Rondreizen in Myanmar: transport ter plaatse

Als je wil rondreizen in Myanmar, dan moet je daar behoorlijk wat tijd voor uit trekken. Veel plaatsen zijn immers moeilijk bereikbaar. Dit zijn enkele van je transportmogelijkheden om door Myanmar te reizen.

Binnenlandse vluchten in Myanmar

Om reistijd te besparen, is een binnenlandse vlucht vaak de beste keuze. Meer nog: sommige plaatsen (zoals Putao in het noorden of Sittwe in het westen) kun je alleen met het vliegtuig bereiken. Vliegen kan met Air Bagan, Myanma Airways, Yangon Airways, Air KBZ en Air Mandalay. Myanma Airways heeft geen al te beste reputatie op het vlak van veiligheid. Let op: verwar Myanma Airways niet met Myanmar Airways International, die vooral internationaal opereert en een veel betere reputatie heeft.

Binnenlandse vluchten in Myanmar doen volgende bestemmingen aan:

 

Rondreizen in Myanmar met de bus

Om in Myanmar met de bus rond te reizen heb je stalen zenuwen nodig. En een zacht kussen. Bussen vertrekken soms uren te laat en hebben vaak pech onderweg. Je zult dus ongetwijfeld veel tijd verliezen en je geduld zal stevig op de proef worden gesteld.

Dat kussen heb je dan weer nodig omdat veel wegen in erbarmelijke staat verkeren en je dus stevig door elkaar wordt geschud. Ga je in het regenseizoen naar Myanmar, reken dan op extra vertragingen en extra geschud. De wegen verkeren er dan immers in nog slechtere staat dan in de rest van het jaar.

Maar: reizen met de bus is goedkoop en er rijden veel bussen. Bovendien raak je er makkelijk aan de praat met de locals en kun je veel meer van het land zien dan wanneer je van de ene bestemming naar de andere vliegt. De bussen worden er ook steeds beter op, dus met een beetje geluk zit je op een mooie en comfortabele bus. Dat maakt je trip een pak aangenamer.

Tip: koop je busticket voor lange afstanden minstens een dag op voorhand.

 

Rondreizen in Myanmar met de auto of de motor

Buitenlanders mogen niet zelf met de auto rijden in Myanmar. Als je een auto huurt, moet je er dus een chauffeur bij huren. Dat zal je tussen de 60 USD en 100 USD per dag kosten. In bepaalde plaatsen (zoals Mandalay) kun je een motorfiets huren waar je zelf mee mag rijden. Dat kost ongeveer 45 USD per dag. Waar je al dan niet mag rijden, hangt erg af van de – nogal wisselvallige – overheid. En dat kan dus van dag tot dag variëren.

Boot

Myanmar telt meer dan 8000 km bevaarbare rivieren. Je kunt in het regenseizoen op de Ayeyarwady van in het noorden (Myitkyina) tot aan de zee varen. Maar dan zul je wel een tijdje onderweg zijn. Enkele populaire boottrips zijn onder meer: Mandalay-Bagan, Bhamo-Myitkyina, Yangon-Sittwe en Mawlamyine-Hpa-an.

Pick-up

In Myanmar rijden er heel wat pick-ups rond waar je zowat overal mee geraakt. Ze worden ook wel ‘lain-ka’ of ‘hi-lux’ genoemd. Ze vertrekken wanneer ze vol zijn en stoppen vaak. Ze zijn nog iets goedkoper dan de bus. Wil je iets meer comfort, dan kun je wat meer betalen om vooraan naast de chauffeur te zitten.

Met de trein rondreizen in Myanmar

Met de trein rondreizen in Myanmar is niet echt een aanrader. De trein is trager dan de bus, kost meer en durft in Myanmar wel eens te ontsporen. Maar zelf zijn we toch wel stiekeme treinliefhebbers, want het blijft een erg authentieke manier om een land te ontdekken. Wil je alles weten over de trein nemen in Myanmar, kijk dan zeker even op de site van Seat61.

Lokaal transport

Om je in steden te verplaatsen heb je opties zat: fietsriksja’s, taxi’s, pick-ups, ja zelfs koetsen.

Het verkeer in Myanmar is wat minder druk dan in andere Zuidoost-Aziatische landen. Dat maakt van de fiets misschien wel de meest geschikte manier om een stad op je eigen tempo te ontdekken. Fietsen kun je zowat overal in Myanmar huren.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply