Rondreizen in Vietnam: transport ter plaatse

Rondreizen in Vietnam kan op verschillende manieren. Dit zijn enkele van je opties:

Vliegen

Als je zowel het noorden als het zuiden van het land wilt bezoeken, is het vliegtuig nemen nog niet zo’n gek idee. Het kan je aanzienlijk wat tijd besparen. De voornaamste airline is Vietnam Airlines. Een binnenlandse vlucht kun je nemen vanuit deze steden: HanoiHo Chi MinhstadDa NangPhu Quoc, Buon Ma Thuot, Ca Mau, Can Tho, Con Dao, Da Lat, Dien Bien Phu, Quang Binh, HueNha Thrang, Hai Phong, Qui Nhon, Vinh, Pleiku, Tuy Hoa, Chu Lai, Tam Ky en Rach Gia.

 

Rondreizen in Vietnam met de bus of de trein

De bus is de goedkoopste manier om rond te reizen in Vietnam. Je kunt gewoon de openbare bussen nemen. Die zijn goedkoop en gaan zowat overal. Maar als je wat meer comfort wilt, kun je ook de minibussen nemen die door privé-ondernemingen worden ingelegd. Zij zijn iets duurder.

De trein is een andere goedkope manier om je te verplaatsen in Vietnam. Er zijn drie populaire routes. De route van Ho Chi Minhstad naar Hanoi doorkruist het land van zuid naar noord. Daarnaast is er ook nog een route van Hanoi naar het noordwesten, meer bepaald naar Lao Cai, aan de grens met China. En een derde populaire route loopt van Hanoi naar het noordoosten in Dong Dang, in de provincie Lang Son, eveneens aan de grens met China.

Boot

In de Mekongdelta in het zuiden kun je de boot nemen voor korte verplaatsingen. Daarnaast kun je ook per boot vanuit Rach Gia naar het eiland Phu Quoc. In Halong Bay zal een boot ook onvermijdelijk zijn om de prachtige karstrotsen te bezichtigen.

De fiets

Een fiets huren is een ideale manier om de kleinere steden te verkennen. Maar ook voor lange afstanden en fietsvakanties is Vietnam een aantrekkelijke bestemming. Breng wel je eigen fiets mee als je van plan bent om per fiets door het land te trekken. De kwaliteit van de huurfietsen is vaak immers niet echt geweldig.

Rondreizen in Vietnam met de auto of motor

Een auto huren doe je best inclusief chauffeur. Tenzij je zelfmoordneigingen hebt. Met de motor is het iets veiliger, maar in de grote steden moet je toch nog altijd extreem goed uitkijken. Ook motorfietsen kun je met chauffeur huren.

Rijd je zelf, hou dan één regel in het achterhoofd: size does matter. Hoe groter je voertuig, hoe groter je voorrang.

 

Lokaal transport

In de steden zul je nooit moeten wandelen als je dat niet wilt. Er zijn goedkope opties genoeg om je te laten rondrijden. Een cyclo moet je zeker eens nemen. Dat is een fietsriksja met het zitje voor de passagier vooraan.

Je kunt ook een bromfietstaxi nemen. Die zijn ook wel gekend onder de naam ‘xe om’ of ‘honda om’. Of je kunt een gewone taxi nemen. Als de taxi geen meter heeft, onderhandel dan eerst over de prijs zodat daar achteraf geen discussie over kan ontstaan. Dat geldt ook voor de bromfietstaxi en de cyclo.

Liften

Liften wordt niet aangeraden. Doe je het toch, hou er dan rekening mee dat chauffeurs verwachten dat je hen betaalt. Onderhandel dus vooraf over de prijs. Of bespaar jezelf de moeite en het risico en neem gewoon de bus of de trein. Je zult niet zo gek veel meer betalen.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply