De Werelderfgoedlijst van UNESCO is altijd een goed startpunt om je reis te plannen. Wat op die lijst staat is doorgaans een tussenstop of omweg waard. In Myanmar vind je verrassend genoeg geen UNESCO werelderfgoed. Vreemd, want met bezienswaardigheden als Bagan zou dat eigenlijk geen probleem mogen zijn. Er zijn wel heel wat sites die in aanmerking komen en die op de officiële UNESCO ‘Tentative List’ staan. Dat is een lijst met erfgoed dat in de toekomst aanspraak kan maken op de titel van UNESCO werelderfgoed. Dit zijn de kanshebbers om UNESCO werelderfgoed van Myanmar te worden:
Mandalay en omgeving
Mandalay en de oude nederzettingen in de buurt Inwa, Amarapura, Sagaing en Mingun komen samen in aanmerking als UNESCO werelderfgoed van Myanmar. Elk van deze steden is ooit de residentie geweest van de Myanmarese koningen. Ze liggen vlak bij elkaar (in een straal van 30km) en tellen samen heel wat tempels, stoepa’s, monumenten en kloosters.
Badah-lin
Badah-lin is een grot die rond 1970 werd ontdekt. Er zijn talrijke rotsschilderingen gevonden. De grot ligt in het Panlaung Reserved Forest, in de buurt van het dorp Nyaunggyat.
Bagan
Geen verrassing: Bagan is kandidaat UNESCO werelderfgoed van Myanmar. De historische site telt duizenden – jawel, duizenden – religieuze monumenten. Bijzonder indrukwekkend. Voor velen zelfs nog straffer dan Angkor Wat. Bagan ligt op twee uur rijden van Mandalay.
Inle Lake
Inle Lake is een populaire stopplaats voor toeristen. Het is een ideale plaats om tot rust te komen. Maar het is ook cultureel erfgoed: de leefwijze van de vele volkeren die rond het meer wonen, hun gebruiken, hun leefwijze, hun woningen.
Bago
Bago (vroeger gekend onder de naam Pegu) is een stad op zo’n 80 kilometer van Yangon. Het werd rond 1000 n.C. gebouwd maar raakte later in verval. In 1881 werd het echter teruggevonden bij de aanleg van de spoorlijn, compleet overwoekerd door de jungle.
Mrauk-U
Mrauk-U wordt ook wel eens ‘baby Bagan’ genoemd. Er zijn er iets minder dan in Bagan, maar Mrauk-U is toch nog goed voor enkele honderden religieuze monumenten. Mrauk-U kun je vanuit Sittwe bereiken.
Pyu steden
De Pyu steden Beikthano-Myo, Halin en Tharay-Khit-tay (ook gekend als Sri Ksetra) zijn archeologische sites. Het zijn steden die in de 1ste tot de 9de eeuw werden gebouwd en die behoorden tot het intussen uitgestorven volk ‘de Pyu’. Sri Ksetra is gelegen in Pyay, Hanlin in Shwebo en Beikthano in Taungdwingyi.
Houten kloosters
Ook enkele houten kloosters zijn kandidaat UNESCO werelderderfgoed. Het gaat om de kloosters van Ohn Don, Sala, Pakhangyi, Legaing, Sagu en Shwe-Kyaung (ook wel gekend als Shwenandaw). De meeste werden in de 18de en 19de eeuw gebouwd.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.