Vientiane is de hoofdstad van Laos. Vroeger was dit Luang Prabang, waar ik al een blog over schreef. Vientiane is een stad waar veel toeristen, zeker backpackers, meestal niet lang zijn. Wij besloten er een week te blijven en in dit blog laat ik je zien waarom wij Vientiane wel de moeite waard vinden!
Vientiane is de grootste stad van Laos. Het heeft minder dan 400.000 inwoners en is daarom niet zo druk als bijvoorbeeld Ho Chi Minh of Bangkok. Je kunt je makkelijk door de stad verplaatsen, de bevolking is vriendelijk en je ziet er nog niet heel veel toeristen. Op veel plaatsen in de stad zie je de Franse invloeden terug. De Fransen kenden een lange heerschappij in deze regio. Je ziet dit vooral terug in de stijl van de gebouwen en de structuur van het wegennet. Vientiane kent zelfs een kleine Arc de Triomphe, de Patuxai. Deze kun je betreden en boven kijk je prachtig uit over de stad.
Een week in Vientiane
Wij besloten een week in Vientiane te blijven ondanks de verhalen die we gelezen hadden dat de stad niet zo de moeite waard zou zijn. We hadden dus geen hoge verwachtingen, maar logistiek gezien kwam het voor ons handig uit om wat langer op 1 plek te blijven. Daarbij vonden we het prettig om even het reistempo wat te vertragen en een grotere stad lonkte ook wel weer.
Misschien klinkt dat niet zo logisch want je bent tenslotte toch in Azië voor het typisch authentieke sfeertje? Je doet Vientiane oneer aan als je zegt dat je daar dat sfeertje niet zou kunnen proeven. Vientiane is een authentieke moderne Aziatische stad in ontwikkeling waar de hectiek van de grotere steden nog niet is losgebarsten en eigenlijk is dat prima. Na een paar weken reizen door kleinere dorpjes waren wij wel weer toe aan een wat modernere stad! Vientiane was daarin voor ons heel verfrissend. Om die reden is Vientiane ook heel goed te bezoeken met kinderen. Er is genoeg te doen en te bekijken om je een paar dagen te vermaken, we voelden ons veilig in de stad en we konden ons makkelijk oriënteren. Ik neem je mee met onze hoogtepunten van Vientiane.
Fietsend Vientiane door
Zeker voor Nederlanders is fietsen een fijne manier om je door Vientiane te verplaatsen. Verwacht geen geweldige fietsen, want de lichtgewicht aluminium fietsen hebben zo hun gebreken. Wij waren er inmiddels wel aan gewend, maar controleer vooraf goed de remmen, de ketting en probeer een zo passend mogelijk model mee te krijgen. Iets wat voor ons lange Nederlanders in Azië sowieso meestal een hopeloze poging blijkt te zijn. Bij veel accommodaties zijn fietsen beschikbaar, soms tegen een kleine vergoeding.
Doordat Vientiane een vrij rustige stad is, kun je er op je gemak doorheen fietsen. Wij hebben een dag rondgefietst en bezochten o.a. het COPE Visitors Centre en daarna de gouden stoepa. Overigens is de weg daarnaartoe vals plat, dus bereid je voor op een warm tochtje klimmen, terwijl het eigenlijk wel lijkt mee te vallen. De terugweg daarentegen is dan wel weer aangenaam soepel!
Sporten bij de night market
Vientiane ligt langs de Mekong rivier en daar vind je de grootste night market van de stad. Overdag zijn de kraampjes dichtgevouwen, maar aan het begin van de avond openen alle luiken zich en kun je er terecht voor souvenirs en een maaltijd. Overal vind je picknicktafeltjes waar je je maaltijd kan eten terwijl je de lokale bevolking en de toeristen voorbij ziet komen. Op het plein ernaast wordt elke avond gesport en dat vonden we bijna nog leuker om te bekijken. Zoals je in veel Aziatische landen ziet, is het heel gebruikelijk om buiten bij elkaar te komen en te sporten. Zo ook op dit plein. Er staat een podium, er wordt muziek afgespeeld en sportinstructeurs wisselen elkaar af. Het plein staat vol met mensen die, gewapend met een fles water op de grond, de instructies van de instructeurs opvolgen. De één al fanatieker dan de ander, het is enthousiasmerend en opzwepend om te zien. Als je van streetfood houdt, ga dan zeker kijken bij deze markt en doe gezellig een sportief rondje mee op het plein!
Gouden Stoepa – Pha Tat Luang
Het meest religieuze gebouw van Laos is Pha Tat Luang (dit betekent grote gouden stoepa). Je ziet het gebouw terug in de Laotiaanse bankbiljetten. Zo’n 3 kilometer ten noordoosten van het centrum van de stad vind je de gouden stoepa. Het staat symbool voor de onafhankelijkheid van Laos en de boeddhistische religie. Tijdens de Thaise invasie in de 19e eeuw is de stoepa zwaar beschadigd geweest en de afgelopen jaren is deze helemaal gerestaureerd.
Het gebouw is indrukwekkend en zeker de moeite van het bezoeken waard. Zorg voor gepaste kleding om het terrein op te mogen! Ook vandaag nog is het een plek waar monniken leven en studeren. De rest van het complex maakte ook indruk op ons. Er zijn diverse tuinen met tempels waar je doorheen kan wandelen en er ligt een enorm grote gouden boeddha op zijn zij te rusten. Er hangt een hele fijne rustige sfeer, wat het heel aangenaam maakt om er een tijdje te zijn.
Wat Si Saket
De oudste tempel van Vientiane die geheel intact is gebleven, is Wat Si Saket. Middenin de stad, tegenover het presidentiële paleis, vind je de tempel. Men denkt dat deze tempel als enige niet verwoest is tijdens de Thaise invasie doordat deze gebouwd is in Bangkok-stijl. In 1913 is de tempel één keer gerepareerd door de Fransen. In de binnenmuren vind je meer dan 2000 kleine nissen waar allemaal kleine boeddha beeldjes in staan. Je vindt in deze tempel in totaal bijna 7000 boeddha beelden!
Bowlen en karaoke
Twee dingen moet je eigenlijk gedaan hebben als je in Azië bent geweest: karaoke en bowlen.
Het zijn de favoriete bezigheden van de Aziaten. Uiteindelijk hebben wij geen karaoke gedaan en dat komt omdat het echt wel op een andere manier gaat dan bij ons. In Azië staat er namelijk geen groot scherm in een cafeetje klaar waar de liedjes afgespeeld worden, zodat je kan gaan meezingen wanneer je wilt. In Azië huur je een zaaltje en achter gesloten deuren wordt er gezongen met familie en vrienden. Of gewoon thuis binnen of in de tuin, zoals we geregeld hoorden. Zo enthousiast waren wij nou ook weer niet over karaoke, dus wij hebben dit aan ons voorbij laten gaan.
Bowlen leek ons wel erg gezellig om een keer te doen en dat gebeurt in Azië ook gewoon bij een bowlingcentrum. En omdat wij met 2 kinderen op pad zijn die het ook wel een keer leuk vinden om wat anders te doen, besluiten we een bowlingbaan op te zoeken.
Je bevindt je meteen tussen de locals en alleen al daarom is het ontzettend leuk, want veel toeristen zoeken de bowling niet op en voor de Aziaten is het vaak echt een avondje uit.
Bij de bowlingbaan in Vientiane waan je je meteen in de jaren 80 inclusief de computer waar we onze namen moesten invoeren met een lekker retro-uitstraling en ditto tempo. Ook het mechanisme van de kegelbaan is niet meer zo snel, maar dat mag de pret niet drukken. Voor een klein bedrag huur je de baan een uurtje en we vermaken ons prima tussen de Laotianen.
Zwembaden
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar vakantie of reizen associeer ik toch ook wel met zwemmen. Zeker als je een dag flink in touw bent geweest, is het toch wel erg prettig als je daarna even kunt plonzen in het water.
Tijdens onze reis hebben we zeker niet bij elke accommodatie een zwembad, een meer of de zee. Onze kinderen weten dat ook en dit is zeker geen probleem. Zo ook in Vientiane. We verblijven in een fijn hostel, midden in het centrum, maar zonder zwembad. En dus gaan we op zoek naar zwemgelegenheden. En die zijn er zeker in Vientiane!
Vientiane heeft een groot openbaar openlucht zwembad waar de kinderen zwemles krijgen, waar getraind wordt voor wedstrijdzwemmen en waar ook wij gewoon naar binnen mochten om verkoeling te zoeken en lekker te plonzen. Er is beperkt beschutting, dus zorg voor voldoende zonnebrand en bijvoorbeeld UV-shirtjes. Wij bezochten dit zwembad 2x en het is zeker een aanrader als je in de stad wat verkoeling zoekt.
Daarnaast heeft Vientiane ook een waterpark, wat aan de rand van de stad ligt bij een winkelcentrum. Ocean Park Vientiane ligt zo’n 20 minuten rijden met de tuktuk vanaf het centrum. Het is een enorm groot waterpark met een groot buitenbad, veel verschillende glijbanen, banen waar je met een tube in kan, veel picknickplaatsen, grote kleedruimtes en meer dan voldoende kluisjes.
Er loopt voldoende personeel rond en alles ziet er goed onderhouden uit.
Wij waren er meteen om 10 uur toen het openging en toen waren er echt heel weinig mensen. Tegen lunchtijd werd het drukker. Voor ongeveer €2 koop je een kaartje, dus voor de prijs hoef je het ook zeker niet te laten!
COPE Visitor Centre
Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld. De hoeveelheid bommen die hier gevallen is, is evenveel als het aantal bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen!
En veel (cluster)bommen zijn nog niet ontploft. Nog dagelijks komen er mensen om doordat ze in aanraking komen met een bom. Mocht je je in Laos gaan begeven in de kleinere dorpjes in de jungle, blijf dan op de paden en ga niet zomaar op pad de natuur in.
Bij COPE helpen ze slachtoffers aan protheses en begeleiden ze bij de revalidatie. Ze hebben een bezoekerscentrum waar je informatie krijgt over wat ze doen, waar je leert over de geschiedenis en ziet wat voor werk ze doen. Eigenlijk een plek die je niet mag overslaan als je Vientiane bezoekt.
Zoals je ziet is er echt genoeg te doen in Vientiane. Het is, zeker voor een hoofdstad, een hele relaxte stad en vrij modern voor Laotiaanse begrippen. Je ziet er de Franse invloeden duidelijk terug, het voelt soms als een groot dorp en het is zeker meer dan een stad waar je alleen maar hoeft te zijn om een vlucht te nemen naar een volgende plek in Azië. Wij hebben ons er echt prima vermaakt!
Dit artikel werd geschreven door Tessa de Jong.
Mijn naam is Tessa en vorig jaar heb ik met mijn gezin een aantal maanden backpackend door Zuidoost-Azië gereisd en dat smaakt naar meer! Via mijn site informeer ik ouders over de mogelijkheden van reizen met kinderen. Naast mijn werk als leerkracht, begeleid ik met veel plezier ouders en hun kinderen d.m.v. ‘Les van Tes’ met de voorbereidingen, maar ook met het onderwijs onderweg bij een langer verblijf in het buitenland.
Ik heb gemerkt en ervaren dat hier veel vragen over zijn en ik zie het als een uitdaging deze vragen zo helder mogelijk te beantwoorden. Wil je hier meer over weten of kijk je graag even mee naar onze ervaringen in Zuidoost-Azië? Neem dan gerust een kijkje op mijn site travellingtheyoungones.nl
Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.