Vang Vieng: gedaan met feesten?

Vang Vieng is een onooglijk gat ergens in the middle of nowhere tussen Luang Prabang en Vientiane. Maar toch slaagde het er in om jaren aan een stuk duizenden toeristen te trekken. Niet omdat er wat te zien valt. Maar wel omdat er wat te beleven valt: tuben en feesten. Of beter: te beleven viel.

Tuben

Vang Vieng was er meesterlijk in geslaagd om zich op de toeristische kaart van Laos te plaatsen. Hun doelgroep: jonge backpackers die op zoek zijn naar wat avontuur en een frisse pils om dat avontuur door te spoelen. Het ‘avontuur’ dat in Vang Vieng werd aangeboden, heette ‘tuben’. ‘t Klinkt nogal hip, maar eigenlijk is het niets wereldschokkends: in een – uiteraard opgeblazen – binnenband de rivier afdrijven. Simpel. Maar het was wel dé reden voor heel wat jongeren om naar Vang Vieng af te zakken.

 

Waar is dat feestje?

Dat de jonge backpackers zo massaal naar Vang Vieng afzakten, had ook wel te maken met de levendige partyscene van Vang Vieng. En neen, het was er geen kwestie van overdag te tuben en ‘s avonds te feesten. Er werd gewoon gefeest tijdens het tuben. Langs de rivier vond je de ene bar naast de andere. De alcohol vloeide rijkelijk. En jawel, ook op wat drugs meer of minder werd niet gekeken. Op het menu onder meer ‘happy pizza’, ‘weed chocolate brownie’ en ‘magic mushroom shake’.

 

Gedaan met feesten in Vang Vieng?

Maar tuben, alcohol en drugs bleken niet zo’n geweldige combinatie. Onder invloed werden soms halsbrekende toeren in en rond het water uitgehaald. En ‘halsbrekend’ mag je best letterlijk nemen. Er vielen namelijk geregeld doden. De overheid kneep aanvankelijk een oogje dicht, maar besloot in augustus 2012 om toch in te grijpen. En dus werden de bars langs de rivier gesloten. En daarmee is het feestje in Vang Vieng (voorlopig?) afgelopen…

Laatste Superdeals

Leave a Reply