Thaise wijn. En neen, geen rijstwijn.

Thaise wijn, je verwacht het niet meteen. Wijn werd tot voor kort immers niet zo vaak gedronken in Thailand. Maar daar komt stilaan verandering in. Thaise jongeren reizen meer dan hun ouders en ontdekken in het buitenland producten die ze thuis niet kennen. Waaronder wijn. Het staat dan hip om thuis ook wijn te drinken. En bovendien is het een manier om zich af te zetten tegen vorige generaties, die vooral bier en whisky drinken. Door die evolutie wordt in Thailand steeds meer wijn geïmporteerd. Vaak vanuit Australië. Maar in Thailand worden de laatste jaren ook de eerste voorzichtige stappen gezet om zelf wijn te maken. En met succes.

Thaise wijn niet de eerste wijn in Zuidoost-Azië

Thailand is niet het eerste Zuidoost-Aziatische land waar wijn wordt geproduceerd. Vietnamese wijn bestaat al een hele poos. Maar dat hoeft ook niet te verbazen. Want het is een restant uit de Franse koloniale periode. Er zijn 2 grote wijnhuizen in Vietnam: Dalat Wine Company en Vinh Tien Wine. De kwaliteit van de Vietnamese wijn gooit echter geen hoge ogen.

In Indonesië daarentegen wordt wel kwaliteitswijn geproduceerd. En meer bepaald op Bali. In de Hatten Vineyards maken ze een uitstekende Indonesische wijn.

 

Eerste Thaise wijn

De eerste Thaise wijn werd in 1995 al op de markt gebracht. Die eer viel te beurt aan Château de Loei. Zij produceren een witte Chenin Blanc, een rode Syrah en een rosé Syrah. Je kunt het Château de Loei bezoeken. Daarvoor moet je naar de Phurua highlands in het noordoosten van Thailand.

 

Thaise wijnhuizen

Maar Château de Loei is lang niet de enige producent van Thaise wijnen. Ook volgende wijnhuizen hebben intussen een behoorlijke reputatie opgebouwd en produceren uitstekende Thaise wijn:

 

GranMonte

GranMonte maakt enkele award winnende Thaise wijnen, waaronder een rosé Syrah en een Chenin Blanc. Dit wijnhuis ligt in Pak Chong, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Je kunt het wijnhuis bezoeken, maar je kunt er ook dineren en zelfs overnachten in de guesthouse. GranMonte wordt gerund door Visooth Lohitnavy en zijn dochter Nikki, de enige vrouwelijke wijnmaker van Thailand.

 

PB Valley

In de buurt van GranMonte ligt nog een tweede groot wijnhuis: PB Valley. Ook de Thaise wijn van PB Valley heeft enkele awards gewonnen, onder meer voor een rode Shiraz en een Tempranillo. Je kunt het landgoed bezoeken en de Thaise wijnen proeven, al dan niet bij een etentje in het restaurant van PB Valley.

 

Hua Hin Hills: Monsoon Valley

In het zuiden van Thailand, op ongeveer 200 kilometer van Bangkok vind je Hua Hin. Hier wordt Thaise wijn verbouwd onder de merknaam ‘Monsoon Valley‘. Het aanbod is erg groot. Monsoon Valley produceert onder meer een Chenin Blanc, rosé Sangiovese, rode Shiraz, en zelfs een licht sprankelende Blanc de Blancs. Heel wat van deze wijnen hebben trouwens een award gewonnen. Je kunt hier deze Thaise wijnen proeven, maar Monsoon Valley heeft ook een uitstekend restaurant met een prachtig zicht over de wijngaarden. Oordeel vooral zelf:

 

Thaise wijn: in het landgoed van Des Brumes is er ook een spa

Heerlijk relaxen in de spa van Des Brumes

Des Brumes Village Farm & Winery

Village Farm & Winery ligt in het noordoosten van Thailand. Het is zoveel meer dan een wijnhuis: het is een echte vakantiebestemming. Want je kunt hier niet alleen het landgoed bezoeken en de Thaise wijnen proeven. Je kunt hier ook overnachten en er is zelfs een heuse spa. Met onder meer rode wijn hydrotherapie en een body scrub met rode wijn. Zen gegarandeerd.

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply