Let’s talk money! Over de reiskost in Maleisië, fooien en bankautomaten.

Maleisië is in Zuidoost-Azië één van de duurdere bestemmingen. Enkel in Brunei en Singapore is je reiskost nog hoger. Maar dat betekent niet dat Maleisië duur is, integendeel. Het is er gewoon duurder dan in veel andere Zuidoost-Aziatische landen. Maar nog steeds behoorlijk spotgoedkoop in vergelijking met Europa.

Munteenheid en wisselkoers

In Maleisië betaal je met de Maleisische Ringgit, of kortweg Ringgit (RM). De exacte koers van de dag kun je checken met deze universal currency converter, maar om gemakkelijk te rekenen kun je deze regel in het achterhoofd houden: 10RM = ongeveer 2,5 EUR.

Hoe duur is Maleisië?

Zoals overal ter wereld kies je zelf hoe decadent duur je je reis maakt. Maar een gemiddelde reiziger kan in Maleisië toch behoorlijk wat doen met zijn naar Ringgit omgezette euro’s. Enkele indicaties:

– Een middenklasse hotel: 100-150 RM voor een tweepersoonskamer.

– Een koffie: 2 RM

– Een maaltijd in een goedkoop restaurant: 5 à 10 RM

– Een fles water (1 liter): 1 RM

Satay: 0,50 RM

Er kunnen wel nog wat regionale verschillen zijn, maar deze prijzen geven alvast een indruk van de reiskost in Maleisië. Reizen in Maleisië is iets duurder dan pakweg Thailand, maar stukken goedkoper dan pakweg Frankrijk.

Wil je weten hoeveel het kost om te gaan backpacken in Maleisië? Lees dan zeker eens dit artikel! 

Bankautomaten

Er zijn – zeker in de steden – veel bankautomaten te vinden, behalve op de eilanden aan de oostkust. Je moet dus geen schrik hebben om zonder cash te zitten. Hou er wel rekening mee dat je hoge kosten betaalt per keer dat je geld pint. Vertrek dus best met behoorlijk wat cash op zak en beperk het aantal afhalingen aan de automaat.

Fooien

Maleisiërs verwachten geen fooien. Op veel plaatsen is er immers al een ‘service charge’ inbegrepen in je rekening. Uiteraard is het niet verboden om een fooi te geven en is het een goede manier om je appreciatie te laten blijken. Maar het is goed om te weten dat het niet wordt verwacht. Je moet je dus niet ongemakkelijk voelen als je geen fooi geeft.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply