Siargao: de hemel ligt in de Filipijnen

Als fervent reiziger heb ik al heel wat paradijsjes gezien, maar natuurlijk heb je zo’n stukje hemel op aarde niet lang voor jezelf. De prachtige eilanden van Thailand worden immers druk bezocht door toeristen, en ook Bali is niet langer een goedbewaard geheim.
Iets minder bekend bij de Nederlandse en Belgische toeristen, zijn de Filipijnen. Natuurlijk zijn Boracay en Palawan al bij velen bekend, maar een land met meer dan 7000 eilanden heeft ongetwijfeld nog enkele verborgen schatten.

Tijdens mijn korte rondreis door de Filipijnen, ontdekte ik de verborgen parel Siargao. Het is niet zo dat er geen toeristen vertoeven, maar in vergelijking met plekken zoals Bali of de Phi Phi eilanden, is het hier nog steeds een heerlijk authentiek paradijs.

Aankomst in Siargao

Met een klein propellervliegtuigje raas ik boven de azuurblauwe oceaan met daarin honderden (piep)kleine eilandjes. Hier heb je heus geen televisiescherm nodig om je bezig te houden, want wat je door het raampje ziet, houdt je makkelijk enkele uren zoet.

Wanneer het vliegtuig zich schrap zet om te landen, kan ik mijn ogen niet geloven. De landingsbaan is nauwelijks zichtbaar tussen al die palm- en kokosbomen.
Een beetje verward kijk ik wat verder, om te zien of de baan nergens anders ligt. Maar daar is eigenlijk ook niet veel te zien, want het hele eiland lijkt wel bezaaid met een groene jungle.

Eens het vliegtuig veilig aan de grond staat, worden we allemaal op het gebarsten tarmac verwelkomd en naar de luchthaven begeleid. Van beveiliging hebben ze hier duidelijk nog niet gehoord, want je kan eigenlijk rechtstreeks door het gebouw naar buiten lopen.
Nadat ik mijn bagage heb opgepikt –die ze trouwens allemaal met de hand naar ditzelfde gebouwtje hebben gesleurd– ga ik op zoek naar een tricycle. Een soort van tuk-tuk op z’n Filipijns.

General Luna

Wat was ik blij dat ik hier bijna twee weken mocht vertoeven! Siargao is zo’n plekje dat je volgens mij nooit beu kan worden. Eens ik gesetteld was in mijn B&B ging ik elke dag op verkenning met een scootertje.

Siargao is geen gigantisch eiland, maar toch heb je minstens enkele dagen nodig om het helemaal rond te snorren. In het zuiden ligt het “toeristische centrum”: General Luna. Zeg maar de hoofdstad van dit eiland.

Hier zie je wel al dat reizigers stilletjesaan hun weg vinden naar dit paradijs. Resorts, jeugdherbergen en wilde feestjes maken dat wel duidelijk.

Surfers Paradise

Toch is deze stad ook heel relaxed én kan je hier wonderbaarlijk lekker eten.

Dat er hier zo’n relaxed sfeertje hangt, heeft misschien ook te maken met de surfers die zo dol zijn op Siargao. Het eiland wordt zelfs de ‘surfers capital’ van de Filipijnen genoemd! De golven zien er hier inderdaad erg goed uit, maar zelf heb ik het niet geprobeerd.

Vanuit General Luna is het een kort ritje naar Cloud 9: dé plek waar je zowel pro’s als beginnende surfers kunt gadeslaan.
Als al die waterratten je maar niks zeggen, dan kan je gewoon een stukje verder tuffen en dan krijg je al snel een stukje van dit paradijselijke strand voor jezelf.

De drie eilanden excursie

Vanuit General Luna ondernam ik ook de ‘drie eilanden excursie’.

‘s Ochtends word je verwacht aan de haven, waar een typische Filipijnse boot je meeneemt naar enkele van de mooiste plekjes rond Siargao.

Zoals alles hier, gebeurt ook deze excursie heel relaxed. Een wereld van verschil als ik dat vergelijk met andere tours die ik deed in Zuidoost-Azië!

We bezochten drie eilandjes, die elkaar duidelijk de loef af probeerden steken.
Naked Island is niets meer dan een parelwitte zandbank die uitsteekt boven het mooie turquoise water, Guyam Island is piepklein en paradijselijk, en Daku Island lijkt zo uit je dromen weggeplukt.

Het was vooral dit laatste eiland waar ik verliefd op werd. Nauwelijks toeristen, ongerepte natuur, parelwit zand en wiegende palmbomen… Oh ja. En heel wat schattige puppies! Wat wil een mens nog meer?

Palmboomslingeren met locals

Maar toch werd ik vooral verliefd op Siargao zelf.

Tijdens één van mijn dagelijkse ritjes op het eiland, werd ik tegengehouden door een groep enthousiaste Filipijnse kinderen.

“Sir, Sir! Look there!” riepen ze naar me.

Ik parkeerde mijn brommertje en kon mijn ogen niet geloven. Over de rivier bengelde een kromgetrokkken palmboom enkele meters in de lucht met daarop en daaronder een hele meute spelende kinderen.

“Come Sir! We’ll show you!”

Gefascineerd liep ik mee met de kinderen en ging ik dit spektakel van dichtbij bekijken.
Eens de toekomstige circusartiesten mij zagen naderen, deden ze er natuurlijk nog een schepje bovenop. Driedubbele salto’s, met twee tegelijk op het swingende schommeltje, of nog extremere kunstjes die ik alleen maar met grote ogen kon gadeslaan.

Natuurlijk moest ik dat zelf ook eens uitproberen!
Met een machete hadden de kinderen (en volwassenen!) handige trapjes in de stam van de palmboom gemaakt. De inwoners konden zo vliegensvlug helemaal naar boven klimmen.
Bij mezelf lukte dat iets minder vlot… En vooral iets minder elegant (tot groot jolijt van alle toeschouwers natuurlijk)!

Toch lukte het me om een paar keer van de boom te springen en aan de schommel te zwieren.

Doodmoe en met heel wat schrammen, nam ik afscheid van mijn nieuwe vrienden. Er was immers nog veel te veel te verkennen op dit eiland!

Ongerepte natuur

Voor mij was het noorden van Siargao het mooist. Gewoon omdat het zo onaangeroerd is.

Op de krakkemikkige baan hiernaartoe, zie je nauwelijks andere scooters of tricycles en zie je alleen maar rijen en rijen aan palmbomen en af en toe eens een buffel.

De baan kronkelt van links naar rechts en op en neer, en onderweg wordt je blikveld ook verruimd met uitzichten over paradijselijke (en verlaten) stukjes strand of stekelige mangrovewouden.

Misschien heeft Siargao niet zó veel uitgesproken bezienswaardigheden, maar tegelijkertijd is er zó veel te ontdekken dat dat helemaal niet erg is.

Siargao is het paradijs

Door mijn bezoek aan Siargao, ben ik echt verliefd geworden op de Filipijnen. De fantastische natuur, het relaxte sfeertje en de vriendelijke mensen zijn voor mij een reden om hier in de toekomst zeker nog naar terug te keren.

 

 

Dit artikel werd geschreven door Sam Van den Haute.

Ik ben Sam, de blogger achter Checkoutsam.

Met deze blog probeer ik mensen aan te zetten om meer te durven en meer te zien. Er zijn immers zo veel mooie plekjes te ontdekken op onze planeet.

Als je na dit artikel trouwens interesse hebt gekregen in dit fantastische eiland, dan kan je hier ook wat meer foto’s bekijken van tijdens mijn rondreis door de Filipijnen en dus ook van Siargao.

 

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply