Rondreizen in Laos: transport ter plaatse

Rondreizen in Laos kan op verschillende manieren. Dit zijn enkele van je opties:

Vliegen

De enige luchtvaartmaatschappij die binnenlandse vluchten aanbiedt is Lao Airlines. Lao Airlines bedient de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang, Pakse, Savannakhet, Houeisay, Luang Namtha, Udomxay en Xien Khouang. Lao Airlines had vroeger geen al te beste reputatie op het vlak van veiligheid. Maar daar is de laatste jaren veel verandering in gekomen. De vloot werd gemoderniseerd en sinds 2000 zijn er geen ongevallen meer geweest.

 

Rondreizen in Laos met de bus

Voor lange afstanden kun je ook de bus nemen, wat erg goedkoop is. De afstanden mogen dan wel niet altijd groot lijken, dat zegt nog niets over de reistijd. Een busrit van Luang Prabang naar Vientiane bijvoorbeeld duurt al gauw 8 à 10 uur. Voor slechts 370km…
En in het regenseizoen mag je daar gerust nog wat tijd bijtellen. Heel wat wegen verkeren sowieso al niet in een geweldig goede staat. Giet daar nog flink wat bakken regen en modder over en je komt enkel nog aan een slakkengangetje vooruit.

 

Boot

Rondreizen in Laos: de boot is een populair vervoermiddel.

De boottaxi is – zoals hier in Luang Prabang – een goede optie voor bepaalde korte trajecten.

De boot is een populair transportmiddel voor bepaalde trajecten. Het is niet altijd even goedkoop, maar het is wel een mooie manier om het land te zien. De populairste route is ongetwijfeld Huay Xai – Luang Prabang. Ook tussen Pakse en Si Phan Don of tussen Nong Khiaw en Luang Prabang kun je de boot nemen, maar daarvoor zul je er één moeten charteren. Voor korte trips zoals bijvoorbeeld van Luang Prabang naar de Pak Ou grotten kun je een boottaxi nemen.

Op bepaalde trajecten kun je een speedboat nemen. Deze zijn niet altijd even veilig. Er gebeuren jaarlijks ongevallen met dodelijke afloop. De speedboat is kicken. Maar het is zeker niet zonder risico.

Rondreizen in Laos met de auto of motor

Een motor of bromfiets huren is een goede manier om de steden te verkennen. En het is niet zo duur als een auto huren. Maar een auto is dan weer een goede manier om de meer afgelegen plaatsen van Laos te ontdekken. Je kunt een auto doorgans ook met chauffeur huren.

Fiets

Fietsen wordt steeds populairder in Laos. Het verkeer is er iets minder druk dan in de rest van Zuidoost-Azië, wat het aangenamer maakt om te fietsen. In een stad als Luang Prabang is het ook de ideale manier om van tempel tot tempel te cruisen.

Sawnghtaew, tuk-tuk en taxi

De sawnghtaew is een soort pick-up met twee rijen banken achteraan. Het is een goedkoop transportmiddel voor korte en middellange afstanden. Voor korte afstanden kun je ook de tuk-tuk of de taxi nemen.

Liften

Je kunt liften in Laos, maar het is nooit 100% veilig. Als vrouw alleen lift je ook beter niet. Langs de kant van de weg het verkeer tegenhouden zou wel eens verkeerd kunnen geïnterpreteerd worden…

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply