De Singaporese keuken

Het zal je niet verbazen dat de Singaporese keuken even divers is als haar bevolking. Wil je de echte Singaporese ervaring, dan ga je niet op restaurant, maar kies je voor een eetkraampje. Vroeger waren dat mobiele kraampjes, maar dat is intussen al lang niet meer het geval. De kraampjes zijn gegroepeerd in wat ze ‘hawker centers‘ noemen. Veel van die kraampjes hebben een bepaalde specialiteit die bereid wordt volgens een familiegerecht dat angstvallig geheim wordt gehouden. Zie je een lange rij locals aanschuiven aan zo’n kraampje, dan weet je dat ze er een overheerlijke specialiteit hebben. Sluit gewoon achteraan de rij aan, je zult er geen spijt van krijgen.

Voor foodies

Ben je een echte foodie, dan kun je in Singapore je hart op halen, zeker tijdens de World Gourmet Summit in april of het Singapore Food Festival in juli.

Vis à volonté

Singaporezen zijn dol op vis. Ze eten zo’n 100000 ton vis per jaar. Het Singaporese visgerecht bij uitstek is ongetwijfeld de chili krab.

De wereld op je bord

Aan eetgelegenheden geen gebrek in Singapore. Je vindt hier dan ook keukens van over de hele wereld. Vooral de Chinese, Maleisische, Indiase en Japanse eetgelegenheden zijn sterk vertegenwoordigd.

Vork, lepel, stokjes of… handen.

Wie niet vertrouwd is met de Aziatische keuken denkt vaak ten onrechte dat alle Aziaten met stokjes eten. Niets is minder waar. Stokjes worden gebruikt in China, Japan, Korea en Vietnam. In Thailand, Maleisië en India bijvoorbeeld gebruiken ze – met uitzondering van enkele noedelgerechten – geen stokjes. Hoe kun jij dan weten of je stokjes moet gebruiken of niet? Simpel: wordt je rijst in een kom geserveerd, gebruik dan stokjes. Wordt je maaltijd op een plat bord geserveerd, dan gebruik je vork en lepel. Nog enkele etiquette-regels om met stokjes te eten:

– Steek ze niet rechtop in je gerecht.

– Maak er geen gebaren mee terwijl je praat.

– Zuig er niet op.

– Laat ze niet vallen, dat wordt gezien als een teken van ongeluk.

Wil je echt eten als de locals, dan kan het soms ook met je handen. Indiërs en Maleisiërs eten immers vaak met de handen. Of beter: hand. Want je gebruikt enkel je rechterhand om te eten. Je linker gebruik je immers om de restanten van het verteerde eten van de vorige dag te verwijderen, if you know what I mean.

Koken

Laatste Superdeals

Leave a Reply