Een rondreis door Sulawesi in Indonesië, dat is bounty voor backpackers, een paradijselijke onderwaterwereld, een eindeloos groen landschap gevuld met rijstvelden, bergen en meren, een rijke cultuur met vreemde eetgewoonten en zeer bijzondere begrafenisceremonies. Sulawesi heeft het allemaal. En het is ook nog eens heel betaalbaar. Ga je op vakantie naar Sulawesi? Dit zijn de highlights die je niet mag missen!
In tegenstelling tot de populaire drie-eenheid Sumatra-Java-Bali hebben nog maar weinig mensen hun weg naar dit prachtige Indonesische eiland gevonden. Sulawesi is relatief ongerept en ‘upcoming’ onder reizigers die net dat beetje extra moeite willen doen. Want daar zit het addertje: je komt er niet zomaar. Naar en in Sulawesi reizen is immers niet evident. Maar als je er eenmaal bent, is de beloning groot en het vertrek bijzonder lastig!
Doen! Duiken en snorkelen op Bunaken
Eén woord: onderwaterparadijs! Dat is Bunaken ten voeten uit. Het is een van de betere duik- en snorkellocaties ter wereld en niet voor niets: het is alsof je hier in een groot aquarium zwemt. Kristalhelder water, spectaculaire koraalwanden tot wel 50 meter diep en een veelzijdigheid aan vissen: schildpadden, haaien, slangen, roggen, zeepaardjes en – als je geluk hebt – manatees (zeekoeien).
Wat Bunaken extra aantrekkelijk maakt, is de laagdrempeligheid. Het is niet alleen gemakkelijk bereikbaar (vanaf Manado is het slechts een uurtje met de boot), maar ook word je door de sympathieke eilandbewoners met een oprechte glimlach ontvangen en zal het je aan niets ontbreken.
Voor een eigen bungalow met royale badkamer betaal je zo’n €16,- per persoon inclusief drie maaltijden per dag. Omdat er (vrijwel) geen restaurants op het eiland zijn is dit een prima deal. Duiken, eten, slapen en welverdiend genieten!
► Meer over Bunaken en een gouden accommodatie tip!
Gruwelen bij de markt van Tomohon
De Minahassers uit Noord-Sulawesi houden er macabere eetgewoonten op na. Vrijwel alles dat leeft eindigt hier in de pan: vleermuizen, ratten, kevers, spinnen en slangen. Gebakken, gebraden, gefrituurd. You name it! Ook Lonely planet wijdt een speciaal tabje aan deze ‘Tomohon’s macabre market’. Deze ‘slaughterhouse experience’ is het meest interessant op zaterdagochtend wanneer ook de slangenslachters aanwezig zijn. Een luguber aspect is dat je een hond naar keuze kunt aanwijzen die al jankend uit zijn kooi wordt getrokken en ter plaatse met een klap op het hoofd wordt omgebracht en gefileerd. Dierenvrienden, wees gewaarschuwd!
Togian eilanden: ongerepte bounty voor backpackers
De Togians mag je zeker niet overslaan tijdens je rondreis in Sulawesi!
Parelwitte stranden, kristalhelder water en gratis kokosnoten met een rietje. De Togians – een eilandenarchipel in het noorden van Sulawesi – zijn omringd door kilometers water en onbewoonde eilandjes. Zonder telefoon of internet kom je hier volledig tot rust op de meest idyllische bountystrandjes omgeven door… tja… door water.
Grofweg heb je de keuze uit vier stranden: Bomba, Kadidiri, Katupat en Malenge. Elke plek heeft zijn eigen unieke sfeer en slechts één tot drie accommodaties. Op vrijwel alle locaties kun je direct vanaf het strand snorkelen, gaan duiken in de directe omgeving en je kunt zelfs zwemmen in een van de zeldzame (ongevaarlijke) jellyfish lakes ter wereld! Ook aan de stille genieters is gedacht: comfortabele hangmatten, strandstoelen en ligkussens op de sfeervolle pier maken deze bountyplek tot ieders favoriet.
Waarom zijn de Togian eilanden ‘bounty voor backpackers’?
Vanwege de prijzen: het is namelijk ontzettend goed betaalbaar. Vergeleken met andere bountybestemmingen kunnen we het zelfs spotgoedkoop noemen! De Togians zijn nog onderontwikkeld en slechts ontdekt door een handjevol reizigers die graag buiten de gebaande paden gaan. Voor de allermooiste plekjes betaal je daardoor maar €10,- tot 22,- per persoon per dag, inclusief koffie, thee, en drie met zorg bereide maaltijden per dag.
Daarnaast is het geen bestemming die met harde Samsonite-koffers op wieltjes te bezoeken is. Na behoorlijk wat uurtjes varen met de ferry vanaf het vaste land, stap je over op een klein bootje voor de laatste tocht richting het eilandje van jouw keuze. Een backpack is dan het meest praktisch.
► Meer over de Togians, de mooiste slaapplekjes en praktische tips
Op bezoek bij de Toraja’s
De grootste trekpleister van Centraal Sulawesi is met afstand Tana Toraja. Dit heuvelachtige gebied is omgeven door rijstvelden en vele mooie uitzichtspunten. Naast het maken van trekkings, is Tana Toraja vooral populair vanwege haar wel zeer bijzondere begrafenisceremonies.
Anders dan bij ons draait het leven van de Toraja’s vooral om de dood. Voor een begrafenisceremonie wordt langdurig geld bijeengesprokkeld, waardoor overledenen soms jaren in huis worden bewaard en ‘verzorgd’. De begrafenisceremonie duurt enkele dagen en honderden genodigden komen van heinde en verre om bij deze plechtigheid aanwezig te zijn.
Kenmerkend – en in onze ogen enigszins luguber – zijn de rituele opofferingen. Met open mond aanschouwden wij hoe buffels genadeloos de dood vinden door een messteek in de hals. Terwijl zij ter plekke worden gevild, maakt een stoet Toraja’s een indrukwekkende entree: op hun schouders dragen zij tientallen varkens aan bamboestokken die later als lunch en diner zullen dienen.
Het aanzien van de familie wordt afgemeten aan de grootsheid van de begrafenis. Hoe meer mensen, hoe hoger de status. Toeristen worden daarom met open armen ontvangen. Na de ceremonie wordt het lichaam begraven op grote hoogte in de rotsen waar de tau tau (houten poppen die de overledene representeren) over het lichaam waken.
► Meer over Tana Toraja en haar begrafenisceremonie op video
Chillen aan chilly Lake Poso
Op Sulawesi zijn de afstanden en reistijden tussen de verschillende bestemmingen groot. Zo is het niet mogelijk om in één dag van Tana Toraja naar Ampana (vertrekpunt voor de boot naar de Togians) te reizen. Op deze lange route ligt gelukkig het authentieke dorpje Tentena, direct aan het Poso meer. Dit op twee na grootste meer van Indonesië ligt 500 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor aangenaam koele avonden – een welkome afwisseling in vergelijking met de tropische Togians! Wil je er een dagje op uit, ga dan naar de Tourist Office waar Debby, een hulpvaardige en zeer goed engels sprekende dame, je aan scooters en een plattegrond van de omgeving kan helpen. Een dagje brommeren over het platteland, langs rijstvelden en het schitterende Lake Poso is een geweldige ervaring!
Dit artikel werd geschreven door Reiswijsneuzen
Reiswijsneuzen is de reisblog van Bart en Manon op wereldreis. Sinds september 2012 leven wij onze droom: voor onbepaalde tijd de wereld rondreizen! Op Reiswijsneuzen.nl delen wij onze reiservaringen, video’s, tips & inspiratie en geven we info over onze voorbereidingen en kosten.
Geniet mee met de avonturen van Bart en Manon in deze video:
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.