Wat te doen in Bandung: bezienswaardigheden & praktische tips

Maandag was vroeger kliekjesdag. Ik heb het over zo’n 40 jaar geleden, maar het staat mij nog vers in het geheugen gegrift. Al het eten van het weekend ervoor werd op een grote hoop geveegd, opgebakken en als avondeten opgediend met vette jus. Nog steeds krijg ik rillingen bij de gedachten eraan, en geen prettige. De routine voor de rest van de week zal ik je besparen.
De burgemeester van Bandung, meneer Ridwan Kamil, heeft ook elke dag van de week een ander thema gegeven, maar met meer creativiteit dan bij ons in het gezin gebruikelijk was. Hij heeft veel leuke en nuttige dingen bedacht voor de bevolking van Bandung om hun dagen mee te vullen. Op maandag bijvoorbeeld zijn alle bussen gratis voor schoolkinderen. Laat op dinsdag je sigaretten maar thuis, want roken is dan niet toegestaan in openbare gelegenheden en op kantoren. En zo is er op elke dag van de week wel iets ‘te doen of te laten’. Op vrijdag wordt iedereen aangemoedigd om de fiets te nemen naar het werk. De burgemeester geeft zelf het goede voorbeeld en wordt inderdaad elke vrijdag op zijn fiets gesignaleerd.

Aangenaam koel

Bandung ligt in een gebied dat Sunda heet, op twee uur rijden van de hoofdstad Jakarta.
Bandung is hoog gelegen, op ongeveer 770 meter boven zeeniveau. De hoogvlakte tussen de bergen de Malabar en de Tangkuban Perahu zorgt ervoor dat het klimaat altijd aangenaam koel is. Het jaarlijks gemiddelde is 23,6 °C.

De bergkom waar Bandung in ligt, vormt een goede natuurlijke bescherming. Ooit waren er plannen ten tijde van het voormalig Nederlands-Indië om Bandung tot hoofdstad van de kolonie te maken, maar door de Tweede Wereldoorlog en daaropvolgende Indonesische onafhankelijkheid is het hier nooit van gekomen. In de Tweede Wereldoorlog waren er twee grote interneringskampen in Bandung. Tjimahi was een mannenkamp ten westen van Bandung en Tjihapit lag in het noorden. Hier werden vanaf november 1942 Europese vrouwen en kinderen geïnterneerd in woonhuizen, omheind met prikkeldraad. De vele slachtoffers die in deze kampen omkwamen en ook militairen liggen nu begraven op de erevelden Pandu en Leuwigajah. In totaal zijn er meer dan 9000 graven op deze twee erevelden. Deze erevelden zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Ereveld Leuwigajah

Vulkanen en tempo doeloe

Wat is er te doen in Bandung? Ten eerste heeft Bandung een prachtige natuur en de (soms actieve) vulkaan de Tangkuban Perahu speelt hierin de onbetwiste hoofdrol. Tangkuban Perahu betekent ‘omgekeerde prauw’ in het Sundanees en met een beetje fantasie ziet de berg er ook zo uit.

Er is een mooie krater en heetwaterbronnen, waarin je eieren kunt koken. De vulkaan is 2084 meter hoog en is voor het laatst in 1983 uitgebarsten. Af en toe ‘rommelt’ de vulkaan en wordt het gebied eromheen uit voorzorg afgezet. Als je er naartoe gaat, laat je dan niet verleiden om een gids te nemen; het is prima te doen om zelf de berg te bezoeken. De gidsen doen er alles aan om je te verleiden tot het kopen van allerlei onzin onderweg en vragen een bizar hoog bedrag aan ‘gids geld’, wanneer je uiteindelijk beneden bent aangekomen.

Ook heel mooi zijn de Maribaya watervallen ten noorden van de stad. Je kunt er leuk picknicken en heerlijke geroosterde mais eten.

Bandung heeft er veel aan gedaan om de koloniale gebouwen van de tempo doeloe te behouden en in veel gevallen zijn deze prachtig gerestaureerd. De Gedung Sate oftewel het Satégebouw is hier een voorbeeld van. De bijnaam voor het gouvernementsgebouw van de provincie West-Java is gegeven omdat de pinakel boven de hoofdingang samen met de vlaggenmast op een satéstokje lijkt.

De Gedung Sate oftewel het Satégebouw

Bandung is een stad waar nog steeds met fietstaxi’s (becaks) mag worden rondgereden, buiten de hoofdwegen. Deze fietstaxi’s zijn niet duur en zijn met name handig op de rustigere wegen. Ga er niet mee het drukke verkeer in, tenzij je een fan bent van uitlaatgassen.

Alles-wat-ons-gelukkig-maakt

Bandung is de stad van angklungs. Dit is een muziekinstrument van bamboe, dat een bepaalde toon maakt als je er mee rammelt. Met veel angklungs van verschillende grootte kun je een angklungorkest maken en daar heeft meneer Udjo (Pak Udjo) heel handig gebruik van gemaakt. Hij heeft een school opgezet, waar kinderen angklung leren spelen. Zij geven elke dag voorstellingen en van de opbrengst hiervan wordt hun school betaald. Pak Udjo is in 2001 overleden, maar zijn zoon heeft de angklungschool voortgezet. De angklungschool zit op Jalan Padasuka 118 in Bandung.

Bandung heeft nog meer leuk vermaak voor kinderen. In Noord-Bandung ligt bijvoorbeeld Kampung Gajah, outdoor entertainment met een waterpark voor weinig geld. Ook heel leuk is Transstudio in Bandung Supermall. Hier zijn achtbanen en ander martelwerktuig dat kinderen blijkbaar heel erg leuk vinden… Mijn persoonlijke favoriet is een treintje dat door een soort van koloniaal spookslot heenrijdt. Boe.

Het fijnste vermaak echter bevindt zich in de beroemde (of beruchte, naargelang je smaak) factory outlets. Hier is niet alleen zeer goedkope kleding te vinden, maar ook schoenen, tassen, koffers en allerlei accessoires. De meeste bekende is Rumah Mode op de Jalan Setiabudi. Hier kun je rustig een paar uur doorbrengen. De afvalligen onder ons die geen zin hebben in het bezoeken van de factory outlets, kunnen wachten in de restaurantjes die rondom Rumah Mode zitten. Ook op Jalan Dago en Jalan Riau zitten vele outlets. Leuke en goedkope kleding voor kinderen is te vinden in Heritage op Jalan Riau en bij Anak Kecil op de Jalan Ciliwung, net achter Gedung Sate.

Bij de Pasar Baru op de Jalan Otto Iskandar Dinata 70 kun je vanaf 7 uur ’s ochtends al terecht. En dat is geweldig, want hier vind je verspreid over zeven verdiepingen alles-wat-ons-gelukkig-maakt.
Echt alles. Kleding, eten, batik, tassen, schoenen, ondergoed, batik, souvenirs en jassen. Wel altijd afdingen en bedenken dat je op ongeveer 60% wilt uitkomen van de vraagprijs.

Ayo makan oftewel… laten we eten!

Bandung is ook een stad om heerlijk te eten en te ontdekken wat de Sundanese keuken te bieden heeft. Voor authentiek Sundanees eten zijn de drie Sari Sunda restaurants die verspreid door de stad liggen een absolute aanrader, terwijl Kampung Daun op de Jalan Sersan Bajuri in Lembang ten noorden van Bandung Indonesisch eten serveert in kleine hutjes die in een prachtige groene ravijn liggen.

Praktische tips

Het regenseizoen op Java begint in november en duurt ongeveer tot aan april. En als het regent, dan regent het ook echt. Mei tot en met oktober zijn dus de beste maanden om Bandung te bezoeken. Last but not least: probeer het weekend te vermijden als je naar Bandung wilt. Het kan op zaterdag en zondag erg druk zijn, zowel op de wegen als in de outlets.

Accommodatie in Bandung is er in overvloed. Hieronder enkel van mijn persoonlijke favorieten:

Veel plezier in Bandung!

Dit artikel werd geschreven door Merel Nahuijsen.

Travelista, writoholic en Azië lover; dat zijn drie woorden die Merel het beste omschrijven. Merel vertrok uit Nederland na haar studie Internationaal Recht toen ze 27 jaar was. Op zoek naar avontuur en niets te verliezen. Een enkele reis Jakarta in 1997 leverde haar een baan op bij de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Uiteindelijk heeft Merel 10 jaar in Indonesië gewoond en heeft daar onder meer als lerares Engels bij de Nederlandse school gewerkt en haar eigen ESL bedrijf gehad. Daarna vertrok zij naar Sydney, Australië. Dit keer met een Australische man en een kind rijker. In Sydney begon zij met haar opleiding tot Transformational Coach.

Nu woont Merel alweer bijna vier jaar in Kuala Lumpur, Maleisië. “Om weer in Azië terug te zijn, is heerlijk. Ik heb het echt gemist. De ‘Asian vibe’… het houdt mij bezig!”

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.

Laatste Superdeals

Leave a Reply