De Thaise keuken

De Thaise keuken alleen al is voldoende reden om naar Thailand op vakantie te gaan: bijzonder lekker en gevarieerd. Eet niet enkel in de restaurants, maar probeer zeker ook de vele eetkraampjes die je overal in de straten ziet. Super goedkoop en vaak verrassend lekker!

Bouwstenen van de Thaise keuken

Het zal je niet verbazen dat rijst of noedels de bouwstenen vormen van zowat alle maaltijden. Gewone gekookte witte rijst zul je op de menukaart vinden onder de naam ‘kow suay’. In het noorden van het land zul je vaak kleefrijst (kow neeyao) voorgeschoteld krijgen, die je gewoon met je handen mag eten. Ook gebakken rijst zul je vaak op de menukaart zien.

Noedels zul je in veel verschillende vormen tegenkomen. Eén van de populairste en bekendste noedelgerechten is ongetwijfeld de ‘pad thai‘: noedels met onder meer tofu, garnalen, ei en pindanoten. Een absolute aanrader!

Enkele Thaise specialiteiten

Panang (rode curry): dit gerecht wordt meestal bereid met kip (gai) of varkensvlees (mu). Andere ingrediënten zijn look, rode ui, citroengras, basilicum en kruiden.

Tom ka gai: zoetzure en pikante kippensoep.

Tom yum goong: zure en pikante garnalensoep. Uit een rondvraag uit 1999 in meer dan 500 Thaise restaurants van over de hele wereld kwam tom yum goong naar voren als het populairste Thaise gerecht.

Som tam, een gerecht dat vooral in Isaan wordt gegeten. Het is een papayasalade met – rarara – papaya’s tomaten, bonen, look, garnalen, vissaus, limoensap en honing.

Zin om zelf Thaise gerechten klaar te maken? Met deze boeken kan je alvast aan de slag.

Aan tafel

Als je alleen eet, bestel je doorgaans één gerecht. In gezelschap worden vaak meer gerechten besteld dan er disgenoten zijn en wordt alles gewoon op tafel gezet. Je neemt dan wat rijst en schept wat op van de verschillende gerechten.

Er worden vaak heel wat verschillende sauzen op tafel gezet, zoals phrik nam pla (vissaus, citroensap, chili’s en look) en nam phrik (een pittige chilisaus).

Op traditionele plaatsen wordt soms nog met de hand gegeten en zit iedereen op de grond, maar doorgaans zitten de Thais gewoon op een stoel aan tafel en eten ze met lepel en vork. Een mes zul je niet zien aan een Thaise tafel. In tegenstelling tot sommige andere Aziatische landen wordt er in Thailand ook niet met stokjes gegeten.

Fruit

Er zijn heel wat verschillende soorten fruit in Thailand. Veel daarvan zul je nog nooit eerder gezien hebben. Ga daarom eens naar een lokale groenten- en fruitmarkt om één en ander te ontdekken. Een speciale vermelding gaat toch wel naar de durian. Een erg controversiële vrucht die een ongelooflijke stank verspreidt maar – volgens de liefhebbers – bijzonder lekker is. Een klassiek geval van ‘you love it or you hate it‘.

Laatste Superdeals

Leave a Reply