Wie op eigen houtje wil rondreizen in Maleisië, heeft een ruime keuze aan transportmiddelen. Bovendien is je verplaatsen in Maleisië goedkoop. Er is dus geen enkele reden om heel je vakantie op dezelfde plaats door te brengen. Dit zijn enkele van je opties:
Binnenlandse vluchten
Wil je binnen Maleisië vliegen, dan heb je onder meer de keuze tussen Malaysia Airlines, Firefly, Air Asia en het kleinere Berjaya Air.
Met de bus rondreizen in Maleisië
Op het schiereiland is er een uitstekend busnetwerk. Voor lokale verplaatsingen zijn er openbare busdiensten, maar voor de langere afstanden reis je meestal met privé-busmaatschappijen. In grote steden zijn er meestal meerdere busstations: eentje voor de lokale en regionale ritten en eentje voor de lange afstanden. In sommige steden zijn de busstations opgedeeld in functie van de bestemming. Dat is onder meer in Kuala Lumpur het geval. De bussen in Maleisië zijn goedkoop, comfortabel en snel. Soms wel te snel, want veel buschauffeurs hebben de neiging zich als een F1-piloot te gedragen op de snelwegen. Laat je niet misleiden door de term ‘ekspres’ bus. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, stoppen de ekspres-bussen zowat overal en zijn ze dus niet zo bijzonder snel. Op de belangrijke routes is het niet nodig om op voorhand te reserveren. De kans is groot dat je wel nog een plaatsje vindt op één van de vele bussen. Voor minder bereden routes is het wel een goed idee om minstens een dag op voorhand je ticket te reserveren. Ook op Borneo is de bus een goed vervoermiddel tussen de grotere steden.
Met de auto of motor rondreizen in Maleisië
Maleisië is in Zuidoost-Azië één van de veiligere bestemmingen om zelf achter het stuur te kruipen. De wegen zijn meestal in goede staat en het verkeer iets meer geordend en iets minder hectisch dan in andere Zuidoost-Aziatische landen. Op eilanden zoals Langkawi is het zelfs een aanrader: er is op Langkawi bijzonder weinig verkeer en met de wagen kun je de highlights van het eiland op één dag zien. Zoals overal ter wereld geldt ook hier: zorg ervoor dat je verzekerd de weg op gaat en dat je de nodige documenten bij hebt (je rijbewijs van het land waar je je rijbewijs hebt gehaald en een internationaal rijbewijs). Tot slot nog dit: in Maleisië wordt links gereden.
Met de trein rondreizen in Maleisië
Op het schiereiland zijn er twee grote lijnen: de noord-zuid lijn die van Hat Yai in Thailand vertrekt en langs de westkust over Butterworth en Kuala Lumpur helemaal tot in Singapore loopt. En de oost-zuid lijn die Tumpat aan de oostkust met Gemas verbindt. Meer info en de reistijden vind je op de site van de Maleisische spoorwegmaatschappij, Keretapi Tanah Melayu. Ook op Borneo kun je de trein nemen: vanuit Kota Kinabalu kun je met de trein tot in Beaufort geraken en van daaruit kun je overstappen op de trein naar Tenom. Deze treinen rijden niet frequent en de reistijden durven nogal eens wijzigen. Informeer je daarom best kort voor je vertrek bij het Tanjung Aru station van Kota Kinabalu op het nummer +60 882 54 611.
Met de boot
Om van het vasteland naar de eilanden te hoppen, zul je ongetwijfeld een boot of ferry nemen. Informeer je in de plaatselijke haven naar je mogelijkheden en de vaartijden. Om van het Maleisische schiereiland naar Borneo te gaan zul je echter moeten vliegen. Er is immers geen bootdienst tussen het Maleisische schiereiland en Borneo.
Lokaal transport
Afhankelijk van waar je bent, zul je een lokale bus kunnen nemen, een fietsriksja, een taxi, of zelfs – zoals in Kuala Lumpur – de monorail. Wat de taxi’s betreft, net als in andere Zuidoost-Aziatische landen geldt ook hier het devies: je neemt beter een taxi met een meter. Maar in Maleisië kan het al eens moeilijk zijn om die te vinden. Onderhandel in dat geval heel duidelijk een prijs vooraleer je instapt. Het kan handig zijn om je vooraf even te informeren (bijvoorbeeld aan de receptie van je hotel) wat de gangbare tarieven zijn. Dat helpt altijd tijdens je onderhandelingen met een taxichauffeur.
Liften
Liften zouden we niet aanraden in Maleisië. Er rijden frequent bussen en die zijn goedkoop, dus waarom zou je nog liften? Doe je het toch, hou er dan rekening mee dat je niet op de autosnelweg mag liften. En reken ook op langere wachttijden aan de oostkust dan aan de westkust. De reden hiervoor is simpel: aan de oostkust is er gewoonweg minder verkeer.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.