De samenleving van Singapore

De samenleving van Singapore is een multiculturele samenleving. Er bestaat niet zoiets als autochtone Singaporezen. Het eiland is van oudsher bevolkt geweest door immigranten. Voornamelijk uit China en Maleisië, maar ook uit onder meer India, Indonesië en Europa.

Multicultureel

De Chinezen zijn duidelijk in de meerderheid in Singapore: zo’n 75% van de bevolking heeft Chinese roots. Zij nemen ook vaak het voortouw in het politieke en zakenleven. De Maleisiërs zijn de tweede grootste groep met 13,7%. Zij woonden al in Singapore toen Raffles in 1819 zijn oog liet vallen op het eiland. Op straat wordt nog veel Maleis gesproken, heel wat van de favoriete gerechten van de Singaporezen zijn Maleisisch en zelfs het volkslied is Maleisisch. Maar ondanks die erkenning, zijn de Maleisiërs niet altijd even goed af in Singapore. Ze zijn ondervertegenwoordigd in de zakenwereld en in de politiek. Bovendien zijn ze oververtegenwoordigd in de laagste inkomensklasse en zijn ze het minst hoog opgeleid. Zelfs in het leger stoten de Maleisiërs nauwelijks door tot de hogere rangen.

De derde grote etnische groep wordt gevormd door de Indiërs. Zij zijn goed voor 8,7% van de bevolking. Het merendeel van de Indiërs is Tamil, maar er zijn ook onder ander Punjabi’s en Gujarati’s. Zij hokken samen in Little India, ongetwijfeld één van de meest kleurrijke en levendige wijken van de stad. Eén van hun belangrijkste bijdragen aan Singapore is hun keuken. Alle bevolkingsgroepen in Singapore zijn dol op de Indiase keuken. In Little India vind je dan ook tal van overheerlijke Indiase restaurantjes.

Singapore is ook een gekend expat-land. Je vindt er expats van over de hele wereld.

Godsdienst

In Singapore is er vrijheid van godsdienst. De verschillende etnische achtergronden van de Singaporezen zorgen er ook voor dat heel wat godsdiensten vertegenwoordigd zijn in de Singaporese samenleving. De grootste godsdienst is het boeddhisme, goed voor zo’n 42,5%. Dat hoeft niet te verwonderen, gezien het grote aantal Chinese Singaporezen. De islam (14,9%) wordt dan weer voornamelijk beleden door de Maleisiërs en de Singaporezen met roots in het Midden-Oosten. Daarnaast vind je in Singapore ook nog heel wat christenen, taoïsten en hindoes.

 

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply