Sneeuw in Zuidoost-Azië

Sneeuw in Zuidoost-Azië? Is Zuidoost-Azië niet per definitie tropisch? En betekent ‘tropisch’ per definitie niet dat het er nooit sneeuwt? Niet dus. Op sommige plaatsen in Zuidoost-Azië kan er wel degelijk sneeuw vallen. Maar lees toch nog even verder vooraleer je enthousiast je snowboard in je valies begint te proppen.

Sneeuw in Thailand

Je zult heel veel geluk moeten hebben om een sneeuwbui in Thailand mee te maken. Maar het is niet uitgesloten. De vorige keer dat het in Thailand sneeuwde dateert wel al van 1955. In Chiang Rai viel er toen op 8 januari sneeuw die ook nog eens de volle 38 uur bleef liggen.

 

Sneeuw in Myanmar

Om sneeuw in Zuidoost-Azië te zien is Myanmar je beste kans. Zeker in het noorden van Myanmar, mag je wel wat sneeuw verwachten op de toppen. In de bergachtige staat Kachin vind je uitlopers van de Himalaya die besneeuwd zijn. Sommige daarvan zijn zelfs bedekt met eeuwige sneeuw. Zoals de Khakabo Razi die maar liefst 5881 meter hoog is. Je kunt deze berg trouwens beklimmen, maar evident is het niet. Het is al gauw een trektocht van zo’n 40 dagen. Niet voor de ongeoefende klimmer dus. Die is beter af op Mount Pongkan, die een stuk makkelijker te beklimmen is en ook besneeuwd is. Trektochten kun je ondernemen vanuit Putao.

 

Sneeuw in Laos

In Laos heb je een waterkansje om sneeuw te zien op de hoogste berg van het land: Phou Bia. Die is 2819 meter hoog en in de jaren 1920 zou er sporadisch wat sneeuw gevallen zijn op de top. Zou, want officiële metingen zijn er niet.

 

Sneeuw in Vietnam

In de omgeving van Sapa, in het noorden van Vietnam heb je af en toe kans op wat sneeuw tussen december en februari. Soms tot wel enkele centimeters. Maar het blijft een vrij uitzonderlijk gegeven en als het sneeuwt, komen de inwoners van Sapa massaal buiten om van de sneeuw te genieten.

 

Sneeuw in Maleisië

Als je absoluut sneeuw wilt zien in Maleisië, dan ga je best naar Sabah, Borneo. Op Mount Kinabalu, met z’n ruim 4000 meter de hoogste berg van Maleisië, valt een enkele keer sneeuw op de top. En soms blijft die ook even liggen. Veel meer sneeuw dan dit zul je in Maleisië niet vinden.

 

Sneeuw in Indonesië

De evenaar loopt pal door Indonesië. En toch kun je in Indonesië sneeuw vinden. Meer nog: je kunt er gletsjers vinden. Je moet er wel helemaal voor naar Papoea (of Irian Jaya). Op de bijna 5000 meter hoge Puncak Jaya, de hoogste berg van Indonesië, ligt er eeuwige sneeuw en op de flanken van die berg zijn er gletsjers.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply