Ubud: 5 klassiekers vs. 5 outsiders

Ubud is het culturele hart van Bali. Hier kom je om even te ontsnappen aan het decadente nachtleven van Kuta en om kennis te maken met het echte Bali. Ooit was Ubud hét uithangbord voor het authentieke Bali. Maar die reputatie heeft de stad helaas een beetje de das om gedaan. De toeristen kwamen in dichte drommen naar Ubud, met een ongebreidelde wildgroei van souvenirwinkeltjes, restaurants, cafés, massagesalons en kunstwinkels tot gevolg. Waardoor Ubud heel wat aan charme en authenticiteit heeft ingeboet. En toch mag je Ubud zeker niet missen. Want er valt heel wat te zien en te beleven. Wij zetten voor jou een top 5 van klassieke bezienswaardigheden en een top 5 van alternatieve bezienswaardigheden van Ubud op een rijtje.

Top 5 klassieke bezienswaardigheden van Ubud

1. Monkey Forest

Monkey Forest is wat de naam doet vermoeden: een apenbos. Het bos ligt in het zuiden van het stadje en is de thuis van zo’n 600 (!) Balinese makaken. De dieren zijn erg schattig, maar vergis je niet: het zijn ‘sneaky bastards’. Hou je bezittingen goed in het oog, want voor je het weet, is je tas of camera gepikt door één van deze schattige apen. Toegegeven, dat is hilarisch als het een ander overkomt. Maar redelijk lullig als het jou overkomt.

2. Flaneren langs Monkey Forest Road

Na je bezoek aan Monkey Forest kun je langs de gelijknamige weg naar het centrum van Ubud afzakken. Neem gerust je tijd om de vele winkeltjes en kunstgalerijen binnen te stappen, een koffie of cocktail te drinken of – waarom niet – je tussendoor even te laten verwennen in één van de vele spa’s of massagesalons.

3. Dansvoorstelling

Een bezoek aan Ubud zonder een klassieke Balinese dansvoorstelling – of Legong – bij te wonen is bijna ondenkbaar. Ook al begrijp je niet veel van de symboliek, zo’n Balinese dans is een echte belevenis. De sierlijke en expressieve hoofd-, oog-, hand- en vingerbewegingen en de opzwepende muziek zullen een onvergetelijke indruk op je maken. In Ubud is er keuze te over aan dansvoorstellingen. Er zijn dagelijks voorstellingen op verschillende plaatsen in de stad. Als je langs de Monkey Forest Road flaneert, zul je ongetwijfeld wel een flyer in je handen gedrukt krijgen, posters zien of gewoon aangesproken worden door een verkoper. Lang op voorhand reserveren hoeft dus niet, je kunt je keuze gewoon de dag zelf ter plaatse in de Monkey Forest Road maken.

4. Musea

Ubud heeft ook enkele musea waar museumfanaten hun gading zullen vinden. Het Museum Puri Lukisan heeft een uitgebreide collectie Balinese kunst, maar biedt ook workshops aan en er is zelfs een café. Een andere aanrader is het Neka Museum, waar je moderne Balinese en Indonesische kunst kunt bewonderen en enkele kunstwerken van Westerse kunstenaars die in Bali hebben gewerkt. Liefhebbers van erotische kunst kunnen dan weer terecht in het Blanco Renaissance Museum, het voormalige huis van de excentrieke kunstenaar Antonio Blanco.

5. Pasar Seni Market

In het centrum van Ubud vind je de Pasar Seni Market. Wurm je door de vele opeengepakte kraampjes en geniet van de levendigheid van deze lokale markt. Nu ja, heel erg lokaal is ie niet meer. Want heel wat kraampjes zijn gericht op Westerse toeristen en verkopen souvenirs en andere prullaria. Maar toch mag je deze markt niet missen, al was het maar omwille van de aangename sfeer die er hangt.

Top 5 outsiders van Ubud

1. Chez Monique

Altijd al je eigen zilveren juwelen willen maken? Dan is Chez Monique iets voor jou. Hier leer je in een leuke workshop in enkele uren tijd je eigen juwelen smeden uit zilver. En dan kun je de ring die je zelf gemaakt hebt, meenemen naar huis. Zoveel leuker dan gewoon een ring kopen in één van de vele winkels in de Monkey Forest Road.

2. Bali Animal Welfare Association

Als je al enkele dagen in Bali bent, zullen ze je ongetwijfeld al zijn opgevallen: de vele straathonden en -katten. De Bali Animal Welfare Association vangt deze dieren op en probeert ze een thuis te geven. Als je wat langer in Bali verblijft, kun je je hier opgeven als vrijwilliger om de dieren te helpen verzorgen. Jouw taken: de puppies en kittens te eten geven, ze wassen en er mee spelen. Klinkt fijn, toch? De organisatie vraagt wel dat je je minstens 2 weken vrij maakt voor het vrijwilligerswerk. Als dat voor jou niet mogelijk is, kun je de Bali Animal Welfare Association ook steunen door hun winkel in de Monkey Forest Road te bezoeken.

3. Bali Bird Walk

De Bali Bird Walk is een prachtige wandeling door de groene rijstvelden rond Ubud. Elke dinsdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagvoormiddag neemt Su groepen mee op sleeptouw door de schitterende natuur in de omgeving van Ubud. Tijdens de 3,5 uur durende wandeling zul je heel wat vogel- en vlindersoorten spotten. Het is een prima verzorgde wandeling (inclusief lunch en koffie & thee) die voor zowat alle leeftijden geschikt is.

4. Kecak Fire & Trance

Een Kecak voorstelling is een bijzonder beklijvend spektakel. Verwar Kecak niet met Legong, de traditionele Balinese dansvoorstelling. Kecak houdt het midden tussen een trance ritueel, een drama en een vuurdans. Klinkt vreemd? Dat is het ook. In deze video krijg je alvast een eerste indruk:

5. The Yoga Barn

Moe van het shoppen, de sightseeing en de wandelingen? Dan zijn er rond Ubud heel wat mogelijkheden om tot rust te komen. The Yoga Barn is een prima plek voor wie van yoga houdt. Je kunt hier de ganse dag door lessen volgen. En er is voor elk wat wils: zowel beginners als meer ervaren yogi komen hier zeker aan hun trekken.

Tip 👉 : In dit artikel vind je nog meer tips om je reis naar Bali voor te bereiden.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply