De 2 UNESCO werelderfgoedsites van Cambodja

De Werelderfgoedlijst van UNESCO is altijd een goed startpunt om je reis te plannen. Wat op die lijst staat is doorgaans een tussenstop of omweg waard. Deze twee sites zijn het UNESCO werelderfgoed van Cambodja:

Angkor

Angkor werelderfgoed? Niet echt verrassend. Het is één van de highlights van Cambodja, ja zelfs van heel Zuidoost-Azië. Angkor is zoveel meer dan enkel Angkor Wat, de emblematische hindoetempel die je overal ziet. Het is een gigantische archeologische site van maar liefst 400 km² groot, die bezaaid is met (ruïnes van) tempels en andere gebouwen. Je kunt hier dagen, zoniet weken spenderen. Angkor is eigenlijk een verloren gegane stad. Het is zelfs een tijdlang de hoofdstad van het Khmer-rijk geweest. Maar in de 15de eeuw werd de stad ontruimd en werd Phnom Penh de nieuwe hoofdstad. Angkor geraakte in verval en werd doorheen de eeuwen overwoekerd door de jungle. Tot het rond 1900 herontdekt werd door de Fransen. Intussen is Angkor – en dan vooral Angkor Wat – een bijzonder populaire bezienswaardigheid. Jaarlijks komen hier meer dan 1 miljoen toeristen een kijkje nemen.

 

Preah Vihear Tempel

De Preah Vihear Tempel is het tweede UNESCO werelderfgoed van Cambodja. Maar het is een pak minder bekend dan Angkor Wat. Toch is het zeker de moeite waard om hiervoor even om te rijden. Preah Vihear is (de ruïne van) een hindoeïstisch tempelcomplex van ongeveer 800 meter lang. De tempel is gewijd aan de god Shiva en werd in de 9de eeuw gebouwd.

Preah Vihear ligt in het noorden van Cambodja, op enkele uren rijden van Siem Reap. Check wel de toestand ter plaatse voor je vertrekt. Want de tempel is onderwerp van een hevig dispuut tussen Cambodja en Thailand. Hij ligt pal in het grensgebied en beide landen claimen hem. En de spanningen tussen Cambodja en Thailand durven soms wel eens hoog oplopen. Zelfs militaire confrontaties zijn niet uitgesloten.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply