Een rondreis op eigen houtje in Indonesië kan op verschillende manieren, maar één ding staat vast: de kans is groot dat je vroeg of laat de boot zult nemen. Dit zijn je verschillende opties:
Vliegen
Als je de verschillende uithoeken van Indonesië in je rondreis wilt opnemen, en je bent in de tijd beperkt, dan is vliegen onvermijdelijk. De afstanden zijn immers enorm en de combinatie van overland en per boot reizen tussen bijvoorbeeld Sumatra en Papoea zou dagen zoniet weken in beslag nemen. Hoewel er veel relatief goedkope vluchten te vinden zijn, kunnen veelvuldige binnenlandse vluchten toch een aardige hap uit je budget nemen.
Er zijn heel wat Indonesische luchtvaartmaatschappijen, maar ze zijn zeker niet allemaal even veilig. Overweeg je een bepaalde airline, check dan even de EU-blacklist. Dat is een lijst van maatschappijen die de EU niet binnen mogen. Dat kan een goede indicatie zijn of de airline die je op het oog hebt al dan niet een veilige keuze is. Staat ie niet op de lijst, dan is dat nog niet per se een teken dat ie veilig is. Maar staat ie er wel op, dan weet je zeker dat het een no-go is.
Online boeken bij een lokale luchtvaartmaatschappij kan een challenge zijn. Zeker bij de betaling kan het al eens mislopen, omdat je op sommige sites niet met een internationale kredietkaart kunt betalen. Maar dat merk je pas op het einde van het boekingsproces. De enige oplossing is dan ter plaatse een reiskantoor binnenstappen en daar de vlucht regelen.
Enkele luchtvaartmaatschappijen met een goede reputatie zijn Air Asia, Merpati, TransNusa en Garuda.
Boot
De boot zal tijdens je rondreis in Indonesië onvermijdelijk blijken. Al is het maar voor korte trajecten zoals tussen Java en Bali. Op de ‘drukke routes‘ tussen Sumatra, Java, Bali en Nusa Tenggara zijn er voldoende ferry’s. Die kun je boeken bij een lokale reisagent, in de haven of vaak ook gewoon aan de balie van je hotel.
Voor alle overige trajecten kun je bij Pelni terecht. Pelni beschikt over een vloot die zowat alle grotere havens van Indonesië tot in de verste uithoeken bedient. Als je voor een lange trip een luxueuze cabine boekt, dan zul je doorgaans dieper in je portemonnee moeten tasten dan voor een goedkope vlucht. Is budget je belangrijkste reden om de boot te nemen in plaats van het vliegtuig, neem dan één van de goedkope cabines. Boeken doe je best minstens enkele dagen voor je vertrekt.
Bus
De bus nemen voor je rondreis in Indonesië is niet altijd de beste maar wel soms je enige keuze. Bussen komen in prijsklassen en het is de moeite om iets meer te betalen voor wat meer comfort. Zeker voor lange trajecten. Probeer ook steeds een snelbus te nemen, want andere bussen stoppen zeer frequent, wat je reistijd aanzienlijk verhoogt. En die kan sowieso al behoorlijk oplopen. Reken bijvoorbeeld voor het traject Jakarta-Yogyakarta op 14 uur, en voor Jakarta-Padang zelfs op 42 uur. Ben je dol op de bus? Neem dan de bus van Jakarta naar Medan. Die doet er maar liefst 3 dagen over.
Kaartjes voor lange trajecten koop je in het busstation en bij voorkeur minstens een dag vooraf. Voor lokale bussen kun je gewoon een ticket bij de buschauffeur kopen.
Trein
Het treinnetwerk is niet echt uitgebreid. In Sumatra heb je enkele treinlijnen, maar die zijn al bij al erg beperkt. Enkel op Java is het een echt valabel vervoersmiddel. Het rittenschema kun je raadplegen op deze site.
Auto, motor, bromfiets en fiets
Zelf rijden in Indonesië is niet echt een aanrader. Tenzij je stalen zenuwen hebt. Veel relaxter is een auto met chauffeur huren. Dat is vrij betaalbaar en geef toe: het staat wel fancy om thuis te zeggen dat je een privé-chauffeur had in Indonesië. Indonesische verhuurmaatschappijen zijn vaak goedkoper dan de grote internationale groepen.
Om je lokaal te verplaatsen is een motor of bromfiets huren een goede optie: handiger om door het drukke verkeer te laveren dan een auto. En goedkoper. Draag wel een helm, want die is verplicht.
In de meeste toeristische trekpleisters kun je ook een fiets huren. Reken niet op state-of-the-art materiaal. Wil je echt lange tochten maken of zelfs met de fiets door Indonesië trekken, breng dan best je eigen fiets mee.
Lokaal transport
Eén van de meest populaire manieren om je lokaal te verplaatsen is de bemo. Soms ook wel opelet, mikrolet of kolt genaamd. De bemo is een minibus die doorgaans op een vaste route rijdt die vooraan en aan de zijkanten staat vermeld. Maar je kunt ‘m gewoon ook charteren als taxi. In principe kun je met 8 à 12 in zo’n bemo, maar mits vakkundig stapelwerk – waar de Indonesiërs in uitblinken – kun je gerust ook veel meer passagiers in het busje plooien.
In bepaalde steden kun je ook een fietsriskja of ‘becak’ nemen. In steden zoals Yogyakarta kun je zelfs de koets nemen. En in nog weer andere plaatsen kun je een Indonesische tuk-tuk nemen: de ‘bajaj’.
Liften
Liften wordt afgeraden in Indonesië. De kans is groot dat je de chauffeur uiteindelijk meer zult moeten betalen dan een busticket en bovendien is het niet veilig.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.