Bangkok is een prachtige stad, maar ook een zeer toeristische stad. En waar veel toeristen zijn, zijn meestal ook veel toeristenscams. Wij zochten voor jullie uit wat de meest voorkomende manieren zijn om opgelicht te worden in Bangkok.
1. De tempel/tuk-tuk/shop scam
Deze scam kan aan veel toeristische bezienswaardigheden voorkomen, maar komt vooral voor aan het Grand Palace, het Nationaal Museum en de tempels Wat Pho en Wat Arun. Het gaat meestal als volgt: een goed geklede Thaise man komt op je afgewandeld en spreekt je aan in vlot Engels. Hij vraagt je waar je naartoe gaat. Wanneer je b.v. zegt dat je naar Wat Pho wil, zegt hij dat dat niet zal lukken want dat Wat Pho gesloten is. Afhankelijk van de dag en de man, kan dit verschillende redenen hebben. Maar dit zijn de voornaamste: Wat Pho is gesloten omdat het Buddha Day is, Wat Pho is gesloten omdat de monniken aan het bidden zijn, Wat Pho is altijd gesloten op donderdag, Wat Pho is gesloten omdat ze aan het poetsen zijn, Wat Pho is afgebrand…
Vervolgens zegt de man dat hij een veel mooiere tempel kent (in veel gevallen is dat de Lucky Buddha tempel). En je hebt geluk vandaag want hij kent wel een tuk-tuk chauffeur die je voor 10 Baht daarheen wil brengen. Je kan het niet geloven, die Thaise mensen zijn echt zo vriendelijk als algemeen wordt beweerd. Terloops vertelt hij je ook nog dat hij een goed souvenirwinkeltje weet, waar je echt wel aan goedkope prijzen juwelen kan kopen, maar hij dringt niet echt aan om daarheen te gaan.
Wanneer je in de tempel aankomt, spreekt er je toevallig een andere (goed geklede, Engels sprekende) Thaise man aan. Die ook toevallig over datzelfde souvenirwinkeltje begint. En hij beweert dat je er zeker vandaag nog naartoe moet, want er zijn heel de week speciale kortingen en vandaag is de laatste dag. Nu ben je echt wel nieuwsgierig geworden en vraag je aan de tuk-tuk chauffeur om je daarheen te brengen. In de souvenirwinkel beweren ze dat de aangekochte juwelen bij hen zeer goedkoop zijn en dat je ze in je thuisland aan het dubbele van de prijs kan verkopen… In werkelijkheid zijn ze misschien 1/10 van de prijs waard. Je kan de juwelen ook niet direct meenemen, ze worden opgestuurd naar je thuisadres. Meestal is het ook niet mogelijk om met Visa of Mastercard te betalen, omdat deze kredietmaatschappijen niet meer met hen willen samenwerken.
Na je aankoop word je in de meeste gevallen ook nog eens meegeloodst naar een paar andere tempels, bezienswaardigheden of een reisbureau. Dit doen ze omdat ze goed beseffen dat de meeste mensen maar een paar dagen in Bangkok verblijven. En hoe minder tijd de toeristen hebben om te beseffen dat ze zojuist opgelicht zijn, hoe beter. En hoe minder tijd ze hebben om de politie te verwittigen natuurlijk. De meeste tuk-tuk chauffeurs die aan deze scam deelnemen, zijn lid van een soort Thaise maffia, met aan het hoofd de baas van de souvenirwinkel.
Dit is natuurlijk maar één voorbeeld van hoe de scam verloopt, er zijn nog zoveel andere varianten. Soms wil een tuk-tuk chauffeur je b.v. een ganse dag rondrijden voor een belachelijk laag bedrag en dan word je ook de hele dag van het ene winkeltje naar het andere rondgereden (of soms ook naar een reisbureau). Je bent natuurlijk niet verplicht om iets te kopen, maar als je voor de negende keer nee moet zeggen, begin je je wel echt Jan Lul te voelen en wordt het een beetje gênant. Bovendien zijn sommige verkopers wel erg pushy. De tuk-tuk chauffeur krijgt natuurlijk een mooie commissie als jij iets koopt en als je niets koopt krijgt hij meestal een benzinebon.
2. Scam met wisselgeld
Dit is een veel voorkomende scam bij taxichauffeurs. De taxichauffeur zegt dat de rit 100 Baht kost. Je geeft het briefje van 100 Baht, maar de taxichauffeur toont je vliegensvlug (dit gaat allemaal in een fractie van een seconde) een briefje van 20 Baht en zegt dat je je vergist hebt. Met rode kaken geef je snel nog 80 Baht en misschien ook nog een fooi erbij. Het is pas achteraf dat je beseft dat je eigenlijk wel een briefje van 100 gegeven hebt. Meestal hebben de taxichauffeurs een hele rij briefjes bij zich naast hun autozetel. Dit is een zeer gemakkelijke scam bij toeristen die nog niet lang in Bangkok zijn en nog niet vertrouwd zijn met het Thaise geld. Dan ben je sowieso sneller in de war en heb je al rap het gevoel dat de ander wel gelijk zal hebben.
Veel tuk-tuk en taxichauffeurs doen trouwens (na de rit) alsof ze je niet begrepen hebben als het over de prijs gaat. Ze zeggen b.v. aan het begin van de rit 10 Baht, maar dan blijkt dat ze eigenlijk 10 dollar bedoelden. En dan begint de discussie natuurlijk. Spreek dus altijd op voorhand de prijs af. Zo bespaar je jezelf heel wat ellende. Nog beter: schrijf het afgesproken bedrag op een briefje en toon het aan je chauffeur of toon met je geldbriefje(s) hoeveel je wil geven. Op die manier ben je zeker dat jullie juist hebben afgesproken en is er achteraf geen discussie mogelijk.
3. De scambussen van Bangkok naar Siem Reap
Dit verhaal begint meestal in de Khao San Road, dé backpacker wijk van Bangkok. Daar worden namelijk goedkope bustickets aangeboden naar Siem Reap. Op een tiental kilometer voor de grensovergang aan Poipet stopt de bus. En dan begint het: één van de handlangers van de buschauffeurs beweert dat hij dat visum wel voor jou zal regelen. Intussen kun jij even van de lange busrit bekomen tijdens een heerlijke maaltijd in een restaurant. Handig toch? Maar uiteraard doet ie dat tegen betaling. En uiteraard tegen een veel te hoge betaling. De oplichters dringen hard aan om het visum voor jou te regelen. En ze verzinnen hiervoor allerlei drogredenen:
- “de groep is te groot en jullie zullen te lang moeten wachten waardoor jullie de bus naar Siem Reap niet zullen halen”
- “jij bent van België, Nederland, Duitsland,… dan is het moeilijk om een visum te verkrijgen”
- “het is weekend en dan wordt er sowieso meer gevraagd voor een visum”
Wanneer je zegt dat je dat visum wel zelf zal regelen aan de grens (wat overigens echt niet moeilijk is), dan wordt er extra druk op je uitgeoefend. Als je duidelijk maakt dat je dit echt niet aan hen wil betalen, word je vervolgens zonder pardon uit de bus gezet.
Na het hele gedoe met het visum word je in een andere bus gedropt naar Siem Reap. Tijdens de busrit zijn er onnoemelijk veel stops waardoor de bus pas tegen de late avond in Siem Reap aankomt. En je dus niets anders kan dan in het veel te dure, groezelige hostel te slapen dat zij voor je uitgekozen hebben…
Enkele vuistregels om niet opgelicht te worden
Iedereen kan vroeg of laat het slachtoffer worden van oplichters. Maar laat dat vooral de pret niet bederven. En laat dat je vooral niet tegenhouden om een vlucht naar Thailand te boeken. Als je deze vuistregels in het achterhoofd houdt, hoef je je geen zorgen te maken:
- Wees op je hoede wanneer een Thai je op straat zomaar aanspreekt in perfect of behoorlijk vloeiend Engels. De meeste Thais zijn van nature niet zo extravert en eerder beschaamd en nederig. Als er dus iemand vlotjes op je afkomt, mag je gerust al een beetje wantrouwig zijn.
- Een veelgestelde vraag in het begin van het gesprek is “Where are you from”? Vriendelijk als je bent zeg je dan b.v. “I’m from Belgium”. Gegarandeerd zegt de vragensteller dan: “Ah Belgium, Brussels Brussels”. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij ook een neef die in Brussel woont of heeft hij er zelf gestudeerd. Dit wordt gedaan om het vertrouwen te winnen en een gespreksonderwerp te hebben. Leuke tip om eens uit te proberen: vind zelf je eigen land uit en kijk eens of hij daar ook een neef heeft. Een andere veelgestelde vraag is: “First time in Bangkok?”. Ons advies: lieg. Laat nooit blijken dat het je eerste keer in een stad is, want dan ben je namelijk het perfecte “scam”slachtoffer.
- Probeer op voorhand goed uit te zoeken hoeveel een visum kost en probeer het eventueel al op voorhand te regelen. Neem enkel overheidsbussen of de trein en geen mini-busjes van louche maatschappijen uit de Khao San Road.
- Als je het slachtoffer wordt van één van deze scams (maar dat zal waarschijnlijk niet, want nu ben je gewaarschuwd natuurlijk), probeer dan in ieder geval kalm en vriendelijk te blijven. Zoals je wellicht weet, proberen de Thais te allen tijde gezichtsverlies te vermijden. Je kwaad maken op straat is echt not done. Natuurlijk heb je het recht om uit te leggen dat je ergens niet akkoord mee bent, maar probeer het toch op een rustige manier af te sluiten en het te relativeren. Tenslotte gaat dit maar om een bepaalde groep personen die het niet goed met je voor hebben en zijn de meeste Thais gewoon supervriendelijk.
- Zorg dat je het nummer van de toeristenpolitie in je gsm hebt zitten (1155), mocht het echt uit de hand lopen.
En misschien nog een laatste advies: If it sounds too good to be true, it probably is!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.