De 8 UNESCO werelderfgoedsites van Indonesië

De Werelderfgoedlijst van UNESCO is altijd een goed startpunt om je reis te plannen. Wat op die lijst staat is doorgaans een tussenstop of omweg waard. Deze acht sites zijn het UNESCO werelderfgoed van Indonesië:

Prambanan

Op 16 km van Yogyakarta ligt het tempelcomplex Prambanan. Het is één van de hoogtepunten van de Hindoe-Javaanse tempelarchitectuur.

Photo by Eugenia Clara on Unsplash

Borobudur

Als je dan toch in Yogyakarta bent, moet je absoluut ook naar Borobudur. Borobudur is wellicht het bekendste UNESCO werelderfgoed van Indonesië. Het ligt op zo’n 40 km van Yogyakarta en is met z’n ontelbare stoepa’s één van de meest indrukwekkende boeddhistische monumenten ter wereld.

Photo by Indra Dewa on Unsplash

Sangiran Early Man Site

Vanuit Yogyakarta sta je op ruim twee uur in Sangiran, in de buurt van Surakarta (Java). Hier werden beenderen gevonden van de zogenaamde Java-mens. Die beenderen zijn naar schatting een half miljoen jaar oud. Daarmee behoren ze tot de oudste menselijke beendervondsten ter wereld. Er is een museum, maar daar vind je de oorspronkelijke schedel van de Java-mens niet. Die staat namelijk in het Geologisch Museum van Bandung.

UNESCO werelderfgoed van Indonesië: Sangiran

 

Cultuurlandschap van Bali: het subaksysteem als uiting van de Tri Hita Karana filosofie

Een hele mond vol, deze meest recente toevoeging aan het UNESCO werelderfgoed van Indonesië. Het gaat om prachtige landschappen gedomineerd door rijstvelden en tempels. In totaal goed voor een oppervlakte van 19.500 ha. De rijstvelden en het irrigatiesysteem dateren al uit de 9de eeuw. Ze werden aangelegd volgens een uniek water management systeem, dat ‘subak‘ wordt genoemd. Subak steunt op de Tri Hita Karana filosofie. Kort samengevat: samenwerking staat centraal. De boeren werken hard samen zodat alle velden geïrrigeerd worden en iedereen een goede oogst kan hebben. Subak maakt integraal deel uit van de tempelcultuur. En dus is het niet verwonderlijk dat je op deze rijstvelden ook tempels aantreft.

Het gaat om deze vier sites:

  • De watertempel van Pura Ulun Danu Batur en omgeving (aan het Batur meer)
  • Pakerisan Watershed in Gianyar (met onder meer de Tirta Empul tempel en Gunung Kawi site)
  • De regio Batukaru
  • Watertempel van Pura Taman Ayun en omgeving (in Mengwi)

De watertempel van Pura Ulun Danu Batur

Komodo National Park

Hagedissen die everzwijnen eten. Het lijkt pure fictie. Maar dat is het niet. De komodovaraan is zo’n hagedis. Hij is de grootste hagedis ter wereld. Hij kan gemakkelijk 3 meter groot worden en 100 kilo wegen. In het Komodo National Park vind je nog zo’n 3000 van deze prehistorische dieren. De komodovaraan komt enkel op Komodo voor, een eiland van de Nusa Tenggara eilandengroep.

Lorentz National Park

Het Lorentz National Park is het grootste nationale park van Zuidoost-Azië. Het ligt op Irian Jaya (Papoea) en is maar liefst 2,35 miljoen hectare groot. Het is het park met de grootste ecologische diversiteit ter wereld. Het omvat zeegebieden, mangrovebossen, moerassen, regenwouden, berggebieden en gletsjers.

Tropisch regenwoud van Sumatra

Het tropisch regenwoud van Sumatra dat UNESCO werelderfgoed vormt, is verspreid over 3 nationale parken:  Gunung Leuser, Kerinci Seblat en Bukit Barisan Selatan. Samen zijn ze goed voor 2,5 miljoen hectare beschermd gebied. Hier leven heel wat bedreigde diersoorten. De bekendste daarvan is ongetwijfeld de orang-oetan.

Orang-oetan in Sumatra

Ujung Kulon National Park

Dit nationale park vind je in het zuidwesten van Java. De belangrijkste bedreigde diersoort die hier nog leeft, is de Javaanse neushoorn. Vroeger kwam de Javaanse neushoorn in zowat heel Zuidoost-Azië en in delen van India en China voor. Nu zouden wereldwijd in totaal nog een veertigtal Javaanse neushoorns in vrijheid rondlopen. Alle veertig leven ze in Ujung Kulon National Park. Er leeft geen enkele Javaanse neushoorn in gevangenschap. Het zal je dan ook niet verbazen dat het één van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld is.

De Javaanse neushoorn

De Javaanse neushoorn, hier in gevangenschap. Foto genomen rond het jaar 1900.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply