Rondreizen in Thailand: transport ter plaatse

Wie op eigen houtje in Thailand wil rondreizen, heeft een ruime keuze aan transportmiddelen. Bovendien is je verplaatsen in Thailand erg goedkoop. Er is dus geen enkele reden om heel je vakantie op dezelfde plaats door te brengen. Dit zijn enkele van je opties:

Binnenlandse vluchten

Omdat de afstanden in Thailand vrij groot zijn, kan het soms interessanter zijn om te vliegen. Populaire routes zijn onder meer Bangkok-Chiang Mai, Ko Samui-Bangkok en Phuket- Bangkok. Er is een ruime keuze aan luchtvaartmaatschappijen, waaronder Thai Airways, Bangkok Airways, Orient Thai en Air Asia. Een binnenlandse vlucht kun je vaak al vinden voor zo’n 40 à 50 EUR per persoon voor een enkele vlucht.

 

Met de bus rondreizen in Thailand

Het bussennetwerk is enorm uitgebreid, goedkoop en bijzonder snel. Een ideale manier dus om in Thailand rond te reizen. Er zijn verschillende prijsklassen. Als je budget het toelaat, kun je kiezen voor een VIP-bus met comfortabele zetels, airco, hostess, snacks, enfin: alles erop en eraan. Hoe minder je uitgeeft, hoe krakkemikkiger de bus wordt. Wil je echt avontuur, kies dan voor de goedkoopste bus. Je zult er ongetwijfeld sterke verhalen aan over houden om aan je vrienden te vertellen. Als je een lange-afstandsbus neemt, koop dan een dag op voorhand je ticket in het busstation.

Met de auto rondreizen in Thailand

Hoewel we het je niet aanraden in de grote steden, is een auto huren wel degelijk een optie om in Thailand rond te reizen. Wil je een auto huren, check dan zeker of het voertuig goed verzekerd is. Het laatste wat je wil is een ongeval in Thailand met een onverzekerd voertuig. Enkele praktische tips voor wie zich aan het autorijden in Thailand wil wagen:

– In Thailand rijden ze links.

– Een tweevaksbaan betekent niet dat er slechts twee auto’s naast elkaar kunnen rijden. Er is altijd ruimte voor eentje meer.

– Size does matter. Kleinere voertuigen geven voorrang aan grotere.

– Kun je het betalen, huur dan een auto met chauffeur. Dat bespaart je veel verkeerstress.

Met de motor of bromfiets rondreizen in Thailand

Je met de motor of bromfiets verplaatsen is erg populair. Voor zo’n 10 EUR per dag kun je op heel wat plaatsen een motor huren.

Liften

Je zult in Thailand weinig lifters zien, dat komt omdat het openbaar vervoer zo goedkoop en betrouwbaar is. Wil je toch liften, steek dan niet je duim in de lucht, maar lift op de Aziatische manier: strek je arm uit naar de weg, met je handpalm naar beneden en wuif je arm op en neer. Zoals overal houdt liften een risico in, wees dus altijd op je hoede.

Saamlaw, tuk-tuk en sanghtaew

Een tuk-tuk is een gemotoriseerde driewieler, een saamlaw is een tuk-tuk zonder motor (een veredelde fiets dus). Beide transportmiddelen neem je naar om het even waar, er is dus geen vaste route. Onderhandel wel steeds op voorhand over de prijs.

Een sangthaew is een soort kleine pick-up met bankjes achteraan. Vaak rijden ze een vaste route, een beetje zoals een bus dus, maar op toeristische plaatsen vervullen ze dikwijls ook dezelfde rol als een tuk-tuk of saamlaw.

Met de trein rondreizen in Thailand

Bangkok is het zenuwcentrum van alle treinlijnen in Thailand. De treinen zijn vaak vrij comfortabel en helemaal niet duur. Maar ze zijn vaak aan de trage kant, soms tot twee maal zo traag als de bus. Op de site van de State Railway of Thailand kun je alle uren en lijnen raadplegen. Lange-afstandstreinen boek je best op voorhand. Je kunt daarvoor langsgaan in het Hualamphong Station in Bangkok of een kijkje nemen op deze site.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply