5 top bestemmingen in Zuidoost-Azië in 2013

Het jaar loopt op z’n einde en dus staat iedereen even stil om de balans op te maken. Jaaroverzichten troef. Maar wij kijken liever vooruit naar 2013: wat zijn de top bestemmingen in Zuidoost-Azië in 2013 en waarom? Dit is onze top 5:

1. Bagan, Myanmar

Bagan is dé bezienswaardigheid van Myanmar en misschien wel van heel Zuidoost-Azië

Bagan is dé bezienswaardigheid van Myanmar (foto: Martin Sojka)

De populariteit van Myanmar als toeristische bestemming stijgt pijlsnel. Het regime stelt zich wat opener op. En dus komen de toeristen nu massaal naar Myanmar om het prachtige land te bewonderen. De nummer 1 bezienswaardigheid in Myanmar is ongetwijfeld Bagan. Met z’n meer dan 4000 tempels in een indrukwekkende omgeving is Bagan een absolute must-see. Bagan is het Angkor van Myanmar. Maar dan zonder de honderdduizenden toeristen. Althans, voorlopig toch nog. Want als het toerisme in Myanmar exponentieel blijft toenemen, dan wordt het binnenkort ook druk druk druk in Bagan. Haast je in 2013 dus nog naar Bagan om de tempels in alle rust te ontdekken.

 

2. Raja Ampat, Indonesië

Raja Ampat is één van de highlights van Papoe (Irian Jaya), Indonesië

Raja Ampat (foto: Riana Ambarsari)

Raja Ampat ligt voor de westkust van Irian Jaya. Het is een cluster van maar liefst 1500 kleine eilandjes. Het is een echt paradijs voor duikers. Een kwart van alle soorten koraal ter wereld vind je hier. En het onderwaterleven is ronduit indrukwekkend: hier komen meer soorten voor dan in de hele Caraïben samen. Maar ook boven water zijn de Raja Ampat eilanden indrukwekkend: steile karststenen rotsen, grotten, mangroves, jungle en schitterende stranden. Raja Ampat heeft het allemaal, maar is voorlopig nog wat onder de radar van veel reizigers gebleven. Wij verwachten dat dat wel eens snel zou kunnen veranderen.

 

3. Kota Kinabalu, Maleisië

Zonsondergang in Kota Kinabalu

Zonsondergang in Kota Kinabalu (foto: Jo Schmaltz)

Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah, Maleisisch Borneo. KK is zo’n bestemming waar je niet meteen aan denkt als je aan Maleisië denkt. Ten onrechte. De stad zelf is een erg aangename stad met een erg vriendelijke bevolking. Je kunt er heerlijk eten en genieten van spectaculaire zonsondergangen. Maar het is ook de perfecte uitvalsbasis om enkele van de highlights van Borneo te zien. Zo kun je onder meer Mount Kinabalu beklimmen, de hoogste berg tussen de Himalaya en Nieuw Guinea. Of  je kunt naar Tunku Abdul Rahman National Park, waar je enkele van de mooiste stranden van Borneo vindt en waar je heerlijk kunt snorkelen.

 

4. Mindanao, de Filipijnen

 

Mount Apo is de hoogste berg van de Filipijnen en één van de highlights van Mindanao.

Mount Apo (foto: US Air Force)

Mindanao werd tot voor kort door veel reizigers overgeslaan. Er woedde immers jarenlang een strijd tussen de rebellerende groepen en de overheid. De rebellen streden voor een onafhankelijk Mindanao. Hoewel er lang niet overal in Mindanao werd gevochten en bepaalde delen zeker bereisbaar waren, namen de meeste toeristen liever geen enkel risico en lieten ze Mindanao links liggen. Maar daar zou in 2013 wel eens snel verandering in kunnen komen. In oktober 2012 werd er immers een vredesakkoord ondertekend en dus zal het heel wat rustiger worden in de regio. Wat betekent dat het een pak veiliger wordt om dit prachtige eiland met bestemmingen zoals Cagayan de Oro, Camiguin en Mount Apo te verkennen.

Hou wel rekening met het klimaat en hou de weersverwachtingen in de gaten. De Filipijnen hebben immers vaak af te rekenen met verwoestende tyfoons. Zo maakte tyfoon Bopha recent nog honderden slachtoffers op Mindanao.

 

5. Isaan, Thailand

Prasat Hin Pimai is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Isan

Prasat Hin Pimai is een belangrijke trekpleister in Isaan (foto: Brian Hoffman)

Thailand is zo populair dat het in het hoogseizoen stilaan moeilijk wordt om nog een rustig plekje te vinden dat niet onder de voet wordt gelopen door toeristen. Maar er is goed nieuws: er is nog een regio in Thailand waar nauwelijks toeristen komen. Waar je nog het authentieke Thailand kunt beleven. En dat is Isaan. Isaan ligt in het noordoosten van Thailand. Hier moet je zijn als je Thailand wilt beleven zonder de massa’s. En met toppers zoals Prasat Hin Phimai, Prasat Hin Khao Phanom Rung en het Khao Yai National Park heeft de regio ook heel wat te bieden.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply