Rondreizen in Cambodja: transport ter plaatse

Rondreizen in Cambodja is vrij goed te doen: het land is al bij al niet zo groot en de grote toeristische trekpleisters zijn allemaal vrij vlot bereikbaar. Dit zijn je opties:

Vliegen

Het aantal vliegroutes in Cambodja is beperkt en omdat de afstanden niet bijzonder groot zijn, is de kans klein dat je tijdens je rondreis in Cambodja een binnenlandse vlucht zult nemen. Maar als je weinig tijd hebt, kan vliegen een optie zijn. Cambodia Angkor Air is dan je beste keuze. Deze maatschappij vliegt op Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville en Ho Chi Minh City (Saigon) in Vietnam. Erg duur is een binnenlandse vlucht niet: voor zo’n 60 USD vlieg je bijvoorbeeld van Siem Reap naar Phnom Penh (enkel). Maar het is nog altijd een pak duurder dan de bus.

Rondreizen in Cambodja met de bus

De bus is de beste keuze om in rond te reizen in Cambodja, zeker als je enkel de grote toeristische trekpleisters bezoekt. Het wegennet wordt steeds beter, waardoor ook verder afgelegen plaatsen steeds vlotter bereikbaar zijn. Bovendien speelt de grote concurrentie tussen de busmaatschappijen in je voordeel: de prijzenslag zorgt ervoor dat je niet veel betaalt. Hoeveel je betaalt, hangt af van welk type bus je neemt. Met andere woorden: welke mate van comfort je wilt. Een busrit van Phnom Penh naar Siem Reap zal je 4 à 10 EUR lichter maken.

De bus neem je doorgaans als transportmiddel tussen de steden. In de stad zelf neem je dan één van de lokale transportmiddelen (zie verder in dit artikel).

Tickets kun je rechtstreeks kopen bij de busmaatschappij, maar je kunt doorgaans ook terecht bij je hotel of guesthouse die de tickets voor je regelen.

Boot

De boot is vooral populair op het traject Siem Reap-Phnom Penh. Je vaart dan over het Tonlé Sap meer en de Tonlé Sap rivier. Het is een tocht van ruim 5 uur en de boten zijn soms wel eens overladen. Bovendien is het geen goed idee in het droge seizoen: het water staat dan immers te laag om overal vlot door te varen. Omdat de boottocht ook duurder is dan de bus op dit traject, kiezen veel mensen uiteindelijk voor de bus.

Je kunt ook een boot nemen tussen Battambang en Siem Reap. Ook hier betaal je meer dan de bus en is het moeilijk tot onmogelijk varen in het droge seizoen, maar de tocht is minder druk en mooier dan het traject Siem Reap-Phnom Penh.

Trein

Rondreizen in Cambodja met de trein is voorlopig geen optie. Het netwerk is zo slecht onderhouden en de treinen in zo’n slechte staat dat de enkele treinen die rijden, niet meer dan 20 km/u halen. Er zijn wel plannen om in de loop van 2013 het netwerk te moderniseren zodat het treinverkeer in Cambodja kan worden uitgebouwd. Maar de plannen lijken – net als de enkele treinen die wel rijden – heel wat vertraging te hebben opgelopen. Het valt dus nog af te wachten wanneer dat gemoderniseerde netwerk volledig operationeel zal zijn. Een alternatief voor de echte treinen, zijn de zogenaamde bamboo trains. Een vorm van primitief treinverkeer dat door de Cambodjanen zelf wordt georganiseerd.

Rondreizen in Cambodja met de auto of motor

Zelf met de auto rijden in Cambodja is geen aanrader. De wegen zijn niet altijd geweldig, de auto’s zijn niet altijd in goede staat, maar vooral: het verkeer is vaak waanzinnig. Wil je toch een auto huren, dan raden we aan om er meteen een chauffeur bij te huren.

De motor is een goed vervoersmiddel in de meer afgelegen gebieden zoals het noordoosten en noordwesten van het land. Maar de staat van de wegen is daar zo slecht, dat dit enkel iets is voor de meer ervaren motorrijder. Ben je dat niet? Geen nood. Net als met de auto, kun je ook voor de motor een chauffeur inhuren. Dan ga jij gewoon achterop.

Gedeelde taxi’s, pick-ups en minibussen

Op die slechte wegen geraak je ook een eind ver met de gedeelde pick-ups. Het is wachten tot hij vol is vooraleer hij vertrekt. Iets comfortabeler zijn de gedeelde taxi’s. Wil je daarin nog meer comfort, betaal dan extra voor wat lege zitplaatsen. Ook minibussen worden als gedeelde vorm van transport gebruikt.

Lokaal transport

Lokale busnetwerken zijn er niet en behalve enkele uitzonderingen in Phnom Penh zijn er ook geen taxi’s met een meter. Je kunt gewoon achterop een motor-taxi springen, of een cyclo (fietsriskja) of remorque-moto (aka tuk-tuk) nemen. Bij die remorque-moto moet je bij het uitstappen wel goed opletten voor brandwonden, een bij toeristen erg vaak voorkomend probleem. Een remorque-moto is eigenlijk een aanhangwagen bevestigd aan een motor. Als je uit die aanhangwagen stapt, let er dan op dat je niet tegen de hete uitlaatpijp stoot.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply