Robinson Crusoe achterna: drie dagen eilandhoppen tussen Coron en El Nido

Vanuit Coron gaan we met een traditionele Filipijnse boot in drie dagen naar El Nido varen. We slapen in tentjes en hutjes en komen langs Expeditie Robinson eilandjes. Het zal wat primitief zijn: geen douches, geen zachte matrassen, geen wifi maar de strandjes beloven onvoorstelbaar mooi te zijn en het zeewater kraakhelder.

In de haven van Coron maken we kennis met onze tien reisgenoten. Het is een gemêleerd gezelschap: Nederlanders, Fransen, Italianen, een Ierse en twee Egyptenaren. Onze reisbagage gaat onder in het luik en we houden een kleine rugzak met dagelijkse benodigdheden bij de hand. De crew, die uit zes man bestaat, heet ons welkom en legt uit hoe we varen en waar we stoppen.
De boot is niet groot: op het ‘benedendek’ staan twee banken en er is plaats voor ongeveer zes personen. Bovendeks is een soort ‘chill’ ruimte gecreëerd; er liggen dunne matrasjes en kussens waar je tegen aan kunt zitten.

We varen eerst een flink eind de kust uit. Onze eerste stop is een zandbank en geeft ons meteen het Robinson Crusoe gevoel. De Ditaytayan Sandbar is een witte strip zand omgeven door azuurblauw water zoals je dat alleen maar op ansichtkaarten ziet. Er staan wat palmbomen en er ligt een kano maar verder is de strip verlaten. We dobberen wat in het water, verwonderen ons over de enorme schelpen en voelen ons heel relaxed.

We varen naar een plek waar we kunnen snorkelen. Vooral het koraal is mooi; het aantal visjes is beperkt. Terwijl wij genieten van de onderwaterwereld is de kok op de boot druk bezig met de lunch. Terug op de boot verbazen we ons over de variatie aan gerechten die staan uitgestald: er is vis, porkbelly, rijst, chop suey groenten, kip, bami en een grote schaal fruit. Drankjes zijn inclusief en vooral de rum cola is populair.

Na nog een snorkelstop komen we op het eind van de middag aan op ons eigen ‘beach camp’ op een verlaten strand. Er is een klein bamboehuisje dat fungeert als douche en ernaast staat eenzelfde hutje waar je naar de WC kunt. De crew zet in een rap tempo tweepersoonstentjes op het strand en even later zit iedereen voor zijn tentje te genieten van de ondergaande zon. De crew werkt hard en voordat we het weten staat er op geïmproviseerde tafels een verse maaltijd voor ons klaar.

De avond wordt gevuld met rum cola, bier en een kampvuurtje. Door de zon, het water en de wind voelen we ons moe en rozig en kruipen op tijd ons tentje in. Het ligt niet comfortabel en ondanks de vermoeidheid kunnen we de slaap niet vatten. Een aantal medegasten feest vrolijk door en uiteindelijk moeten we het doen met een paar uurtjes slaap op de dunne matrasjes.

Als we ‘s ochtends wakker worden zien we dat er hier en daar van tentje gewisseld is… Temptation Island is er niks bij 🙂

Maar (bijna) iedereen is vrolijk en we maken ons klaar voor dag twee. We gaan snorkelen en cliff jumpen. We varen langs onbewoonde eilandjes, verlaten stranden en zo af en toe passeert er een ander bootje.

Het anker gaat los voor een grote rots. Er hangt een touw aan de rots waarmee je naar boven kunt klimmen tot circa acht meter boven zeeniveau. Vanaf de klif kun je, als je dat wilt, naar beneden springen. Niet iedereen waagt de sprong en er blijven genoeg ‘fotografen’ aan boord om de durfallen vast te leggen. In de middag snorkelen we en staan we oog in oog met een seaturtle en een rog. We meren aan bij vergeten stranden en laten de tropische archipel al varend aan ons voorbijgaan.

De tweede nacht brengen we door op een van de stranden van Linapacan. Op nog geen vier meter vanaf de branding staan kleine, houten hutjes. Groot genoeg voor twee personen. Er liggen matrasjes en er hangt een klamboe. De huisjes horen bij een lokaal guesthouse en we maken kennis met een klein groepje Filipijnse kinderen die ons nieuwsgierig aankijken.

Ook hier tovert onze kok een feestmaal en eten we ons buikje rond aan kip, vis, groenten en fruit. De rum cola van de avond ervoor is niet bij iedereen goed gevallen; het drankgebruik is deze avond aanzienlijk minder.

Toch zorgt de crew voor een feestje: de karaoke apparatuur wordt van boord gehaald en even later zingen de Egyptenaren vrolijk mee met ‘Walk like an Egyptian” terwijl wij het houden bij ‘Girls just wanna have fun’. Vanuit ons houten hutje hebben we zicht op de ondergaande zon en het geruis van de branding doet wonderen voor onze nachtrust.

En dan gaan we onze derde en laatste dag tegemoet. Ook deze is gevuld met zon, strand en een oogverblindende waterlijn. Aan het eind van de middag varen we richting El Nido. De kust rondom El Nido kenmerkt zich door oprijzende eilandjes en rotsen. Terwijl we de lichtjes van El Nido tegemoet varen, verbazen we ons over de zonsondergang: wolken in alle tinten rood waar de zwarte rotsen tegen contrasteren.

Het is onbeschrijflijk mooi en we knijpen onszelf soms even in de arm om van het moment te genieten. Onze kapitein loodst de boot de veilige haven in en ons avontuur zit er op. Meer dan voldaan zijn we toe aan een goede douche, shampoo en een lekker bed!

Ook een meerdaagse boot trip maken?
In Coron en El Nido worden heel veel eendaagse tours aangeboden. Hoewel ook deze mooi zijn, kom je niet op afgelegen eilanden en zwem je met zijn allen op dezelfde snorkelplek. De meerdaagse tours worden slechts door drie of vier touroperators aangeboden. Wij boekten onze trip bij El Nido Paradiso. 2n/3d kostte ons circa 250 euro per persoon (inclusief eten, drinken en snorkels). Er zijn ook langere trips beschikbaar.
Als je gaat, zorg voor genoeg zonnebrand, lippenbalsem en breng een shirt met lange mouwen.

 

 

Dit artikel werd geschreven door Marijke Steenbergen.

Marijke Steenbergen (52) is parttime journalist en reist de hele wereld over. Met gezin, vriendin(nen) of alleen. Gaat op zoek naar bijzondere plaatsen die vaak net even anders zijn. “Graag deel ik mijn ervaringen en hoop anderen te inspireren. Of je nu met of zonder kinderen reist, hoe oud je ook bent; go with the flow en creëer je herinneringen”.

Haar reisavonturen en tips voor de 40+ reiziger vind je op Mareistverder.com

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply