Rondreizen in de Filipijnen: transport ter plaatse

Rondreizen in de Filipijnen kan op verschillende manieren. Maar omdat het een archipel is, zit het er dik in dat je wellicht meerdere binnenlandse vluchten of meerder boten zult nemen. Of allebei. In ieder geval, dit zijn enkele van je transportopties in de Filipijnen :

Vliegen

Als je meerdere eilanden wilt bezoeken dan is vliegen een goede en snelle optie. Hoewel binnenlandse vluchten best wel betaalbaar zijn, zal vliegen toch je budget behoorlijk de lucht injagen (pun intended). Zeker als je meerdere vluchten neemt. Binnenlandse vluchten kun je onder meer boeken bij Cebu Pacific Air, Philippine Airlines en Seair.

Rondreizen in de Filipijnen met de bus

Aan bussen geen gebrek in de Filipijnen. Je vindt ze in alle formaten. En in alle mogelijke staten van verval: van spiksplinternieuwe supercomfortabele bus tot roestige rammelkar. Met de bus door de Filipijnen reizen is goedkoop en een goede manier om veel van het land te zien.

Rondreizen in de Filipijnen met de trein

Veel treinreizen zul je in de Filipijnen niet maken. Want er is maar 1 grote lijn. Op Luzon: tussen Manilla en Legazpi.

Rondreizen in de Filipijnen met een huurauto

Rustig cruisen met de auto zit er in de Filipijnen niet in. Zeker niet als je grote steden bezoekt. Wil je toch met een huurauto het land verkennen, dan is het voor je gemoedsrust – en je overlevingskansen – geen slecht idee om meteen een chauffeur bij die auto te huren.

De boot

De Filipijnen is een archipel. Vaar je niet graag, dan ben je hier niet op je plaats. De boot is een ideaal transportmiddel om te eilandhoppen. Er is een uitgebreid ferrynetwerk, maar je kunt ook gewoon een kleinere ‘bangka’ nemen, een soort boottaxi. Een ferryrit boek je best minstens een dag op voorhand (dat kan bij plaatselijke reisagenten). Neem je een bangka, dan kun je gewoon naar de pier gaan en er daar één regelen.

Lokaal transport

Keuze te over om korte afstanden af te leggen in bijvoorbeeld steden. Dit zijn enkele opties:

  • Habal-habal: motorfietstaxi’s met een extra lang zitje (zodat er meerdere mensen op kunnen). De habal-habal vind je vooral op de Visaya’s.
  • Jeepney: ongetwijfeld het meest typische en kleurrijke transportmiddel in de Filipijnen. Jeepneys zijn gepimpte pick-ups met 2 rijen zitjes achteraan. Ze rijden doorgaans op vaste routes die aangegeven staan op de jeepney zelf. Comfortabel is het niet, een authentieke belevenis des te meer.
  • Taxi: taxi’s zul je vooral in de grote steden in groten getale vinden. Officieel zijn ze verplicht hun meter te gebruiken. Maar die blijkt verrassend vaak ‘kapot’ te zijn. Laat je niet doen, vraag of de chauffeur de meter aan zet, en stap desnoods gewoon weer uit en neem de volgende. Vertrek je toch zonder meter en heb je geen héél duidelijke afspraken gemaakt over de prijs, dan ben je gegarandeerd de klos.
  • Tricycle: de tricycle is een motor met een sidecar. Op sommige plaatsen zie je de niet-gemotoriseerde versie van een tricycle. Een fiets met een sidecar dus.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply