker niet onbeleefd om geen fooi te geven. Ga je uit eten en je ziet een ‘service charge’ op je rekening, dan is het zeker niet nodig om een fooi te geven. Hoewel… Het gebeurt zelden dat je ober die ‘service charge’ ook effectief krijgt. Meestal belandt die gewoon in de zak van de manager.

Wil je toch een fooi geven, dan moet je niet (zoals b.v. in de VS) denken in termen van een percentage van het bedrag. Laat gewoon de muntstukken van het wisselgeld achter. Dat is op zich voldoende.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply