Dit weekend is het weer partytime in China en heel wat andere Aziatische landen. Dan wordt namelijk Chinees nieuwjaar gevierd. Chinees nieuwjaar is één van de belangrijkste feestdagen in China en ver daarbuiten. De Chinezen gaan dan en masse op vakantie naar hun familie waardoor er een ware volksverhuis ontstaat. Omdat er in Zuidoost-Azië veel Chinezen wonen, wordt ook daar Chinees nieuwjaar uitbundig gevierd. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Wat zijn de betekenissen, tradities en dingen waar je rekening moet mee houden?
Chinees nieuwjaar: een feest dat 15 dagen duurt
Chinees nieuwjaar valt niet altijd op dezelfde dag. De exacte dag wordt bepaald aan de hand van de maankalender, maar doorgaans is dat ergens tussen half januari en half februari. Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op 10 februari. Niet in het jaar 2013 trouwens. Want volgens de Chinese kalender gaan we dit weekend het jaar 4710 in.
De feestelijkheden beperken zich niet tot de nieuwjaarsdag zelf, maar worden gespreid over een periode van 15 dagen. Dat is meteen ook dé periode bij uitstek voor de meeste Zuidoost-Aziaten om verlof te nemen. Omdat iedereen naar zijn familie wil (meestal naar de ouders of grootouders), zijn vliegtickets vaak tweemaal zo duur in deze periode. Ook hotels zijn vaak volgeboekt en een pak duurder dan de rest van het jaar.
Jaar van de slang
Elk jaar staat in het teken van een dier uit de Chinese dierenriem. Deze keer is de slang aan de beurt. Mensen die in het jaar van de slang geboren worden, zouden intelligent, organisatorisch en artistiek moeten zijn. Bovendien zijn ze voorbestemd om veel financieel geluk te hebben. Mooi meegenomen in deze tijden van crisis.
Gebruiken
Voor een buitenstaander lijken sommige gebruiken tijdens de festiviteiten nogal vreemd. Chinees nieuwjaar staat bol van de symboliek, gebruiken en tradities. Dit zijn de voornaamste:
- Om het nieuwe jaar goed in te gaan, moet je het oude jaar goed afsluiten. Dit doe je door je openstaande schulden af te lossen en door je huis een grondige poetsbeurt te geven. Maar pas op! Het poetsen moet wel voor Nieuwjaar gebeuren en niet tijdens of net na Nieuwjaar. Want dan poets je al dat nieuwe geluk direct weer weg…
- Ramen en deuren moeten om middernacht openstaan. Zo kun je het oude jaar immers buiten laten waaien en het nieuwe binnen laten komen.
- Rood is de kleur bij uitstek op Chinees nieuwjaar. Mensen dragen rode kleren, cadeautjes worden ingepakt in rood inpakpapier en er wordt veel versierd met rode slingers en rode lampionnen. Kinderen krijgen geld in een rood envelopje. Het geldbedrag moet altijd een even bedrag zijn, dat zou immers geluk brengen. De rode kleur zou de slechte Nian moeten verdrijven. Dat is volgens de legende een mensetend dier dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen. Omdat Nian gevoelig zou zijn voor de kleur rood en voor hard lawaai, wordt er dus heel veel rood gebruikt en wordt er ook veel vuurwerk afgestoken.
- Tijdens het oudejaarsavondmaal komt de hele familie samen en wordt er uitgebreid gedineerd. Je kan het een beetje vergelijken met het kerstmaal bij ons.
- Op Nieuwjaarsdag zijn er grote optochten waarbij mensen zich verkleden als draak of leeuw. De draak wordt gevormd door meerdere mensen. De eerste persoon in de rij draagt de kop van de draak en de andere mensen vormen het lichaam. Het is eveneens de bedoeling om met de drakendans de boze geesten weg te jagen, net zoals met het vuurwerk en de rode kleur.
- Tijdens de festiviteiten mag je niets laten vallen of breken, want dat brengt ongeluk. Ook door kinderen te straffen op nieuwjaarsdag of door schunnige praat te verkopen op nieuwjaarsdag kan je het geluk tarten.
- Op de 15de dag van het nieuwe jaar, wordt de feestperiode traditiegetrouw afgesloten met een lantaarnfestival.
Tot slot nog dit: ben je tijdens Chinees nieuwjaar in Zuidoost-Azië, ga dan naar één van de vele chinatowns van Zuidoost-Azië. Het zal je niet verbazen dat dat de beste plaatsen zijn om Chinees nieuwjaar te vieren.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.